Milyen szempontok alapján vásárolható korszerű családi ház 2020-ban?

Szerző:  Kurucz Regina

Utolsó frissítés: 2020.12.23. 19:01

Közzétéve: 2020.01.06. 14:24

A családi házaknál használt építési technológiák és épületgépészeti megoldások gyors változása miatt a házvásárlás előtt állók számára nem kevés idő és energia képbe kerülni a számukra legmegfelelőbb megoldásról. Az ő feladatukat szeretnénk megkönnyíteni néhány általunk fontosnak tartott szempont kiemelésével.

 

1. Jó telepítés


A telekválasztás meghatározó az épület kialakítása és későbbi energiafelhasználása szempontjából. Vásárlás előtt tájékozódjunk a területen rendelkezésre álló közművekről. Építész bevonásával és a főépítész vagy az építésügyi hatóság felkeresésével tájékozódjunk a telek és az építési övezet beépítési mutatóiról, a szomszéd telkeken megengedett fejlesztésekről. Így biztosíthatjuk, hogy a háznak hosszú távon jó kilátása és benapozása legyen. Használjuk a nagyméretű üvegfelületen beérkező napsugárzást passzív fűtésre, lecsökkentve ezzel a fűtési szezont, de ehhez vegyük figyelembe a tájolást. Talaj-levegő hőcserélő igény esetén ellenőriztessük, hogy alkalmas-e erre a telek mérete.

Mivel a házak jellemzően a városi szövet részeként működnek, ezért már a telek kiválasztásakor gondoljuk át, hogy hogyan érhető el a legközelebbi bolt, az óvoda, iskola, az egészségügyi ellátás és a rekreációs területek.

 

2. Megfelelő méret és zónák


Az épület energiafogyasztása és karbantartási igénye nagyban függ annak méretétől is. Ezért érdemes az épülettel szemben támasztott térigényünket hosszú távon átgondolni és aszerint optimalizálni a megépített alapterületet. Hallgassunk meg másokat, nekik hogyan változott a helyigényük életük során. Ha úgy érezzük, hogy hosszabb távon vagy időszakosan kisebb alapterületet használnánk, akkor az épület szerkezeteit és fűtési rendszerét alakítsuk ki több zónával. A fűtési zónákat használhatjuk akkor is, ha eltérő tevékenységekhez más a hőigényünk. Például alacsonyabb programozott hőmérséklet a hálószobákban a pihentető alváshoz és magasabb hőmérséklet a nappaliban a közös programokhoz. A nem fűtött átmeneti terek – például üvegezett verandák, fedett teraszok, napterek - az év nagy részében energiaigény nélkül is jól használhatók.
 

 

3. Hőtároló szerkezet


A közép-európai klímán állandó használatú épületeknél ideális a nehéz fal- és födémszerkezet. Mivel a hőszigetelő téglák hőtároló tömege egyre kisebb, ezért nő a födémek és a belső falak hőtárolásának szerepe. Ez azt jelenti, hogy ha lehet, akkor minden huzamosan használt helyiség felett előregyártott vagy helyszíni vasbeton födém legyen. A könnyűszerkezetes megoldások érzékenyebbek a hőingadozás, a tűzterjedés és az extrém időjárás szempontjából.
 

4. Környezetbarát építőanyagok


Ma, a körforgásos gazdaság küszöbén csak a megújuló forrásból származó építőanyagok tekinthetők korszerűnek. A nem megújuló forrásból származó anyagokkal a közös jövőnket éljük fel. Tájékozódjunk a környezetbarát építőanyagokról, amiben segítenek minket a zöld jelölések és zöld adatbázisok: pl. FSC-felelős erdőgazdálkodásból származó, der Blaue Engel, green book. Ökölszabályként elmondható, hogy kerüljük a kompozit anyagokat, amiben szétválaszthatatlanul van biológiai és technológiai alapanyag (pl. műanyag és fa). Részesítsük előnyben a réteges, utólag szétválasztható szerkezeteket. Így általában olcsóbb és egészségesebb megoldást kapunk.

 

5. Új anyagok és technológiák


Az építőiparban évről évre változik a termékkínálat. Igen széles a hőszigetelő anyagok és a homlokzati vakolatok palettája. Viszonylag új dolog, hogy a beépített ablakok és a falazat csatlakozását tekercsben kapható légzáró szalaggal lehet légmentessé tenni. Az ablakoknál már csak a három rétegű üvegezés teljesíti a mai követelményeket. Az energetikai számítással meghatározott hőszigetelés vastagságok jellemzően 20-30 cm között mozognak, a falvastagság 45-50 cm körüli. Az elkészült szerkezet légzárása nyomáspróbával ellenőrizhető, amit Blower-door tesztnek is hívnak. Ez az eljárás nem passzívházaknál is eredményesen alkalmazható.

 

6. Korszerű fűtés


A fűtési lehetőségeket az adott helyszín, a funkció és a hőigény ismeretében kell megválasztani, de általánosságban elmondható, hogy Magyarországon a kondenzációs gázkazán és a hőszivattyú versenyeznek az új épületek piacán. A hővisszanyerős szellőzéssel az épületből távozó energiát használják fel a beérkező külső hideg levegő előmelegítésére.

 

7. Igényeknek megfelelő automatizálás


Ma már nem képzelhető el otthon okos megoldások nélkül, de nem szükséges mindent automatizálnunk. A programozható fűtés ma már alapnak számít, így napi és heti ciklusban állíthatjuk be a kívánt hőfokot, például hétközben nappal alacsonyabb értékre, ha nem tartózkodunk otthon. Gondoljuk át életvitelünket, és az alapján választhatunk a lehetőségek közül (például eső vagy szél esetén automatikusan záródó tetőablakok, nyitásérzékelővel ellátott ablakok, távnyitási megoldások, távfelügyelet, bioritmust követő cirkadián megvilágítás, mozgásérzékelős világításkapcsolás, árnyékolásvezérlés, automata öntözés, jelenlétszimuláció, CO2 szint vezérelt szellőzés). Az intelligens rendszerek külön-külön és rendszerben is kiépíthetők, és jellemzően kényelmesen telefonról vagy fali érintőképernyőről elérhetők.

 

8. A házát ismerő lakó


A fenti megoldások csak akkor működnek hatékonyan, ha a lakó ismeri és használja az új technológia lehetőségeit, és a ház működésének alapelveit. Például a nyári napsugárzásból származó meleg ellen leginkább leeresztett zsalúziával vagy redőnnyel lehet védekezni. Az energiafelhasználást nagymértékben befolyásolja a lakók igénye. Például nyáron ajánlott a külső hőmérsékletnél maximum 8 fokkal hűvösebb belső hőmérséklet. Ha a külső hőmérséklet 35 fok, a belső hőmérsékleti igény pedig 20 fok, akkor a magas energiafogyasztás garantált. Igyekezzünk energiaigényünket a megfelelő ruházat megválasztásával is csökkenteni.

 

A legkorszerűbb ház kialakításához javasoljuk, hogy a megbízó, a tervező, a szakági tervezők és a kivitelező szoros egységben, csapatként dolgozzon. Az elkészült terveket személyesen is egyeztessék, felhívva a figyelmet az átlagostól eltérő új megoldásokra.


A megbízó számára javasoljuk, hogy bízzon meg műszaki ellenőrt, aki szakértelmével és tapasztalatával a megbízó szemszögéből kíséri figyelemmel a kivitelezés folyamatát.

A beruházás befejezéskor szánjunk időt a rendszerek optimális működésének megismerésére és minden lakó „betanítására”.

Kapcsolódó tájékoztató cikk:

- Miért érdemes FF-nél jobb ingatlant vásárolni?
 

 


 

Építésügyi hatósági eljárások és jogorvoslati lehetőségek 2020. márciustól


Konferencia és továbbképzés ügyvédek, köztisztviselők, szakértők, építőipari szakemberek és építtetők számára

 

2020 márciusától alapjaiban változik meg az építésügyi hatósági eljárás, hiszen egyfokú lesz az engedélyezés, és a kormányhivatal döntésével szemben már csak közigazgatási peres eljárást lehet indítani. Az építésügyben érintett szereplőknek tehát most feltétlenül meg kell ismerkedniük azzal, hogy új szabálykörnyezetben milyen új elvárásoknak kell megfelelni, milyen határidőkre, követelményekre kell felkészülni. Az utóbbi időben rendkívül gyakori tisztázandó alapkérdés az is, hogy a szomszédok és egyéb érintettek hogyan tudnak „beleszólni” a beruházás részleteibe, milyen jogosultságaik maradtak.

Konferenciánkkal lehetőséget kínálunk arra, hogy Ön fél nap alatt megismerhesse az egyes eljárások lefolytatásának szabályait, a gyakorlat alapján felmerülő kérdésekre adott válaszokat, és így szakszerűen tudja végezni munkáját, illetve hatékonyan tudja érvényesíteni a jogait.


A KONFERENCIA ELŐADÁSAI TÖBBEK KÖZÖTT AZ ALÁBBI KÉRDÉSEKRE ADNAK VÁLASZT:

  • Milyen „beleszólása” van a szomszédnak az egyszerű bejelentéssel vagy az építési engedéllyel folytatandó építkezésbe?
  • Mit jelent az illeszkedés követelménye?
  • Lehet-e a negatív településképi véleménnyel szemben jogorvoslattal élni?
  • 2020. március 1. napjától hol fognak működni az építésügyi hatóságok? Milyen utat jár be a hatósági döntéssel kapcsolatos kereset?
  • Hogyan történik 2020. márciusától a fennmaradási engedélyezési eljárás?
  • Milyen feltételek mellett lehet a közigazgatási bíróságtól azonnali jogvédelmet kérni?
  • Egyszerű bejelentéssel épülő lakóházak esetében lehet-e közigazgatási bírósághoz fordulni?


A helyszíni jelenlét mellett AKÁR AZ OTTHONÁBAN, A MUNKAHELYÉN IS KÖVETHETI a konferencia eseményeit, az előadásokat később ÚJRA MEG IS NÉZHETI.

IDŐPONT: 2020. március 24., 13.30-tól 19.10-ig (regisztráció 13.00-tól)

 

HELYSZÍN: AVKF BUDAPESTI CAMPUS, 1201 BUDAPEST, TÖRÖK FLÓRIS UTCA 227-229., FÖLDSZINTI NAGYELŐADÓ (SZÍNVONALAS OKTATÁSI ÉPÜLET, INGYENES ÉS KÉNYELMES PARKOLÁSI LEHETŐSÉG!)
 


 

ÉPÍTÉSZKAMARAI AKKREDITÁCIÓ1,5 pont továbbképzési pont (Bírálati sorszám: MEK-OTIR: 2020/64)

ÜGYVÉDI KAMARAI AKKREDITÁCIÓ8 pont továbbképzési pont (Bírálati sorszám: 8/2020. (0.20.) OAB határozat) 


A RÉSZLETES PROGRAM, JELENTKEZÉSI FELTÉTELEK IDE KATTINTVA MEGTEKINTHETŐK >>

Időben értesítjük önt
a jogszabályváltozásokról

Kérje INGYENES értesítőnket a változásokról! Sok időt megtakaríthat, elkerülheti a bírságokat és jogvitákat!

Feliratkozás itt