Változásértesítő 2017/16 - Elkészültek a településképi rendelet megalkotását segítő dokumentumok

Tisztelt Olvasó!

Ezt az értesítést azért küldjük, hogy Ön időben értesüljön az építési jogi változásokról, felkészülten és eredményesen tudja végezni munkáját, el tudja kerülni az esetleges joghátrányokat. Ha hasznosnak találja értesítésünket, kérjük, hívja fel ismerősei figyelmét is a feliratkozás lehetőségére az www.epitesijog.hu portálon!

Egyedi településkép-védelmet kap a kiemelt nemzeti emlékhely és környezete

A kiemelt nemzeti emlékhelyek, illetve környezetük fokozottabb védelme érdekében a kormány módosította a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvényt, egyebek mellett bővült a kulturális örökség elemeinek felsorolása. A változásokkal összhangban a Településképi törvényt is kiegészítették.

Magyar Közlöny: 2017. évi 100. szám
Módosító jogszabály: 2017. évi XCIX. törvény
Érintett jogszabály: 2001. évi LXIV. törvény, 2016. évi LXXIV. törvény
Hatályos: 2017. augusztus 31.

Részletek >> Frissült a „tervezői” OTSZ – 2017-07-10

Az Építésijog.hu oldalon elérhető az OTSZ közérthető, szerkesztett formában. A Flamella Kft. és Veresné Rauscher Judit arra vállalkozott, hogy az új OTSZ szövegét olyan formában tegye közzé, amely lényegesen elősegíti, hogy a tervezők egységesen és közérthetően tekinthessék át a megváltozott rendelkezéseket. Az anyag a száraz jogi tartalomhoz a tervezők számára fontos kiegészítéseket és egyéb hasznos funkciókat biztosít. A szöveg frissítését az indolta, hogy a BM OKF az alábbi három témakörben új Tűzvédelmi Műszaki Irányelveket (TvMI) adott ki:
- Tűzterjedés elleni védelem
- Számítógépes tűz- és füstterjedési, valamint menekülési szimuláció
- Felülvizsgálat és karbantartás

Részletek >> Lakóépület építésének, bővítésének egyszerű bejelentése – Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)

Az Építésijog.hu szerzői által készített GYIK a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséhez kapcsolódó, a gyakorlatban már felmerült kérdéseket gyűjti össze, és a kérdésekre a hatályos jogszabályok alapján próbál választ adni. Jelenleg 69 darab kérdés-választ találhatnak az olvasók a GYIK-ben. Az egyes kormányrendeleteknek az egyszerű bejelentés 300 négyzetméternél nagyobb lakóingatlan nem kereskedelmi célú építésére történő kiterjesztésével összefüggő módosításáról szóló 144/2017. (VI. 12.) Korm. rendeletre tekintettel az alábbi kérdések válaszai egészültek ki:
- 4.13. Lehet-e az építési engedély alapján létesített, de a jelenleg már egyszerű bejelentés alapján létesíthető lakóépületre vonatkozó hatósági bizonyítványt kérni a használatbavételi tudomásulvétel helyett?
- 3.9. Lehet-e egyszerű bejelentést tenni, ha az építési engedély hatálya lejárt, de az épület még nincs befejezve?
- 3.2. Már megkezdett engedélyezési eljárás vagy már megkezdett munkálatok esetében lehet-e bejelentést tenni?

A Lakóépület építésének, bővítésének egyszerű bejelentése - Gyakran Ismételt Kérdések ide kattintva érhető el >>E-építési napló mobilapp iOS-re

Hamarosan iOS-re is elérhető lesz az elektronikus építési napló mobiltelefonos applikációja. A felhasználók, akárcsak az androidos verzióban, napi jelentéseket és eseti bejegyzéseket vihetnek fel a webes e-építési naplóval szinkronizált alkalmazásba. Az éles verzió bevezetése előtt a Lechner Tudásközpont fejlesztőcsapata július 21-től nyilvános tesztidőszakkal készül az alkalmazás finomhangolására.

Részletek >> MÁS OLDALAK SZAKMAI HÍREIBŐL:

Elkészültek a településképi rendelet megalkotását segítő dokumentumok

A kormany.hu oldal közleménye szerint a Miniszterelnökség a Településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény végrehajtását támogató további dokumentumokat készített el és tett közzé. A dokumentumok, melyekkel a Miniszterelnökség a településkép védelmi törvény végrehajtásához kíván további segítséget nyújtani, a mai naptól szerkeszthető formában elérhetők az alábbi linkeken:
- Településképi rendelet alkotásához segítséget nyújtó útmutató
- A rendelet szerkezetét bemutató minta
- A településképi követelmények rendszerét ismertető segédlet

A közlemény szerint a Miniszterelnökség és háttérintézménye, a Lechner Tudásközpont továbbra is biztosítja minden település számára a szükséges szakmai támogatást. A törvénnyel kapcsolatos kérdéseket a telepulesugy@me.gov.hu e-mail címre írt levélben lehet feltenni.


Kérdőív az építészekről 2017

A koos.hu oldal felmérést végzett az építészszakmáról. A kérdőívben szereplő 47 kérdésre – amelyek között volt számos szabad szavas válasz lehetőség is – összesen 692 válasz érkezett be. Mivel a felmérés nem volt reprezentatív, így az adatok csak a kitöltőkre vonatkoztathatóak. A koos.hu a kérdőív eredményeit több részletben tette közzé, amelyeket az alábbi linkeken érhet el:
1. rész,
2. rész,
Milyennek ítéli meg az ÉTDR-t és az e-naplót? – 3. rész,
Milyennek ítéli meg az építéshatósági, a tervtanácsi és a főépítészi rendszert? – 4. rész
Milyen az építész szakma helyzete? – 5. rész
Miért függesztették fel a kamarai tagságukat, hogyan használják a CPR-t? – 6. rész

Ezt a levelet azért küldjük önnek, mert feliratkozott az Építésijog.hu portál változásértesítőjére. Ha nem kapja meg valamelyik értesítőnket, annak az lehet az oka, hogy levelezőrendszere spamnek minősíti a levelet. Ebben az esetben az ertesito@epitesijog.hu címet az Ön rendszerében hozzá kell adni a címlistájához vagy a megbízható feladók listájához. Értesítőnk csak tájékoztató jellegű, nem a teljesség igényével készült és nem minősül jogi tanácsadásnak.
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-80970/2014.

www.epitesijog.hu