Régészeti lelőhelyek védetté nyilvánítása

Szerző:  Építésijog.hu

Utolsó frissítés: 2013.08.14. 06:34

Közzétéve: 2013.08.14. 06:34

A 44/2013. (VIII. 9.) BM rendelet hét ingatlanegyüttest helyezett kiemelten védett, illetve fokozottan régészeti lelőhelyként védelem alá.

Magyar Közlöny: 2013. évi 133. szám
Új jogszabály: 44/2013. (VIII. 9.) BM rendelet
Hatályos: 2013. augusztus 12.

A római kori Pannonia határvonalán kívül elhelyezkedő, félbehagyott építési stádiumában megmaradt késő római erőd maradványainak megőrzése, kutathatóságának biztosítása érdekében a belügyminiszter által régészeti védelem alá helyezett ingatlancsoport Gödön található. A 44/2013. (VIII. 9.) BM rendeletben kiemelten védett régészeti lelőhellyé nyilvánítottak örvényesi, dunafalvi és lébényi ingatlanokat is, és az egyik esetben a Magyar Állam javára még elővásárlási jogot is bejegyeztek. Veszprém középkori vára és a Szent István király által alapított püspöki székhely megőrzése, kutathatóságának biztosítása érdekében több veszprémi ingatlan lett védett régészeti lelőhely. A jogszabály az örökségvédelmi bírság megállapításának szempontjából az I. kategóriába sorolta a kiemelten védett régészeti lelőhelyeket.

A belügyminiszter fokozottan védett régészeti lelőhellyé nyilvánított Badacsonytomajon és Szentkirályszabadján található lelőhelyeket, amelyeket az örökségvédelmi bírság megállapításának szempontjából a II. kategóriába sorolt.

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt