Változásértesítő 2017/11 - Új rendelet a reklámelhelyezésről, frissült a „tervezői” OTSZ

Tisztelt Olvasó!

Ezt az értesítést azért küldjük, hogy Ön időben értesüljön az építési jogi változásokról, felkészülten és eredményesen tudja végezni munkáját, el tudja kerülni az esetleges joghátrányokat. Ha hasznosnak találja értesítésünket, kérjük, hívja fel ismerősei figyelmét is a feliratkozás lehetőségére az www.epitesijog.hu portálon!

Megjelent a reklámok elhelyezésének részletes szabályairól szóló kormányrendelet

A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény a legutóbbi módosítása során a reklámhordozók elhelyezésére vonatkozó előírásokkal egészült ki. A településképi törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtására megjelent a 104/2017. (IV. 28.) Korm. rendelet, a Reklám-elhelyezési rendelet.

Magyar Közlöny: 2017. évi 63. szám
Érintett jogszabály: 104/2017. (IV. 28.) Korm. rendelet
Hatályos: 2017. május 28.

Részletek >> 
 Módosultak a reklámokra vonatkozó településképi követelmények megállapításának szabályai

A Reklám-elhelyezési rendelet meghatározza a reklámok közzétételére, reklámhordozók elhelyezésére vonatkozó általános szabályokat, amelyeket a helyi településképi rendeletek készítése során figyelembe kell venni. Emiatt ismét módosult a 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet, például a reklám elhelyezéséhez minden esetben - a helyi rendelettől függetlenül - településképi bejelentést kell tenni.

Magyar Közlöny: 2017. évi 63. szám
Érintett jogszabály: 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet
Módosító jogszabály: 105/2017. (IV. 28.) Korm. rendelet
Hatályos: 2017. május 28.

Részletek >> 
 Frissült a „tervezői” OTSZ

Az Építésijog.hu oldalon elérhető az OTSZ közérthető, szerkesztett formában. A Flamella Kft. és Veresné Rauscher Judit arra vállalkozott, hogy az új OTSZ szövegét olyan formában tegye közzé, amely lényegesen elősegíti, hogy a tervezők egységesen és közérthetően tekinthessék át a megváltozott rendelkezéseket. A jelen cikkhez csatolt anyag a száraz jogi tartalomhoz a tervezők számára fontos kiegészítéseket és egyéb hasznos funkciókat biztosít. A szöveg újdonságai:
- lakóépület jogszabály szerinti definíciója,
- bölcsődére, kritikus infrastruktúrára vonatkozó jogszabályok frissítése,
- BM OKF Tűzmegelőzési Hírlevél (pirossal),
- a tervezésben érintett Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek (TvMI-k, kék keretben).

Részletek >> 
 Állattartó építmények elhelyezésének feltételei

A Kúria Önkormányzati Tanácsa ismételten kimondta, hogy amikor a jogalkotó akként rendelkezik, hogy egy adott szabályozási tárgyat a helyi építési szabályzatnak kell tartalmaznia, akkor az nem pusztán technikai előírás, hanem éppen a helyi építési szabályzat elfogadásához kapcsolódó garanciális rendelkezések érvényesülését írja elő. Az OTÉK szerint az állattartó építmények elhelyezésének feltételeit a helyi építési szabályzatban kell megállapítani.

Magyar Közlöny: 2017. évi 45. szám
Érintett jogszabály: Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének az állatok tartásáról szóló 30/2012. (X.01.) önkormányzati rendelete, 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet, 2008. évi XLVI. törvény
Kúria Önkormányzati Tanácsának határozata: Köf.5048/2016/3. számú határozat

Részletek >> 
 Helyi építészeti értékvédelem

Az utóbbi idők településképet érintő jogszabályváltozásainak köszönhetően ismét előtérbe kerültek a helyi építészeti értékvédelemre vonatkozó szabályok is, hiszen a településképet meghatározó elemek talán legfontosabb része a helyi építészeti érték, az épített örökség. De mi is az a helyi építészeti érték, és mit jelent a helyi értékvédelem, a helyi védettség?

Részletek >> 
 MÁS OLDALAK SZAKMAI HÍREIBŐL:


Energiatudatos építészet és építési jog – május 25-i konferenciánkon

Mikor kell kiviteli terv, bejelentés, településképi konzultáció? Kell-e engedély a tetőtér-beépítéshez? – többek között erre is választ kaphat dr. Jámbor Attila előadásából. Mit mutatnak a páratechnikai és hőtechnikai méretezések, melyik az ideális ablakbeépítés? Beépített tetőkben hol az ideális helye a párazáró fóliának? – mindezeket megtudhatja dr. Becker Gábor előadásából. Mennyivel kerül többe egy öko-minősített irodaház, és mennyivel hoz többet? Melyik 2016 legzöldebb épülete, és miért? – ezekre Beleznay Éva referátuma ad választ. Lehet még egy nyilvános vécét is építészetileg újragondolni? Elfér-e ezer fa és egy falu egy irodaházon Párizsban? – elárulja Sou Fujimoto. Mi a WELL minősítés és mi nem? Hogyan hat a dolgozók teljesítményére az épített környezet? – a kérdésekre Márfi József előadása ad választ.
Mindezekről május 25-én az Öko-logikus Építészet 2017 konferenciánkon hallhat, amit a MÉK 2,5 pontra akkreditált.
A résztvevők egyéves digitális előfizetést kapnak a Metszet és az Építési Megoldások folyóiratra, ajándék folyóiratot és egy kedves meglepetést, a helyszínen a kvízlapot helyesen kitöltők pedig értékes ajándékot nyerhetnek.

Részletes program és jelentkezési lehetőség itt >>


Átfogó felmérés az építészszakmáról 2017

Az elmúlt évtizedekben nem készült részletes felmérés az építész szakmáról. Felmérések híján a legalapvetőbb információkat sem tudjuk egymásról a tervezők, pl. hogy mennyien hol, milyen beosztásban, milyen munkát végeznek, közülük hányan terveznek, kiviteleznek vagy végeznek hatósági vagy beruházói munkát. A kérdőív civil kezdeményezés, a koos.hu állította összeg, és az eredményt nyilvánosságra fogja hozni.
A kérdőív átfogó, a kitöltése kb. 8-10 percet vesz igénybe. A fáradozásukért cserébe a kitöltők között a koos.hu ajándékokat sorsol ki: 1 db 7"-os Quad Core Android tablet (Bluetooth+2 db kamera+MicroSD bővíthetőség+magyar nyelv) és 3 db csepp-, por- és ütésálló, 5000 mAh-ás napelemes Powerbank-ot/telefontöltőt (amit pl. túrázásnál is használhat). A kérdőív természetesen anonim. A felmérés 2017. május 28. napjáig tart.

Az építészeknek szánt kérdőív itt található >>


Újra lendületben az építőipar

Mind termelés, mind cégalapítás tekintetében pozitív fordulatot vett az építőipar 2017. első negyedévében. „Közel 1000 céget alapítottak építőipari vállalkozók 2017. első negyedévében, ezzel véget vetve egy jó három éves cégalapítási stagnálásnak” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. Nemcsak a cégalapítások száma, de a termeléshez kapcsolódó összes mutató is szépen alakul. Már a január is kiemelkedő volt a 2016-os adatokhoz képest, de februárban gyakorlatilag az összes építménycsoportban nőtt a termelés, a szerződésállomány és az új szerződések volumene is az előző évi bázishoz viszonyítva.

További részletek az opten.hu oldalon ide kattintva érhetők el >> 

Ezt a levelet azért küldjük önnek, mert feliratkozott az Építésijog.hu portál változásértesítőjére. Ha nem kapja meg valamelyik értesítőnket, annak az lehet az oka, hogy levelezőrendszere spamnek minősíti a levelet. Ebben az esetben az ertesito@epitesijog.hu címet az Ön rendszerében hozzá kell adni a címlistájához vagy a megbízható feladók listájához. Értesítőnk csak tájékoztató jellegű, nem a teljesség igényével készült és nem minősül jogi tanácsadásnak.
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-80970/2014.

www.epitesijog.hu