Lakossági azbesztmentesítési pályázat (2022. június 20. - 2022. augusztus 22.)

Szerző:  Építésijog.hu

Utolsó frissítés: 2022.08.22. 10:05

Közzétéve: 2022.06.15. 14:48

Az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. országos azbesztmentesítési pályázatot hirdet lakossági ügyfelei részére. Ez egy remek lehetőség azoknak a tulajdonosoknak, akiknek azbeszt tartalmú tetőfedésük, kerítésük, vagy éppen szennyízvezetékük van. Rendkívül drága ugyanis a veszélyes hulladéknak minősülő pala és egyéb azbeszt tartalmú anyag hulladéklerakóba történő elhelyezése. Az NHKV által megbízott cég a nyertes pályázóktól ingyenesen elszállítja ezt a veszélyes hulladékot.


A napi.hu oldalon 2017-ben megjelent cikk szerint időjárás miatt rengeteg magyar tetőről kerülhet a levegőbe azbeszt. Körülbelül 100-120 millió négyzetméter azbesztes tetőfelület lehet az országban. Az azbesztpor a tüdőbe kerülve visszafordíthatatlan szövetburjánzás okozhat.
 

Kép forrás: napi.hu
 
Az azbesztet az időjárás és a légszennyezés károsítja, sérülhet a felülete. A felületi kopás következtében rostszálak szabadulnak fel, amelyek a levegőben szállnak. Az azbesztszálak belégzése egészségkárosodást okoz, és többféle betegség kialakulásában is szerepet játszik. Ezért Magyarországon 2005 óta tilos felhasználni az építőiparban az azbesztet. Épületek bontásakor törvények írják elő a szakszerű bontást és azbesztmentesítést. 

Benyújtási időszak: 2022. június 20. 8.00 órától keretkimerülésig, de legkésőbb 2022. augusztus 22. 24:00 óráig.

A Lakossági azbesztmentesítési programra 900 millió forintos keret áll rendelkezésre.

A támogatás egyszeri, nem pénzbeli támogatás és a pályázati dokumentáció alapján megállapított mennyiségű azbeszthulladék begyűjtésére, szállítására és ártalmatlanításra történő átadásra vonatkozik. A támogatáshoz a pályázónak nem kell önerőt biztosítania. Az ingatlanonként elszállítható maximális mennyiség 300 m2 azbeszthulladék.

A benyújtott pályázat kizárólag HAK 17 06 05* típusú azbeszthulladék elszállítására, ártalmatlanításra történő átadásra vonatkozik, melyek jellemzően, de nem kizárólag az alábbi helyeken használatosak:
- tető,
- kerítés,
- homlokzatburkolás,
- válaszfalak,
- régi gáztűzhelyekben a sütő környékén (azbesztlapok),
- épületen belüli ivóvíz vagy szennyvíz csövek, bekötővezetékek.

A pályázat kizárólag elektronikusan adható be a https://nhkv.hu honlapunk erre a célra kialakított felületén, amely a következő linken érhető el: https://nhkv.hu/azbeszt.


 

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt