2024 júniusától érkezik az új Otthonfelújítási támogatás

Szerző:  Gergely Péter,  Biztosdontes.hu

Utolsó frissítés: 2024.04.27. 12:29

Közzétéve: 2024.04.27. 12:22

2021. január 1. és 2022. december 31. között igényelhette a lakosság azt az Otthonfelújítási támogatást, amelynek révén egy maximum 6 millió forintos felújítás 50 százalékát utólagos támogatás keretében visszaigényelhette az államtól. A támogatás igen népszerű volt, így a program vége óta várták az emberek a folytatást. Az eddigi bejelentések arról szólnak, hogy idén júniustól újra lesz felújítást célzó program, a célja és feltételei azonban mások, mint az elődjéé.


Márciusban jelentették be az új támogatást


Lantos Csaba, energiaügyi államtitkár jelentette be 2024. március 26-án az Otthonfelújítási támogatást. A programot Európai Uniós forrásból, a REPowerEU terv részeként valósítja meg a kormány. A jelenlegi felújítási támogatás két részből áll majd, az egyik korszerűtlen lakóházak energetikai felújítását, a másik pedig középületek modernizálását célozza.

A lakosság számára elérhető Otthonfelújítási támogatás előreláthatólag 2024. júniusától lesz elérhető. A programra nem csak az igénylők, de az építőipar is várt, és valóban szükség is van rá, hiszen a felmérések szerint a teljes magyar lakóépület állomány 56 százaléka GG, „átlagost megközelítő” vagy rosszabb energetikai osztályba tartozik. A 2023. novemberétől érvényes új energetikai osztályokhoz szerint ez hozzávetőleg 1-2 osztállyal gyengébb besorolást jelent, hisz a két rendszer eltérő módon határozza meg az energetikai osztályokat.
 

Az Otthonfelújítási támogatási programra 108 milliárd forint keretösszeget határoztak meg, amely előreláthatólag nagyjából 20-30 ezer ingatlan energetikai korszerűsítésére lesz elegendő.


A program az iparra is jó hatást gyakorol majd, a várakozások szerint a legalább 127 milliárd forint értékű eszközt építenek majd be a jelenleg még energiapazarló módon működő épületekbe. A lebonyolítást a Magyar Fejlesztési Bank végzi majd, a támogatás iránti kérelmüket tehát az MFB Pontokon nyújthatják be az igénylők.

Érdemes megjegyezni, hogy a jelenlegi Otthonfelújítási támogatási program jóval kisebb léptékű, mint az elődje, arra ugyanis több, mint 600 milliárd forint forrást biztosított az állam.
 

Miben más az új Otthonfelújítási támogatás, mint a régi?


Alapvető különbség a régi és az új támogatás között, hogy míg a korábbit gyermeket nevelő családok igényelhették, a most bevezetendő új program igénylését nem kötik meglévő vagy vállalt gyermekekhez. Ezzel együtt az új támogatás célzottabb is, mint a korábbi.

A 2024-ben induló Otthonfelújítási támogatás keretében csak lakóházak támogathatók, társasházi lakásokra tehát nem lehet majd igényelni. 1945 és 1990 között épült, vezetékes gázhálózatra kötött családi házak energetikai felújítását lehet majd megvalósítani a kapott összegből.

Míg az előző Otthonfelújítási program nem kötötte ki, hogy az energiafelhasználásnak csökkennie kell, itt ez előírás.
 

Milyen munkálatokat lehet elvégezni a támogatásból?


A program célja, hogy korszerűsítsék az elavult épületeket, és javuljon azok energiahatékonysága.

A támogatás felhasználható:
- Nyílászárók cseréjére,
- Az épület külső határoló elemeinek szigetelésére,
- Hangszigetelésre,
- Fűtés vagy használati melegvíz rendszer korszerűsítésére,
- Gázkazán cseréjére, illetve a kapcsolódó kéménybélelésre.
 

A felújítás révén legalább 30 százalékos energiamegtakarítást kell elérni, amelyet energetikai tanúsítvánnyal kell majd igazolni.


A program révén várhatóan csökken majd az ország gázfogyasztása, ami az Európai Uniós célkitűzésnek is része. A lakosság ezzel együtt megtakarítást érhet majd el a rezsiköltségén, és lehetővé válik, hogy a családok majdani fogyasztása a rezsicsökkentés kedvezményes sávhatára alatt maradjon.
 

Mekkora az igényelhető összeg?


Az új Otthonfelújítási támogatásból legfeljebb 7 millió forint összegű felújítást finanszírozható, amely három részből áll majd:
- Önerő
- Kamattámogatott hitel
- Támogatás

A támogatáshoz minden esetben 1 millió forint önerő szükséges. Ezt az igénylőnek kell majd biztosítania.

A maradék 6 millió forint hitelre és támogatásra oszlik, de nem mindenhol lesz egyenlő ezek aránya. A támogatás összege 2,5-3,5 millió forint lehet attól függően, hogy hol helyezkedik el az ingatlan.

A fennmaradó összeget 0 százalékos, 8 évre igényelhető lakáshitelből fedezheti a tulajdonos, melynek a havi törlesztőrészlete várhatóan 26-36 forint között lesz majd.
 

Mitől függ a támogatás összege?


A támogatás összege járásonként eltérő lehet. Azok a járások, ahol az átlagjövedelem nem éri el az országos átlag 75 százalékát, 3,5 millió forint lehet a támogatás. A felhívás tervezet 21. mellékletében megtalálhatók, hogy melyek azok a járások, ahol akár 3,5 millió forint is lehet a támogatás:
 


Ahol az átlagjövedelem az országos átlag 75-110 százaléka, ott a hitel és a támogatás aránya 50-50 százalék, tehát 3 millió forint támogatás mellé ugyanennyi hitel igényelhető.

Végül azok a járások, ahol a lakosság átlagjövedelme az országos átlagot legalább 10 százalékkal meghaladja, 2,5 millió forint támogatásra számíthatnak.
 

A részletszabályokra még várni kell


Az Otthonfelújítási támogatásra vonatkozó jogszabály tervezetét hamarosan társadalmi egyeztetésre bocsátja majd a kormány, a részletszabályok akkor lesznek majd ismertek.

2024. április 26-án tették közzé az otthonfelújítási program részleteinek első tervezetét, amelyre 2024. május 6-áig lehet észrevételeket tenni. A felhívástervezet pdf formátumban innen is letölthető.
 

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt