Kós Károly születésnapja, vagyis december 16-a lett a Magyar Építészet Napja

Szerző:  Dr. Jámbor Attila

Utolsó frissítés: 2023.11.12. 12:00

Közzétéve: 2023.10.28. 14:55

Lázár János országgyűlési képviselőként kezdeményezésére az Országgyűlés úgy döntött, hogy Kós Károly születésnapja, vagyis december 16-a minden évben a Magyar Építészet Napja lesz. Az Országgyűlés tartózkodás és nem szavazat nélkül hozta meg a 22/2023. (X. 25.) OGY határozatát.


Magyar Közlöny: 2023. évi 51. szám
Közjogi szervezetszabályozó eszköz: 22/2023. (X. 25.) OGY határozat

Lázár János 2023. szeptember végén nyújtotta be az Országgyűléshez „a Magyar Építészet Napjáról” című határozati javaslatát. A határozati javaslat indokolása rögzíti, hogy a Magyar Építészet Napja nem pusztán emléknap, nem csupán Kós Károly szellemi örökségére való emlékezés napja lenne, hanem „a nemzet- és országépítő akaratot, a teremtő alázatot, a közösségépítő lelkületet megtestesítő ember születési dátumához kötött szakmai ünnepnap. A Magyar Építészet Napjának dátumválasztása tehát nem más, nagyszerű alkotók munkásságának és emlékezetének a háttérbe szorítását célozza, hanem a kósi életműben kétségbevonhatatlan erővel és minőségben megmutatkozó tehetség, szándék és munka előtti tisztelgést”. „Kós élete, sorsvállalása, alkotásai arra emlékeztetnek bennünket, hogy nemzeti kultúránk mélyreható ismerete, az abban megnyilatkozó univerzalitás megismerése teremt helyes alapállást számunkra.”

Lázár János 2023. október 25-i előterjesztő nyitóbeszédében az alábbiak is elhangzottak: „Tehát azt szeretném elérni ezzel az emlékezetpolitikai lépéssel, hogy december 16. legyen a magyar építészet napja, hogy világosan próbáljuk körvonalazni, kit tekintünk példaképnek, mit várunk el a magyar építész-felsőoktatástól ugye, ezer diákot bocsát ki a magyar építészképzés, körülbelül ezer építészhallgató végez minden évben a magyar egyetemeken, és azt szeretnénk elérni, hogy ne önmagában tradicionalista, múltba forduló, hanem egyszerre a korszellemet és a helyszellemet egymással megfeleltetni képes, egymással köszönőviszonyt létrehozni képes építészei legyenek az országnak. Mert az a meggyőződésünk, abból indulunk ki, hogy az építészet minősége és az épített épületeink minősége befolyásolja az életminőségét az embereknek”. Az emléknapot az előterjesztő kvázi az építészeti törvény megtárgyalásának felvezetésének is tekinti, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy a magyar építészek és a magyar építészet ügye fontosabb polcra és fontosabb helyre kerüljön, mert az életminőséget és a közjót alapvetően befolyásoló kérdés az, hogy mit építünk ebben az országban.

Az ellenzéki pártok is támogatták a kezdeményezést, azonban a hozzászólások kritikát is tartalmaztak a kormányzati intézkedésekkel kapcsolatosan. Bakos Bernadett (LMP) például elmondta, hogy az LMP „előremutatónak tartja, hogy az előterjesztő Kós Károlyt választotta a magyar építészet szimbólumául azzal, hogy december 16-át, tehát a születésének napját választotta a magyar építészet napjának, azonban úgy gondoljuk, hogy a szép szavakon túl, az emlékezésen túl Kós Károly szemléletének, tervezési alapelveinek a jelenbe való átültetése is elengedhetetlen, ugyanis ma is óriási szükség van arra a szemléletre városaink fejlesztésekor, a beruházások tervezésekor, amelynek legfontosabb vezérfonala a fenntarthatóság és az élhetőség”.

A kezdeményezés támogatását jól jelzi, hogy az Országgyűlés a  22/2023. (X. 25.) OGY határozatát nem szavazat és tartózkodás nélkül fogadta el:


A parlament döntése alapján első alkalommal Kós Károly születésének 140. évfordulóján, 2023. december 16-án ünnepelhetjük meg a Magyar Építészet Napját. Az elfogadott határozatot még aznap aláírta az Országgyűlés elnöke is, sőt még a Magyar Közlönyben is megjelent.

Érdemes tudni, hogy az Építészek Nemzetközi Szövetsége 1998-ban nyilvánította minden október első hétfőjét az Építészet Világnapjává, amit ne keverjünk össze a Magyar Építészet Napjával. A MÉK 2023. évi rendezvényéről ide kattintva olvashatnak, míg a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) idei világnapi nemzetközi konferenciájának előadásait ide kattintva meg is nézhetik (Lánszki Regő építészeti államtitkár, országos főépítész is beszél a Magyar Építészet Napját érintő javaslatról 26:21 perctől).
 

 

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt