Változásértesítő 2017/10 - Megjelent az Egyszerű bejelentési rendelet módosítása

Tisztelt Olvasó!

Ezt az értesítést azért küldjük, hogy Ön időben értesüljön az építési jogi változásokról, felkészülten és eredményesen tudja végezni munkáját, el tudja kerülni az esetleges joghátrányokat. Ha hasznosnak találja értesítésünket, kérjük, hívja fel ismerősei figyelmét is a feliratkozás lehetőségére az www.epitesijog.hu portálon!

Elsősorban kivitelezők, felelős műszaki vezetők, műszaki ellenőrök számára ajánljuk KIVITELEZÉS JOGSZERŰEN 2017 című, május 4-i konferenciánkat

A félnapos konferencián és szakmai konzultáción szó lesz az Építési törvény legújabb rendelkezéseiről, az építésfelügyelet szankcionálási lehetőségeiről, az e-naplóhoz kapcsolódó aktuális problémákról, a kivitelezési dokumentáció készítésének szabályairól, valamint a kötelező fővállalkozó kivitelezői felelősségbiztosításról.

RÉSZVÉTELI DÍJAK, KEDVEZMÉNYEK ÉS TOVÁBBI INFORMÁCIÓ >>
2017. április 27.: Megtörténhetnek az első egyszerű bejelentések a 300 négyzetméter feletti lakóépületek kapcsán

A 2017. április 27. napján hatályba lépett törvényi rendelkezések alapján már lehetőség van 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meghaladó lakóépületek építésére és bővítésére is egyszerű bejelentéssel. Ezekre az építési tevékenységekre részben más előírások vonatkoznak, mint a 300 négyzetméter összes hasznos alapterület el nem érő építkezésekre. Az Építési törvény új szabályaihoz kapcsolódóan várható volt, hogy egyes kormányrendeletek is módosulnak, illetve miniszteri rendelet megalkotása is szükségessé vált. Az Egyszerű bejelentési rendelet módosítása ugyan megtörtént, de a rendelet kihirdetését követően is maradtak kérdések az Étv. módosítás kapcsán.

A korábban már közzétett tájékoztatóinkat a jelenlegi jogszabályi környezetnek megfelelően kiegészítettük:

- Lakóépületek építése, bővítése egyszerű bejelentéssel 300 négyzetméter felett is >>

- Változások a fennmaradási és a jókarbantartási kötelezés szabályaiban >>Megjelent az Egyszerű bejelentési rendelet módosítása

A 2017. április 27. napján hatályba lépett törvényi rendelkezések alapján várható volt, hogy egyes kormányrendeletek is módosulnak, illetve miniszteri rendelet megalkotása is szükségessé vált. Az első módosító rendelet az Egyszerű bejelentési rendeletet (155/2016. (VI. 13.) Korm. rendeletet) érintette, és már a kihirdetésének napján (20 órakor) hatályba is lépett.

Magyar Közlöny: 2017. évi 62. szám
Módosító jogszabály: 97/2017. (IV. 27.) Korm. rendelet
Érintett jogszabály: 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet
Hatályos: 2017. április 27. (20 óra)

Részletek >> Hatósági bizonyítványok és használatbavételi eljárások illetéke

Az Illetéktörvény módosítását követően nem alakult ki egységes joggyakorlat az építésügyi hatósági eljárásokban kiállított hatósági bizonyítványok illetékével kapcsolatosan. A Miniszterelnökség egyeztetett a Nemzetgazdasági Minisztériummal, és az egyeztetés eredményéképpen megszületett tájékoztató alapján módosítani kellett az Építésijog.hu tájékoztatóját is. A jogalkotói értelmezésre tekintettel az alábbiakban - áttekintő táblázat segítségével - közzétesszük az alkalmazandó illeték mértékeket. Indokoltnak tartottuk a használatbavételi eljárás illetékének áttekintését is.

Részletek >> Kötelező tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás az építőiparban, egyszerűbben, mint gondolná!

Ha Ön az egyszerű bejelentés alapján végzett építési tevékenység során építész tervező, szakági tervező, vagy fővállalkozó kivitelező, akkor rendelkeznie kell felelősségbiztosítással. Az alábbiakban megismerheti, hogy hogyan lehet a legegyszerűbben és leggyorsabban, on-line megkötni a kötelező felelősségbiztosítást. Az Építésijog.hu előfizetői kedvezményben is részesülnek.

Részletek >> MÁS OLDALAK SZAKMAI HÍREIBŐL:


A koos.hu oldal az építési jogi fogalmak magyarázata érdekében cikksorozatot indított

A koos.hu oldal „Fogalom meghatározások” címmel új sorozatot kezdett, aminek a keretében építőipari fogalmak közösségi, szakmai tisztázására tesz kísérletet. Minderre azért van szükség, mert a fogalmaink, amelyeken jogszabályok alapulnak, nem minden esetben egyértelműek, több esetben pontatlanok vagy éppen félrevezetőek. A koos.hu kifejezetten szakmai együttgondolkodást szeretne, mert ha a többség szerint eredményesen alakulnának a nagyító alá vett meghatározások, akkor azokat a koos.hu a jogszabályalkotó részére is megküldi. Az Építésijog.hu szerzői áttekintik a véglegesített fogalommeghatározásokat, és az együttműködés eredményeképpen létrejött fogalmakat az epitesijog.hu oldalon is közzétesszük.

A koos.hu oldal az alábbi fogalmakat kezdte meg kidolgozni:
illeszkedés szabályai >>
álmennyezet >>


2009-es szintre csökkent a cégek száma Magyarországon

2017 első negyedévében 10 358 cégtörlés mellett csak 6 600 cégalapítás történt, ezzel 540 ezer alá csökkent a cégek száma Magyarországon. A regisztrált cégek száma utoljára 2009-ben volt ilyen alacsony. „Nyolc éve nem állt ilyen alacsonyan a cégszámláló Magyarországon. Persze ez nem jelent önmagában problémát, volt honnan lejönni, továbbá a cégszám csökkenés részben a fertőzöttség csökkenését is jelenti ” – mondja Pertics Richárd, az Opten Kft. céginformációs igazgatója.

További részletek az opten.hu oldalon ide kattintva érhetők el >>

Ezt a levelet azért küldjük önnek, mert feliratkozott az Építésijog.hu portál változásértesítőjére. Ha nem kapja meg valamelyik értesítőnket, annak az lehet az oka, hogy levelezőrendszere spamnek minősíti a levelet. Ebben az esetben az ertesito@epitesijog.hu címet az Ön rendszerében hozzá kell adni a címlistájához vagy a megbízható feladók listájához. Értesítőnk csak tájékoztató jellegű, nem a teljesség igényével készült és nem minősül jogi tanácsadásnak. 
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-80970/2014.

www.epitesijog.hu