Új elektronikus ügyintézés a Katasztrófavédelemnél

Szerző:  Veresné Rauscher Judit

Utolsó frissítés: 2022.01.11. 11:49

Közzétéve: 2021.12.13. 18:09

2022. január 1-től kezdve a Katasztrófavédelemhez tartozó minden hatósági eljárás elektronikusan intézendő. A rendszer alapvetően felváltja a jelenlegi papír alapú, ’e-papír’ és ’tárhely’ rendszerek használatát, bár bizonyos esetekben természetes személyek számára meghagyva a papír alapú ügyintézés lehetőségét. Fontos azonban, hogy a rendszer bevezetése nem érinti az építésügyi eljárásokhoz kapcsolódó ÉTDR rendszer használatát, attól teljesen független, és más ügyekre szolgál.

 

Integrált Hatósági Ügyviteli Rendszer


A rendszer célja olyan egységes felület létrehozása, ahol az ügyfelek részére megvalósul az egykapus ügyintézés lehetősége. A rendszeren belül elérhető szakterületek a tűzvédelem, piacfelügyelet, veszélyes üzemek, veszélyes áruszállítás, kritikus infrastruktúra védelem, nukleárisbaleset-elhárítás, polgári védelem lesznek.

Innentől kezdve ezen a felületen zajlik majd nem csak az ügyek indítása (kérelmek), hanem a hiánypótlás, a bejelentések, mellékletek beadása, ezen keresztül fizethetőek majd a szükséges díjak is és ezen a felületen érkeznek meg a hatósági döntések is.

 

Hogyan lesz használható az új rendszer?


A rendszer legnagyobb területét központi azonosítási ügynök (KAÜ) azonosítás után lehet elérni, de lesznek azonosítás nélkül is kitölthető űrlapok is. A belépést követően szükséges néhány adatot majd megadni az ügyfél ’Profil’-ban is.

A felhasználói kézikönyv alapján az ügytípusok jelölő felületen lesznek elérhetőek, de emellett lesznek legördülő menüből elérhető és szabadon kitölthető elemek is. A felület átláthatósága érdekében a kötelezően kitöltendő mezőket * jelöli és amíg valami hiányzik az ügyintézéshez, addig bizonyos nyomógombok inaktívként jelennek majd csak meg. Például ’beküldeni’ csak akkor lehet, ha minden kötelező mező és melléklet megadásra került a rendszerben. A felhasználót rendszer üzenetek is segíteni fogják a folyamatokban, az esetleges hibák, okok megjelölésével.

A tájékoztató alapján a rendszer által támogatott böngészőt (Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome) javasolt majd használni a legjobb működéshez. Az azonosítással működő hivatalos rendszereknek megfelelően 15 eseménytelenül eltelt perc után automatikus lesz a kiléptetés.

Sajnos jelenleg nem működik teszt üzemben a rendszer, így nem próbálható ki részletesen.
 

Mikortól kell használni a rendszert?


A rendszert 2022. január 1-étől induló hatósági eljárások során kell alkalmazni.

 

Hol érhető majd el a rendszer?


Az új elektronikus szakrendszer 2022. január 1-től érhető el a https://ugyfelportal.katved.gov.hu oldalon.

A www.katasztrófavedelem.hu felületen lehet majd megtalálni a rendszert, de csak az indulását követően. Addig az előzetes tájékoztató és a felhasználói kézikönyv alapján lehet megismerni a részleteket.

 



 

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt