Változásértesítő 2017/12 - Csökkennek a településrendezési és területrendezési tervek készítésének költségei

Tisztelt Olvasó!

Ezt az értesítést azért küldjük, hogy Ön időben értesüljön az építési jogi változásokról, felkészülten és eredményesen tudja végezni munkáját, el tudja kerülni az esetleges joghátrányokat. Ha hasznosnak találja értesítésünket, kérjük, hívja fel ismerősei figyelmét is a feliratkozás lehetőségére az www.epitesijog.hu portálon!

Csökkennek a településrendezési és területrendezési tervek készítésének költségei

Magyarország versenyképességének javítása érdekében az Országgyűlés törvényt fogadott el, amely a kormány településrendezési és területrendezési bürokráciacsökkentést és költségcsökkentést célzó intézkedési terveivel összhangban a területfejlesztésről és területrendezésről, az épített környezet alakításáról és védelméről, az ingatlan-nyilvántartásról és a földmérési és térképészeti tevékenységről szóló törvényeket módosítja. Az Építési törvény az ipari és mezőgazdasági beruházások létesítésének egyszerűsítése érdekében is változott.

Magyar Közlöny: 2017. évi 79. szám
Érintett jogszabály: 1996. évi XXI. törvény; 1997. évi LXXVIII. törvény; 1997. évi CXLI. törvény; 2012. évi XLVI. törvény
Módosító jogszabály: 2017. évi LVII. törvény
Hatályos: 2017. június 15.

Részletek >> A 2017. évi minimális építőipari rezsióradíj: 2870 forint

A 2017. évi minimális építőipari rezsióradíj mértékét a Magyar Közlöny 82. számában megjelent 15/2017. (VI. 7.) MvM rendelet tartalmazza.

Magyar Közlöny: 2017. évi 82. szám
Új jogszabály: 15/2017. (VI. 7.) MvM rendelet
Hatályát veszti: 27/2016. (IX. 14.) MvM rendelet
Hatályos: 2017. június 12.Megalakult az Építésügyi Műszaki Szabályozási Bizottság

2017. május 15-én az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. szentendrei Tudásközpontjában tartotta alakuló ülését az Építésügyi Műszaki Szabályozási Bizottság. A testület fogja kidolgozni az építésügyi műszaki irányelveket.

Részletek >> Hol lesz négysávos az M2-es?

A kormány 2017 júniusában megjelent rendelete tartalmazza az M2-es út Budapest és Vác közötti szakasza bővítésének, illetve felújításának nyomvonalát.

Magyar Közlöny: 2017. évi 86. szám
Új jogszabály: 136/2017. (VI. 9.) Korm. rendelet
Hatályos: 2017. június 10.

Részletek >> Kezesi biztosítás (suretybond)

A közelmúltban számos fórumon esett szó a lakóépületek egyszerű bejelentéséről szóló kormányrendelet kapcsán, az építőipari kivitelezőket érintő felelősségbiztosítás-kötési kötelezettségről. Kevesen tudják, hogy a felelősségbiztosítás a harmadik személynek okozott dologi és személyi sérüléses károkat téríti, ám nem térülnek a biztosítás terhére a tisztán vagyoni károk, sőt a biztosítás hatálya alól ki vannak zárva a jótállási és szavatossági igények. Amennyiben kockázatainkat, kivitelező cégünk kitettségét minimalizálni, az építtetők felé pedig a bizalmat erősíteni szeretnénk, érdemes kezesi biztosítást kötni.

Részletek >> Megveszi az állam a volt BÁV székházat

A Magyar Közlöny 71. számában jelent meg a Kormány döntése, amely értelmében az állam megvásárolja a Budapest IX. kerület, Kinizsi utca 12. szám alatt található volt BÁV Székházat (Magyar Királyi Központi Zálogház).

Magyar Közlöny: 2017. évi 71. szám
Közjogi szervezetszabályozó eszköz: 1260/2017. (V. 17.) Korm. határozat
Hatályos: 2017. május 17.

Részletek >> NAV-válaszok a lakásértékesítés 5 %-os adómértékével kapcsolatosan

Az új lakóingatlanok értékesítése esetén alkalmazható 5 százalékos általános forgalmi adó (áfa) kapcsán több kérdés is felmerül. Vonatkozik-e a kedvezményes adómérték az építési telek értékesítésére, amennyiben azon a későbbiekben lakóingatlan építése történik? Amennyiben a lakással együtt garázst is értékesítenek, a kedvezményes adómérték a garázs értékesítésére is alkalmazható-e?

Részletek >> MÁS OLDALAK HÍREIBŐL:

Továbbra is zuhan a külföldi érdekeltségű cégek aránya

Mind a 100 millió, mind az 1 milliárd Ft árbevétel feletti szegmensekben is tovább csökken a külföldi cégek súlya Magyarországon. „Jó éveken van túl a tisztán hazai érdekeltségű nagyvállalatok jelentős része, mind számuk, mind arányuk jelentősen növekszik, míg a külföldi érdekeltségű cégek aránya egyértelmű csökkenést mutat” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

További részletek az opten.hu oldalon >>

Ezt a levelet azért küldjük önnek, mert feliratkozott az Építésijog.hu portál változásértesítőjére. Ha nem kapja meg valamelyik értesítőnket, annak az lehet az oka, hogy levelezőrendszere spamnek minősíti a levelet. Ebben az esetben az ertesito@epitesijog.hu címet az Ön rendszerében hozzá kell adni a címlistájához vagy a megbízható feladók listájához. Értesítőnk csak tájékoztató jellegű, nem a teljesség igényével készült és nem minősül jogi tanácsadásnak.
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-80970/2014.

www.epitesijog.hu