Változásértesítő 2017/14. - Minimum ötszázezer forint bírságra számíthat, aki nem veszi figyelembe az építésfelügyeleti hatóság tájékoztatását

Tisztelt Olvasó!

Ezt az értesítést azért küldjük, hogy Ön időben értesüljön az építési jogi változásokról, felkészülten és eredményesen tudja végezni munkáját, el tudja kerülni az esetleges joghátrányokat. Ha hasznosnak találja értesítésünket, kérjük, hívja fel ismerősei figyelmét is a feliratkozás lehetőségére az www.epitesijog.hu portálon!

Minimum ötszázezer forint bírságra számíthat, aki nem veszi figyelembe az építésfelügyeleti hatóság tájékoztatását

Az országgyűlés tavaszi ülésszakán elfogadta az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (Étv.) egyszerű bejelentéssel épülő épületekre vonatkozó változásait, amely miatt a végrehajtási rendeleteket is módosítani kellett. Ezek érintik az építésfelügyeleti bírság rendeletet is, amely egy új bírságtétel beiktatását, és az ehhez kapcsolódó jogszabályi átvezetéseket tartalmazza.

Magyar Közlöny: 2017. évi 88. szám
Érintett jogszabály: 238/2005. (X. 25.) Korm. rendelet
Módosító jogszabály: 144/2017. (VI. 12.) Korm. rendelet
Hatályos: 2017. június 28.

Részletek >> Az építésfelügyeleti bírság alapja, mértéke, eljárási szabályok

Az Építésijog.hu az építésfelügyeleti bírságról szóló 238/2005. (X. 25.) Korm. rendelet előírásait táblázatos formában teszi közzé, kiemelve a 2017. június 28. napjától hatályos változásokat. A táblázat az egyes cselekményekhez kapcsolódóan bemutatja a bírság alapját, mértékét és az eljárási szabályokat is. A tájékoztatóban megtalálhatók azok az esetek is, amikor az építésfelügyeleti eljárásban nem lehetséges a figyelmeztetés.

Az építésfelügyeleti bírság alapja, mértéke, eljárási szabályok című táblázat itt letölthető >>Megújult felülettel mutatkozik be az ÉTDR

2017. június 23. napjától könnyebb építési ügyeket intézni. Az ÉTDR, azaz teljes nevén az építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat támogató elektronikus dokumentációs rendszer, június 23-án új verzióval jelentkezett. A kérelmek és tervek benyújtására szolgáló felület szép és egyszerű, kezelése könnyen érthető, a feltöltési folyamat végéig segíti a felhasználót.

Részletek >> MÁS OLDALAK SZAKMAI HÍREIBŐL:

Kérdőív az építészekről 2017.


A koos.hu oldal felmérést végzett az építész szakmáról. A kérdőívben szereplő 47 kérdésre – amelyek között volt számos szabad szavas válasz lehetőség is – összesen 692 válasz érkezett be. Mivel a felmérés nem volt reprezentatív, így az adatok csak a kitöltőkre vonatkoztathatóak. A koos.hu a kérdőív eredményeit több részletben tette közzé, amelyeket az alábbi linkeken érhet el:

1. rész,
2. rész,
Milyennek ítéli meg az ÉTDR-t és az e-naplót? - 3. rész,
Milyennek ítéli meg az építéshatósági, a tervtanácsi és a főépítészi rendszert? - 4. rész


„Tudjon róla! Segíthet!”

A NAV honlapján mától elérhető az új rovat, „Tudjon róla! Segíthet!” címmel. A hivatal mostantól havonta frissíti azon beszámolókat, melyek az ellenőrzéseknél tapasztalt hibákról szólnak. Megéri folyamatosan figyelni a rovatot, hiszen a hivatal ezzel is segíti a vállalkozásokat a szabályok betartásában. A NAV az egyes ellenőrzések alkalmával tapasztalt szabálytalanságokat mostantól anonimizált formában nyilvánosságra hozza, ezzel is felhívva a többi gazdálkodó figyelmét az előforduló hibákra, azok elkerülésére.

További részletek a nav.gov.hu oldalon ide kattintva érhetők el >>

Ezt a levelet azért küldjük önnek, mert feliratkozott az Építésijog.hu portál változásértesítőjére. Ha nem kapja meg valamelyik értesítőnket, annak az lehet az oka, hogy levelezőrendszere spamnek minősíti a levelet. Ebben az esetben az ertesito@epitesijog.hu címet az Ön rendszerében hozzá kell adni a címlistájához vagy a megbízható feladók listájához. Értesítőnk csak tájékoztató jellegű, nem a teljesség igényével készült és nem minősül jogi tanácsadásnak.
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-80970/2014.

www.epitesijog.hu