Lakossági hulladékégetéssel kapcsolatos ombudsmani állásfoglalás - Forrás: http://www.ajbh.hu/

Szerző:  Építésijog.hu

Utolsó frissítés: 2020.11.27. 17:08

Közzétéve: 2020.09.14. 21:21

Az alapvető jogok biztosa és a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese állampolgári beadvány alapján indított közös vizsgálatot. Eszerint a panaszosok Verőcén évek óta folyamatos küzdelmet folytatnak a környékbeliek által jogellenesen gyűjtött, javarészt kezeletlen fahulladékkal való fűtés gyakorlata, és az abból származó súlyos levegőszennyezés megszűnéséért, ehhez azonban a hatóságok nem nyújtanak kellő segítséget.


Lakossági hulladékégetések esetén bizonytalanság van a jogalkalmazás, különösen a közvetett és közvetlen bizonyítási eszközök alkalmazhatósága tekintetében – állapította meg közös jelentésében az alapvető jogok biztosa és a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese. Dr. Kozma Ákos ombudsman ezért egyebek mellett olyan szakmai iránymutatás kiadását kezdeményezte a környezetért felelős agrárminiszternél, amely a hatóságok számára megfelelő eligazítást nyújt a bizonyítás módjához, a közvetlen és közvetett bizonyítékok megválasztásához és értékeléséhez.

Dr. Kozma Ákos és dr. Bándi Gyula az AJB-1025/2020. számú ügyben készült közös jelentésében feltárta, hogy a levegőtisztaság-védelmi hatóság elmulasztotta eljárási kötelezettségét azzal, hogy hatásköre ellenére a bejelentéseket rendre áttette hol a tűzvédelmi hatósághoz, hol a rendőrséghez, hol pedig az önkormányzat jegyzőjéhez. A jelentésben megállapították, hogy a hulladékégetéssel összefüggően környezetkárosítás bűncselekmény gyanúja alapján folytatott nyomozás megszüntetésével egyidejűleg a nyomozó hatóság annak ellenére nem indított nyomozást hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűncselekmény gyanúja miatt, hogy a szakértői vélemény hulladékok jelenlétét rögzítette az érintett katlan tűzterében, emiatt az ombudsman és helyettese a Legfőbb Ügyészhez fordult.

A vizsgálat szerint Verőcén a – vélhetően hulladékégetés céljára – felhalmozott hulladékok jogellenes gyűjtése és elhelyezése folyamatos jelenség volt magán- és közterületen, a jegyző azonban az ezekkel kapcsolatos hatáskörét nem gyakorolta a hozzá érkezett vagy hozzá áttett közérdekű bejelentések alapján. A jelentés rámutatott, hogy mulasztásával a jegyző megsértette a panaszosok petíciós, tisztességes eljáráshoz és egészséges környezethez való jogát.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala teljes közleménye ITT elérhető.

A következő linkre kattintva elérhető a vonatkozó jelentés: AJB-1025/2020.
 

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt