Változások Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Építész Kamara kamara működése törvényességének helyreállítása

A Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara látja el a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Építész Kamara hatósági feladatait

A belügyminiszter döntése értelmében 2013. május 3-ától a Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara látja el a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Építészek Kamarájának elsőfokú közigazgatási feladatait.

Magyar Közlöny: 2013. évi 75. szám
Érintett jogszabály: 13/2013. (V. 2.) BM rendelet
Hatályos: 2013. május 3.

A belügyminiszter a tervező- és szakértő mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról szóló 1996. évi LVIII. törvény és a miniszterek hatáskörét megállapító kormányrendelet alapján jogosult arra, hogy egy adott területi kamara működése törvényességének helyreálltáig a közigazgatási feladatok ellátására más eljáró területi kamarát jelöljön ki [1996. évi LVIII. tv. 54. §; 212/2010. (VII. 1.) Korm. rend. 37. § u) pont].

A 13/2013. (V. 2.) BM rendelet kihirdetése azt is jelenti, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Építészek Kamarája valamiért nem a törvényes keretek között működött. A rendelethez kapcsolódó hatásvizsgálati lap 2013. február 19-én kelt, ezért az feltételezhető, hogy a területi kamara működésében már hónapok óta fennáll az a probléma, amely miatt a miniszteri döntés megszületett.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Építészek Kamarájának titkárának 2013. május 11-éig kellett átadnia a folyamatban lévő ügyek iratait az átmenetileg eljáró másik kamara titkárának [13/2013. (V. 2.) BM rend. 1-2. §]. A Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara jár el a miniszteri rendelet hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyekben is [13/2013. (V. 2.) BM rend. 4. §].

A Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara által átmenetileg átvett közigazgatási feladatok az alábbiak:
a) építészeti tevékenység engedélyezése, az engedély visszavonása és az ezzel összefüggő névjegyzékbevétel, illetve a névjegyzékből való törlés,
b) az építészeti tevékenységre való jogosultságról hatósági igazolvány kiállítása,
c) szakmai továbbképzési kötelezettség teljesítésének igazolására szolgáló hatósági bizonyítvány kiállítása [1996. évi LVIII. tv. 42. § (1) bek. a) pont],
d) az építészeti tevékenység folytatására vonatkozó engedély visszavonására irányuló eljárás (törlési eljárás) – ezt hivatalból meg kell indítani, ha a kamara a visszavonási okról tudomást szerez [1996. évi LVIII. tv. 42. § (5) bek.].

A szerző legújabb cikkei
Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt