Üres ingatlanját értelmesen hasznosítaná? Segít a Lakatlan Töltsd újra!

Szerző:  Építésijog.hu

Utolsó frissítés: 2014.04.01. 21:59

Közzétéve: 2014.04.01. 21:59

A KÉK – Kortárs Építészeti Központ Lakatlan programja keresi azokat a tulajdonosokat, akik üresen álló ingatlanjukat közösségi kezdeményezések számára ajánlanák fel kedvezményes használatra.

Az üres ingatlanok visszacsatolására a város életében vannak kipróbált, jól működő, a tulajdonos, a használó és a tágabb városi környezet számára egyaránt előnyös megoldások. A Lakatlan program nem állt meg ezek elemzésénél, szándéka az üres ingatlanok problémájára választ adó köztes használat széleskörű budapesti bevezetése.

A köztes használat két szereplő megállapodásának eredménye:

A helykeresők
2013 őszén a Lakatlan Töltsd újra! néven meghirdetett pályázatával Budapest legizgalmasabb közösségi projektjeit találta meg, amelyek amellett, hogy fontos közösségi, társadalmi ügyeket képviselnek, a gazdasági fenntarthatóság ígéretét is hordozzák. A pályázat óriási népszerűségnek örvendett: 403 pályázó, 96 interjú, 37 kiválasztott projekt, amelyek hitelesen, elhivatottsággal képviselnek egy-egy olyan területet, mint például a környezettudatosság, önellátás, dizájn- és alternatív kultúra, ifjúságnevelés, sport, társadalmi integráció, jogvédelem, érdekérvényesítés. E kezdeményezések, mielőtt megtalálják ingatlanjaikat, intenzív projektfejlesztésben részesülnek a Kreater Társadalmi Innovációs Ügynökségtől a Norvég Civil Támogatási Alap finanszírozta program révén.

Az ingatlantulajdonosok
A program jelenlegi felhívásával az üres ingatlanok tulajdonosait szólítja meg. A cél megtalálni azokat a – magán, vállalati és önkormányzati-állami – tulajdonosokat, akik nyitottak arra, hogy esetenként évek óta üresen álló ingatlanjaikat jelentős kezdeti kedvezmény mellett adják használatba a kiválasztott projektek részére. Legalábbis amíg az adott ingatlan nem válik piaci alapon kiadhatóvá – ideális esetben akár az átmeneti kedvezményes időszak során gazdaságilag is megerősödött projektnek.

Miért jó ez a tulajdonosoknak? A Lakatlan program számos érvet tud felmutatni, kulcsszavakban: az üres ingatlan költségeinek átterhelése, állagmegóvás, marketing (új használói csoportok – nagyobb láthatóság – értéknövekedés, hiteles vállalati felelősségvállalás).

Vajon van-e ma Magyarországon olyan tulajdonos, aki nyitott lehet ezekre az érvekre? Mindenképpen. Több ilyen jellegű, spontán együttműködés létezik a városban. Legutóbb egy magántulajdonos a Baptista Szeretetszolgálat számára felajánlott helyisége kapott nagy médianyilvánosságot, de nagy ingatlanfejlesztők is alkalmazzák ezt a módszert ingatlanjaik piacra történő bevezetéséhez. A Lakatlan érvelése szerint amennyiben a folyamatot tudatos, professzionális közvetítő segíti, ezek az egyedi jó példák rendszeres, átlátható folyamatokká, a város fejlődésének motorjává, napi rutinná válhatnak.

Az ingatlantulajdonosok itt tudnak csatlakozni a programhoz
: http://toltsdujra.hu/

Sajtókapcsolat:

Schanz Judit
judit.schanz@kek.org.hu

M: +36-30-522-5994

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt