Felülvizsgálat alatt megjegyzés a tulajdoni lapon

Szerző:  Dr. Jámbor Attila

Utolsó frissítés: 2020.06.11. 11:50

Közzétéve: 2015.06.10. 13:41

A tulajdoni lapon található „felülvizsgálat alatt” megjegyzés az ingatlanra vonatkozó egyetlen adat bizonytalanságát sem jelzi, csupán a cím felülvizsgálatával kapcsolatos eljárásra utal. A megjegyzés magyarázatát az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvényben (Inytv.) találhatjuk meg. Az Inytv. rögzíti, hogy a központi címregiszter (KCR) felállásával kapcsolatos – a jegyzőtől történő – címadatátvétel megtörténtéig az ingatlan-nyilvántartás az ingatlan-nyilvántartási adatbázisban már meglévő címadatokat, a címadatrögzítés, illetve címadatváltozás alapjául szolgáló okiratnak megfelelően tartalmazza.

A címadatátvétellel még nem érintett címek esetében az ingatlan-nyilvántartás tartalmazza a „felülvizsgálat alatt” megjegyzést, melyet a tulajdoni lapon az ingatlan címadata mellett kell megjeleníteni. Vagyis azon tulajdoni lapokon található ez a megjegyzés, amelyek tekintetében a földhivatal még nem kapta meg a jegyzőtől – a KCR rendszeren keresztül – a jegyző szerinti címadatot.

A „felülvizsgálat alatt” megjegyzés tehát az ingatlan-nyilvántartási adatok irányadó jellegét nem érinti [1997. évi CXLI. 95. § (1)-(3) bek.; 2014. évi XCIII. tv. 13. §].
 

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt