Változásértesítő 2017/18 - Épületek energetikai követelményei 2018. január 1-től

Tisztelt Olvasó!

Ezt az értesítést azért küldjük, hogy Ön időben értesüljön az építési jogi változásokról, felkészülten és eredményesen tudja végezni munkáját, el tudja kerülni az esetleges joghátrányokat. Ha hasznosnak találja értesítésünket, kérjük, hívja fel ismerősei figyelmét is a feliratkozás lehetőségére az www.epitesijog.hu portálon!


TELEPÜLÉSKÉP ÉS TERVEZÉS 2018. JANUÁR 1-TŐL
Építési jogi konferencia és szakmai konzultáció tervezők és önkormányzati hatósági ügyintézők részére

A helyi településképi rendeleteket december 31-ig kell(ett) megalkotniuk az önkormányzatoknak (azaz új előírások alapján alkalmazhatók a településképi bejelentés és a településképi kötelezés jogintézményei is), a reklámok kihelyezésére vonatkozó szabályoknak pedig már október 1-ig meg kellett születniük. 2018. január 1-től tehát több tekintetben lényegesen megváltozott körülmények között dolgoznak az építész tervezők. Erre szeretnénk felkészíteni a szakembereket januári „évindító” építési jogi konferenciánkkal január 11-én délután.

Részletes program, jelentkezési lehetőség >> Épületek energetikai követelményei – Mi változik 2018. január 1. napjától?

Az épületek energetikai követelményeinek szabályozása több lépcsőben változott az elmúlt évek során. Az egyes szerkezeti elemek megengedett hőátbocsátására vonatkozó határértékek (hőátbocsátási tényező, vagy U érték) szigorításáról egy 2014. márciusi BM rendeletben találhatunk részleteket, amely rendelet több időpontban lép hatályba. A soron következő változás hatálybalépése: 2018. január 1. A jogszabály szövege és a változások hatálybalépésének megjelölt céldátumai eltérnek; ez több fontos kérdést is felvet: milyen épületekre vonatkozik a szigorítás és a kivitelezés milyen stádiumában kötelező a nagyobb költséggel járó megoldást választani?

Részletek >> Kémény létesítésének, üzemeltetésének szabályai

Számtalan jogszabályt kell áttanulmányoznia annak, aki arra az egyszerű kérdésre keresi a választ, hogy milyen feltételei vannak egy kémény építésének. Fontos tudni, hogy a jogszabályi keresés első akadálya, hogy a nem szakemberek nem ismerik a kémény szakmai elnevezését: „égéstermék-elvezető”.

Részletek >> Elvi vízjogi engedélyezési eljárás

Szennyvíztisztító telepek, árvízvédelmi létesítmények, infrastrukturális beruházások, vasút és autópálya építések esetében célszerű elvi vízjogi engedélyezési eljárást lefolytatni. Az elvi vízjogi engedély lényege, hogy a vízügyi hatóság a beruházás megkezdését megelőzően, már a tervezési szakaszban megvizsgálja a beruházó által elképzelt műszaki megoldást.

Részletek >> Mennyi bírsággal járhat egy engedély nélkül létesített kút?

A vízgazdálkodási bírság, mint a vízügyi hatóság által alkalmazott pénzbeli szankció minden esetben utólag reagál egy megvalósult jogsértésre. Összege progresszív, a jogsértés súlyához igazodik, azonban a hatósági mérlegelés is befolyásolja. Elsődleges funkciója a prevenció, hogy a későbbiekben se a jogsértést megvalósító, se más ne kövessen el újabb jogsértést. Cikkünkben a vízgazdálkodási bírság kiszabásának eseteit, a megfizetésre kötelezettek alanyait, a mentesülés feltételeit, valamint mértéke meghatározásának metódusát mutatjuk be. Az összefoglaló három példát is tartalmaz, amelyek közül az egyikben egy engedély nélkül létesített kút miatt kiszabott bírság részleteit ismerhetik meg.

Részletek >> MÁS OLDALAK SZAKMAI HÍREIBŐL:


Építőipar: Létszámbővülés, termelésnövekedés, cégdömping

Szinte minden építőipari statisztikai mutató jól alakult 2017. harmadik negyedévében, de még így is az építő szektor az egyik legproblémásabb hazai ágazat. „Továbbra is kitart az építőipar lendülete, a termelékenységi és a szerződési volumenek hónapról hónapra növekedtek 2017 harmadik negyedéve során, és az aktuális adatok immár stabilan a 2010-es értékek felett vannak” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

További részletek az opten.hu oldalon érhetők el >>


Építkezz okosan! – ÉMI-segédlet családi házak építésének minőségellenőrzéséhez

Az ÉMI lakossági információs tevékenységet folytat annak érdekében, hogy hasznos és használható tudnivalókkal lássa el az építkezni, felújítani készülőket, támogatva ezzel a minőségi lakossági építkezést. Az úgynevezett EMILI füzeteket, valamint a családi házak építésének minőségi ellenőrzéséhez készített segédletek ingyenesen elérhetők az érdeklődők számára.

A segédlet az emi.hu oldalon érhető el >> 


Két új dokumentummal bővült az egyszerű bejelentési dokumentumtár az építészkamara honlapján

A 21/2017. (07.07.) sz. MÉK Elnökségi határozata a tervezésben, műszaki vezetésben és ellenőrzésben a „szakági részvételi” feltétel egyértelművé tétele érdekében került kiadásra. Az elnökségi határozathoz 2017. november 7. napján kiegészítő magyarázat készült.

A mek.hu oldalon ide kattintva elérhető a Magyar Építész Kamara díjszámítási ajánlása a 300 négyzetméternél kisebb hasznos alapterületű, lakóépület építészeti tervezésre.

Az egyszerű bejelentéssel kapcsolatos dokumentumok a mek.hu oldalon itt érhetők el.


Az anyagok átváltozása az építészetben – már lehet jelentkezni a 2018. évi Nemzetközi Építészkongresszusra

Az anyagok szerepe a mai építészet legizgalmasabb témája. Míg a posztmodern érdeklődésének középpontjában a formák jelentése állt és az anyag kérdését pusztán az építészet technikai aspektusának tekintette, ma az anyagok előállítása, megmunkálása és érzékelése kerül előtérbe. A 2018. évi építészkongresszus központi témája az anyagok metamorfózisa. Azt vizsgálja, hogyan képes egy anyag egy másik anyag szerepét játszani.

Részletes program és jelentkezés a Tervlap.hu portálon >> 

Ezt a levelet azért küldjük önnek, mert feliratkozott az Építésijog.hu portál változásértesítőjére. Ha nem kapja meg valamelyik értesítőnket, annak az lehet az oka, hogy levelezőrendszere spamnek minősíti a levelet. Ebben az esetben az ertesito@epitesijog.hu címet az Ön rendszerében hozzá kell adni a címlistájához vagy a megbízható feladók listájához. Értesítőnk csak tájékoztató jellegű, nem a teljesség igényével készült és nem minősül jogi tanácsadásnak.
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-80970/2014.

www.epitesijog.hu