Fiatal Mérnökök Csoportjának eredményei, célkitűzései

Szerző:  Építésijog.hu

Utolsó frissítés: 2014.03.09. 08:17

Közzétéve: 2013.12.20. 20:56

Ez év áprilisában hivatalosan is megalakult a Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozatán belül működő Fiatal Mérnökök Csoportja. Az eltelt félévben megtapasztaltuk, hogy az építés-kivitelezésben dolgozó fiatal mérnökök összefogására, tudásbázisuknak szükségszerű fejlesztésére, egy összefogó mérnöki közösség kiépítésére nagy szükség lenne, de amint erre időt kellene szánni, azonnal eltűnik a lelkesedés – korosztálytól függetlenül. Bemutatkozó cikkünkben a csoport tevékenységére kívánjuk ismételten felhívni a figyelmet.

Mi az a Fiatal Mérnökök Csoportja?

„A Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozatának Fiatal Mérnökök Csoportja az életkor és szakmai érdeklődés alapján közös érdekeltségbe tartozó fiatal mérnökök szervezeti egysége” – határozza meg a csoport Szervezeti és Működési Ügyrendje. E szerint a 40 év alatti, építés-kivitelezésben dolgozó, szakmájuk iránt érdeklődő mérnököket hozzuk össze a csoport gyűlésein szakmai problémák felvetésére, tapasztalatok átadására. Előadásainkat mindig az aktuális témákhoz, problémákhoz, a tagjainkat érintő és igény szerint bővebben kifejtendő kérdésekhez igazítjuk. Térítésmentes gyűléseinken minden érintettet – tervezőt, kivitelezőt, műszaki ellenőrt, beruházás lebonyolítót, kereskedőt, jogi-gazdasági előadókat – szívesen látunk, hogy a felvetett kérdéseket minél több szemszögből elemezhessük, valamint az előadásokat követő szakmai beszélgetésen, vitán elmélyítsük a hallottakat.

Mi a csoport célja?

A mérnöki munka szerteágazóságának és gondolatmenetének bemutatása mellett elsődleges célunk, hogy az előadásokat követő vitákon elősegítsük a közös gondolkodást, a felmerült szakmai problémák különböző megoldásaival fejlesszük a kreativitást. Egy fiatal mérnök – tapasztalat hiányában – egyáltalán nem biztos, hogy felismeri például egy kivitelezési tevékenység hibáit, egy esetleg bekövetkező vészhelyzetet: sodródik az eseményekkel, és próbálja feldolgozni a történéseket, jobb esetben levonni a tanulságokat. Ezért is tartjuk szükségesnek, hogy a fiatal mérnökök már rendelkezzenek rálátással a kivitelezési tevékenység ellenőrzési pontjaira.

A szakmai tudás gyarapítása közben megismerjük egymás munkáját, kapcsolatokat építhessünk ki egymással, a szakmával, valamint a Magyar Mérnöki Kamarával is. Fontosnak tartjuk egy új szemléletű, mérnököket összekovácsoló közösség kiépítését, melyet a fiatalok dinamizmusával indítanánk útjára. Nem titkolt szándékunk, hogy megváltoztassuk a fiatal mérnökök és a Magyar Mérnöki Kamara viszonyát is. Ehhez az elképzelésünkhöz elengedhetetlen, hogy beinduljon egy interaktív kommunikáció a Kamara és a mérnökök között, valamint a Kamara szolgáltatóként jelenjen meg: érdeke legyen egy kivitelezésben dolgozó mérnöknek a kamarai tagság, ami által megbecsültsége és precizitása nő, tudásbázisa folyamatosan gyarapszik.

Minden gyűlésünkön két, maximum 30 perces, vagy egy maximum egyórás előadást hallhatunk – saját tapasztalatainkról, munkáinkról, illetve külső előadóktól. A rövid, lényegre törő előadások kiterjednek a bemutatott munkafolyamatok fontosabb lépéseire, a gyakorlati fogások elméleti hátterére, azaz nem csak egy általános bemutatásra hagyatkoznak. Az előadók kérése szerint az előadások interaktívan zajlanak, illetve az előadást követő beszélgetés során megvitatjuk az elhangzottakat: azaz az előadótól kérdezni lehet, kérdéseinkre azonnal választ kapunk.

Hogyan lehet a fiatal mérnököket megszólítani?

Feltett szándékunk, hogy minél szélesebb spektrumban terjesszük tevékenységünk hírét. A nyomtatott és az internetes sajtótól a közösségi oldalakig, a saját és a kamarai hírleveleken keresztül mindenhol jelen kívánunk lenni.

A kamarai tagokat a Mérnök Újságon keresztül érjük el. A Tagozati Hírek rovatban tavaly november óta folyamatosan szerepelnek a csoport működésével, szervezett programjainkkal kapcsolatos hírek, valamint Harkai Balázs – a Csoport elnöke – is rendszeresen vesz részt az újságban megjelenő cikkekben, interjúkban. Tavasz óta mind a kamarai hírlevelekben, mind a kamara honlapján megjelenő hírekben is értesülni lehet programjainkról.

Nem kamarai tagokat májusban az ÉpítésiMegoldások.hu oldalon, valamint a Magyar Építéstechnika szaklapban megjelent bemutatkozó cikkünkkel szólítottuk meg. Tevékenységünk után érdeklődőket felvesszük a csoport címlistájára, ahonnan a havi rendszerességgel kiküldött hírlevelünk jelenleg több, mint 150 címre megy ki közvetlenül – bízva abban, hogy ezek előbb-utóbb másokhoz is eljutnak.

A BME Építőmérnöki Karának III. éves BSC és MSC képzésben résztvevő hallgatóit a Neptun rendszer segítségével értesítjük gyűléseinkről. 2013. decemberében elkészült a "Fiatal MérnökökCsoportja" Facebook oldal, ahol a legfrissebb eseményeinkről tájékoztatjuk az érdeklődőket. A közösségi oldalon való szerepléstől a frissen végzett mérnökréteg elérését várjuk.

Milyen eredményeket tud felmutatni a Csoport?

Első összejövetelünk 2012. márciusában volt. Azóta 16 gyűlést és egy konferenciát tartottunk, amiken szakmai előadások, viták, beszélgetések, megemlékezések hangzottak el, valamint bemutattuk a Magyar Mérnöki Kamarát és a megszerezhető jogosultságok felépítését is.
Aktív kapcsolatban vagyunk a Magyar, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnökségeivel, valamint felvettük a kapcsolatot a Komárom-Esztergom Megyei, a Hajdú-Bihar Megyei és a Zala Megyei Mérnöki Kamarák elnökségeivel is. Nagyon jó az együttműködésünk a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Zielinski Szilárd Építőmérnöki Szakkollégiumával.

Az írott és elektronikus médiákon keresztül is egyre nagyobb körben terjesztjük tevékenységünk hírét, bízva abban, hogy idővel a szakma is elismeri eredményeinket. Az elmúlt évben a csoport kapott már több közvetlen szakmai megkeresést, meghívást. Támogatóink között tartjuk számon a Heti Válasz Kiadót, az Artifex Kiadót, az Építésijog.hu portált, valamint a Burkolástechnika Egyesületet is.

Összefoglalva, az eltelt másfél évben a Magyar Mérnöki Kamara céljaiban példaértékű és szakmai szempontból elismert csoportjává váltunk, illetve a korosztály erős passzivitását is lassan érdeklődéssé tudjuk enyhíteni.

Mi kell a sikeres működéshez?

Elengedhetetlen a taglétszám, az aktivitás növelése. Az elsőt a lehetőségeinkhez mérten legjobb tevékenységi kör bemutatásával, a hallgatók becsalogatásával, a másodikat a megjelenő hallgatók visszajelzéseinek azonnali kiértékelésével, a gyors válaszlépésekkel lehet serkenteni. Tudjuk, hogy még csak az első lépésnél tartunk, de hisszük, hogy a gyűléseinken, és azt követően mutatott aktív részt vétel többet tehet a tudásbázis naprakészen tartásában, mint egy félnapos előadássorozat. Az aktivitás kialakulása esetén már abszolváljuk a mérnöki közösség kialakulásának alapjait, ami a siker kulcsa.

Hogyan tovább?

Céljaink között első pontban szerepel a pályakezdő mérnökök segítése: a tapasztalatok átadása, a mérnöki kreativitás fejlesztése, valamint a Magyar Mérnöki Kamara mentori rendszer bevezetésének aktív szereplői, az eredmények értékeléséhez szükséges indikátorok kívánunk lenni. Éves programunkat folyamatosan terjesztjük, melynek vázlatos kivonata az alábbi:

2014. februári gyűlésünkön Dr. Kézdi Miklós, a BME Magasépítési Tanszék nyugalmazott adjunktusával beszélgettünk a vízszigetelési hibák kialakulásának okairól. Az előadásban érintettük a szigeteléstartó, szigetelésvédő fal lég- és mészmentes szorításának szükségességétől, a hajlaterősítés megfelelő kiképzésén át, az átlapolás kialakításáig és a rendszerkompatibilisság fontosságáig minden lényeges tényezőt. Megvitattuk a járda és a lábazat csomópontjának kialakítási lehetőségeit, ezek esetleges problémáit. Az előadó fontosnak ítélte a szigetelések megfelelő átgondolását, tervezését, valamint - a vasbetonszerkezetek elkészült vasalásának átvételéhez hasonlóan - a szigetelések műszaki átvételét is.

Köszönjük a feltett kérdésekre adott konstruktív válaszokat, valamint a részletes előadást is!

2014. március 26-án 18 órától szintén Dr. Kézdi Miklóssal fogunk beszélgetni, de már hőszigetelési kérdésekről a Vásárhelyi Pál Kollégiumban (VPK: 1111 Budapest, Kruspér utca 2-4).

2014. március 28-án az ÉMI Szentendrei Tudásközpontjába szervezünk szakmai kirándulást.

2014. április 16-án 17 órától tartjuk a Fiatal Mérnökök Csoportjának II. konferenciáját szintén a VPK-ban, "Tágítsd a látóköröd!" címmel. Tervezett előadások:
- dr. Jámbor Attila: Aktuális mérnökjogi kérdések
- dr. Lichter Tamás: Épületdiagnosztika szerepe és szükségessége
- Brassnyó László: Padlófűtési szabványkörnyezet, műszaki irányelvek, vélt és valós kivitelezési hibák
- Kádár István: Mobilgátak tapasztalatai

2014. április 23-án tartjuk éves országos gyűlésünket az MMK Angyal utcai székházában, ahol Bocz Gáborral, a Presting Optimum Mérnöki Zrt. vezérigazgatójával elemezzük ki az e-napló bevezetésének tanulságait.

További programjainkról, valamint a Csoport működéséről, a térítési díj mentes tagságról az fmcs@mmk.hu címre írt levélben tudunk bővebb tájékoztatást adni, illetve ajánljuk Facebook oldalunkat, melyen folyamatosan frissülnek eseményeink.

Gyűléseinkre várunk minden, a szakmája iránt érdeklődő fiatal mérnököt!

Jelszavunk: Kérdezze Fiatal Mérnökét!

Harkai Balázs, az FMCs elnöke

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt