Hazai innovációs projekt az építőiparban

Szerző:  Építésijog.hu

Utolsó frissítés: 2022.11.22. 17:10

Közzétéve: 2022.11.22. 15:41

Másfél év után lezárult az Opinion Builders Kft. kutatás-fejlesztési projektje, melynek keretében az építészeti tervezés és településrendezés szempontjából legfontosabb hazai jogszabály, az OTÉK BIM szempontú digitalizálhatósága került vizsgálat alá. A szakmai hátteret lelkes, fiatal építészekből, építőmérnökökből, valamint jogászból álló csapat biztosította, a digitalizálható jogszabályoknak való megfelelést Solibri Office programban került vizsgálatra.


Az előírások BIM módszertannal történő ellenőrzése elősegítheti az építészek munkáját a tervek a jogszabálynak való megfelelés ellenőrzésében, hatósági oldalon pedig csökkentheti az engedélyezési eljárások időtartamát, ezáltal hatékonyabbá téve az eljárást. A kutatás kitért a nemzetközi példák elemzésére is, valamint az Opinion Builders Kft. az automatizált építési engedélyezés témájában egy nemzetközi szervezethez és kutatáshoz is csatlakozott.

A projektben meghatározott kritériumok alapján az OTÉK előírásainak ugyan kisebb hányada bizonyult digitalizálhatónak és automatizált módon vizsgálhatónak, viszont a projekt olyan előremutató, hazai szinten páratlan eredményeket mutat fel, melyekből hosszú távon a tervezőirodák, az építésügyi hatóság, és a szakma többi szereplője is profitálhat. A kifejlesztett know-hownak köszönhetően pedig más jogszabályok digitalizálhatóságának elemzése, illetve BIM módszertan segítségével történő vizsgálata is megkezdődhet.

A Solibri-OTÉK vizsgálati csomaggal kapcsolatos tájékoztató, valamint a kapcsolódó tanulmány és segédlet kivonata elérhető az Opinion Builders Kft. honlapján IDE kattintva.
 


A 2020-1.1.1-KKV-START-2020-00317 számú projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a KKV START pályázati program finanszírozásában valósult meg, a támogatás összege 18.698.508, - Ft, a támogatás intenzitása 60 %.

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt