Az ÉMI közreműködik a Miniszterelnökség budavári elhelyezéséhez szükséges beruházásban

Szerző:  Dr. Jámbor Attila

Utolsó frissítés: 2016.07.18. 18:02

Közzétéve: 2016.07.18. 18:02

A volt karmelita kolostor épületében folyó beruházásokhoz kapcsolódó hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról már 2014. szeptemberében döntés született. A Kormány döntése értelmében a beruházásnál már az ÉMI Nonprofit Kft. is közreműködik.


Magyar Közlöny: 2016. évi 96. szám
Érintett jogszabály: 51/2016. (III. 17.) Korm. rendelet
Módosító jogszabály: 179/2016. (VII. 1.) Korm. rendelet
Hatályos: 2016. július 2.

A Miniszterelnökség budavári elhelyezéséhez szükséges felújítási és építési feladatokhoz kapcsolódó hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyek. A 227/2014. (IX. 4.) Korm. rendeletben találhatjuk meg, hogy a beruházáshoz kapcsolódó eljárásokban milyen speciális rendelkezéseket lehet alkalmazni. A kapcsolódó tájékoztató itt olvasható.

Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) tevékenysége a 51/2016. (III. 17.) Korm. rendelet alapján bővült ki azzal, hogy a Miniszterelnökség által nyújtott központi költségvetési forrásból vagy európai uniós forrásból megvalósításra kerülő, nettó 100 millió forint becsült értéket meghaladó építési beruházások bizonyos eseteiben a beruházás építési engedélyezési és kivitelezési dokumentációinak tervellenőrzésére, és építési műszaki ellenőrzésre a beruházónak az ÉMI-vel kell szerződnie. Az ÉMI tevékenységéről szóló tájékoztató itt olvasható.

Az ÉMI tevékenységének egyik feltétele, hogy a beruházás az 51/2016. (III. 17.) Korm. rendelet 1. mellékletében nevesítésre kerüljön, vagyis csak azokra a beruházásokra kell alkalmazni ezt a jogszabályt, amelyeket a Kormány az 1. mellékletben feltüntet. A rendelet hatálybalépésekor a jogalkotó egyetlen beruházást jelölt meg, a Károlyi-Csekonics Palotaegyüttes megújítását (a beruházás részleteit lásd itt: www.kcsr.hu).

A 179/2016. (VII. 1.) Korm. rendelet alapján a második kijelölt projekt a Miniszterelnökség budavári elhelyezését biztosító, a Budai Várban található Karmelita kolostor felújítása és átépítése lett, vagyis 2016. július 2-át követően az ÉMI végzi (végezheti) a projekt tervellenőrzési és építési műszaki ellenőrzési feladatait. A beruházásról az Index.hu oldalon ide kattintva olvashatnak egy tájékoztatót.
 

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt