Változásértesítő 2017/17 - Településképi rendelet, e-napló, felelősségi károk, rendeltetésmódosítás

Tisztelt Olvasó!

Ezt az értesítést azért küldjük, hogy Ön időben értesüljön az építési jogi változásokról, felkészülten és eredményesen tudja végezni munkáját, el tudja kerülni az esetleges joghátrányokat. Ha hasznosnak találja értesítésünket, kérjük hívja fel ismerősei figyelmét is a feliratkozás lehetőségére az www.epitesijog.hu portálon!

A BÍRSÁGOKTÓL A BÜNTETŐPEREKIG – HOGYAN DOLGOZZON KISEBB KOCKÁZATTAL AZ ÉPÍTÉSI MŰSZAKI ELLENŐR ÉS A FELELŐS MŰSZAKI VEZETŐ?

A 2017. évi jogszabályváltozások számos ponton érintették az építési műszaki ellenőrök és a felelős műszaki vezetők munkáját. Ezeket fogjuk áttekinteni az Építésijog.hu következő, 2017. november 23-i konferenciáján.

Az előadások többek között az alábbi kérdésekre adnak majd választ:

  • Milyen hatáskörük van a szakembereknek az eltakart szerkezetek ellenőrzése, az építési termékek helyettesítése vagy a teljesítésigazolás során?
  • Meddig terjedhet, és mire vonatkozhat az építtető vagy a kivitelező utasítási joga?
  • Hogyan végezhető az építési-bontási hulladék naprakész vezetése, kinek és milyen feltételek mellett adható át ez a feladat?
  • Az építési műszaki ellenőrnek és felelős műszaki vezetőnek milyen kötelezettségei vannak az építésfelügyeleti ellenőrzés során, a hatóság milyen dokumentumokat kérhet?
  • Milyen esetekben kell szakági építési műszaki ellenőr és felelős műszaki vezető?
  • Milyen építésfelügyeleti bírsággal lehet sújtani az építési műszaki ellenőrt és a felelős műszaki vezetőt? Mikor és hogyan hárítható át ez a kivitelezőre, az építtetőre?
  • Egy felelős műszaki vezető vagy egy műszaki ellenőr jellemzően milyen bűncselekményeket követhet el a munkája során?
  • Lehet-e egy teljesítésigazolás megtagadása, vagy éppen egy pótmunka megrendelése bűncselekmény?
  • Milyen büntetőjogi következménye lehet egy munkahelyi balesetnek?
  • Az építtető vagy a kivitelező által kötött felelősségbiztosítás lefedi-e az építési műszaki ellenőr, a felelős műszaki vezető tevékenységét?


A konferenciaprogramot az Építésijog.hu portál szerkesztője, dr. Jámbor Attila ügyvéd, egyetemi oktató állította össze. A szakmai konzultáción és konferencián való részvételt műszaki ellenőrök, felelős műszaki vezetők és építéshatósági munkatársak részére is ajánljuk, illetve mindazoknak a szakembereknek, akik a kivitelezés kérdéseiben érintettek.


IDŐPONT: 2017. november 23., 14.00-tól (regisztráció 13.30-tól)

HELYSZÍN: Benczúr Hotel (1068 Budapest, Benczúr utca 35.)

ÉPÍTÉSZKAMARAI AKKREDITÁCIÓ: elbírálás alatt

SZAKMAI KONZULTÁCIÓ: a konferencia végén konzultációt tartunk, ahol Ön is felteheti a kérdését az előadóknak, illetve ezeket akár előre is megküldheti a jambor.attila[kukac]epitesijog.hu címre.RÉSZLETES PROGRAM, RÉSZVÉTELI DÍJAK, KEDVEZMÉNYEK,
TOVÁBBI INFORMÁCIÓK ITT TALÁLHATÓK >>>
 
 

Érdemes időben jelentkezni, mert a terem befogadóképessége korlátozott, és ha megtelik, le kell zárnunk a jelentkezési lehetőséget!

Szakmai partner:
Opten Kft.

Szervező:
Artifex Kiadó Kft.
Email: info@artifexkiado.hu
Telefon: + 31 1 783 1711
 Több időt kaptak az önkormányzatok a településképi rendeletek megalkotására

A kormány módosító javaslatot nyújtott be az Országgyűléshez, amely alapján a településképi rendeletek megalkotására vonatkozó határidőt meghosszabbítják 2017. december 31-ig. A törvényjavaslat megvitatására kivételes eljárásban került sor, ezért a jogszabály a szeptember 25-i Magyar Közlönyben már meg is jelent. Mivel a településképi rendeletek alapja a településképi arculati kézikönyv, a kitolt határidőnek köszönhetően ezek elkészítésére is kicsivel több idő jut. A reklámhordozók tekintetében azonban nem változik a jogszabályi határidő, az önkormányzatoknak október 1-jéig meg kell alkotniuk – akár a településképi rendelettől különállóan, annak elfogadásáig átmenetileg – a helyi reklámrendeletet.

Magyar Közlöny: 2017. évi 156. szám
Módosító jogszabály: 2017. évi CV. törvény
Érintett jogszabály: 2016. évi LXXIV. törvény, 2016. évi CLXXIV. törvény
Hatályos: 2017. szeptember 29.

Részletek >> 
 Épületek rendeltetésének megváltoztatása. Rendeltetés-módosítás

Az utóbbi években az engedély nélkül végezhető építési munkák kerültek az előtérbe az építésügyben. Ritkábban esik szó az épületek rendeltetésének megváltoztatásáról, pedig ezen eljárás is viszonylag gyakori és szintén engedély nélkül elvégezhető. Természetesen, mint minden engedély nélkül végrehajtható tevékenység esetében, e körben sem mentesíti az engedély hiánya az építtetőt az egyéb jogszabályokban foglalt rendelkezések betartása alól. A következőkben a rendeltetés megváltoztatásának kérdését próbáljuk meg körüljárni. Hogyan lehet például egy irodából, garázsból vagy gazdasági épületből lakást, lakóházat kialakítani? Mi a következménye annak, aki valaki a jogszabályoktól eltérő módon változtat az épülete rendeltetésén?

Részletek >> 
 Mi lehet a korlátozási kártalanítás alapja?

Az Alkotmánybíróság arról döntött: az alkotmányos követelmények sérelmét jelenti-e, hogy az Építési törvény 30. §-a szerinti kártalanítás alapjaként a jogszabály a forgalmi értéket (illetve annak csökkenését) veszi figyelembe? A 16/2017. (VII. 10.) AB határozat körüljárja a forgalmi érték fogalmát is.

Magyar Közlöny: 2017. évi 112. szám
Érintett jogszabály: 1997. évi LXXVIII. törvény
AB határozat: 16/2017. (VII. 10.) AB határozat

Részletek >> 
 Kötelező-e az építési naplóba feltölteni a tervezési programot?

Több kérdés is érkezett hozzánk a tervezési program feltöltési kötelezettségével kapcsolatosan. Véleményünk szerint az építési engedély és az egyszerű bejelentés alapján végzett építési tevékenységek tekintetében eltérés van a jogszabályokban (de mégsem). Az Építésijog.hu szerzőinek álláspontját a Tervezési programról szóló tájékoztatóban találhatják meg.

Részletek >> 
 Felelősségi károk valós példákkal – Fizet-e a biztosító? – 1. eset

A biztosítással rendelkező tervező egy ipari épület tervei alapján a falazathoz szükséges vasbeton pillérek gyártmányterveit készítette el. A gyártmánytervek alapján kivitelezett pillérekről azonban kiderült, hogy azok magassága fél méterrel alacsonyabb, mint amilyennek az eredeti terveknek megfelelően lennie kellett volna.

Részletek >> 
 MÁS OLDALAK SZAKMAI HÍREIBŐL:


A nyáron is tovább erősödött az építőipar

Jól alakultak a nyári hónapok termelési és cégalapítási adatai az építőiparban. Az építőipar továbbra is rendhagyó viselkedést mutat több cégstatisztika tekintetében is, ezek közül a cégalapítási arány a legkirívóbb adat. A legtöbb hazai ágazatra elmondható, hogy a cégtörlések száma meghaladja a céglapítások számát, ezzel szemben az építőiparban 2017 során gyakorlatilag folyamatosan magas cégalapítási aránnyal találkozunk.

További részletek az opten.hu oldalon ide kattintva érhetők el >>


Meglepő padlótervezési újdonságok – építészkonferencia a járófelületekről, a belső komfortról

A BME Épületszerkezettani Tanszék és az Artifex Kiadó újabb konferenciáján (október 11., Budapest, Bara Hotel) Pataky Rita (BME) beszél arról, hogy a padlószerkezeteknek milyen megnövekedett feladatai lehetnek az energia- és környezettudatos szemléletekből adódóan. Velősy András (MOME) arra mutat rá, hogy a belső komfortot hogyan befolyásolja a burkolat megválasztása, nemcsak esztétikai, hanem pszichés, illetve mentális szempontból is. Egyre több tornaterem, sportcsarnok épül országszerte, ám a tervezők sokszor tanácstalanok, hogyan igazodjanak el az alkalmazható sportpadlók között. Ehhez nyújt segítséget Brassnyó László (Burkolástechnika Egyesület) előadása. Terjék Anita (ÉMI) előadásából megtudhatjuk, hogyan kell megfelelő csúszásgátló tulajdonságú burkolatot választani. A vizes-nedves terek kialakítása rendkívül körültekintő tervezést igényel, ezt segíti Horváth Sándor (BME) előadása. A fentiek mellett a legújabb fejlesztések eredményeit felhasználva létrehozott kerámia-, helyszíni műkő, műgyanta, műanyag burkolatokról és a tervezők által széles körben kedvelt betonpadlókról is hallhatunk, melyeknek legújabb lehetőségei messze túlszárnyalják képzeletünket.

Részletes program, további információ >> 
 

Ezt a levelet azért küldjük önnek, mert feliratkozott az Építésijog.hu portál változásértesítőjére. Ha nem kapja meg valamelyik értesítőnket, annak az lehet az oka, hogy levelezőrendszere spamnek minősíti a levelet. Ebben az esetben az ertesito@epitesijog.hu címet az Ön rendszerében hozzá kell adni a címlistájához vagy a megbízható feladók listájához. Értesítőnk csak tájékoztató jellegű, nem a teljesség igényével készült és nem minősül jogi tanácsadásnak.
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-80970/2014.

www.epitesijog.hu