Petíciót indítottak az erdők megóvása érdekében: két nappal később már több mint 60 ezren írták alá

Szerző:  Építésijog.hu

Utolsó frissítés: 2022.09.21. 19:02

Közzétéve: 2022.08.12. 07:58

A petíciót elindító hat természetvédelmi szervezet szerint a veszélyhelyzet ideje alatt a tűzifaigények biztosításához szükséges eltérő szabályok alkalmazásáról szóló 287/2022. (VIII. 4.) Korm. rendelet szélesre nyitotta a kaput a védett területeken zajló fakitermelések előtt. Ezzel az ország energiaellátásának javítását indokként használva a védett természeti területen lévő értékes erdőkben is lehetőség nyílik a tarvágásra. A fák vágáskorára és az erdők felújítására vonatkozó szabályokat is indokolatlanul felülíró rendelet emellett lehetőséget ad arra, hogy az agrárminiszter korlátozás nélkül dönthessen bármely erdő kivágásáról. A kormányrendelet példátlan módon veszélyezteti a védett hazai erdőket és az állatvilágot, és akár évtizedekkel is hátráltathatja országunk klímaváltozás hatásaival szembeni védekezését.

A környezetvédő szervezetek által írt nyílt levélben azt kérik, hogy a kormányrendeletet helyezzék hatályon kívül, és ezzel állítsák helyre a hazai erdők védelmét, egyúttal a Kormány
• indítson átfogó lakossági energiahatékonysági programot, amely ösztönzi az épületek mélyfelújítását;
• támogassa a magyar embereket az energiatakarékosságra való átállásban;
• a legszegényebb sorban élő, energiaszegénységgel küzdő honfitársainkat szociális alapon támogassa;
• gyorsítsa fel az alacsony környezeti terheléssel járó megújuló energiaforrások térnyerését, a napenergia mellett a szél- és fenntartható geotermikus energia országa is legyünk;
• alkosson szigorúbb jogszabályokat a helytelen fűtéssel veszélyeztetett levegőminőség védelmében.

A petíciót IDE KATTINTVA olvashatja el.
 


A kezdeményező szervezetek: a WWF Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a 10 millió Fa Alapítvány, a Greenpeace Magyarország és a Levegő Munkacsoport.

A Levegő Munkacsoport egy 2022. augusztus 11-én közzétett cikkében felhívja arra is a figyelmet, hogy a rezsicsökkentés visszafogása és a fakitermelés korlátozásának eltörlése együttesen sok ezer magyar ember korai halálához, és akár egymillió megbetegedéshez járulhat hozzá az elkövetkező időszakban. Ezen intézkedések hatására ugyanis rendkívüli mértékben megnövekszik a szilárd anyagokkal történő tüzelés és így a levegő szennyezettsége is.

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt