Változásértesítő 2017/8 - Április 27-től hatályos a módosított Építési törvény

Tisztelt Olvasó!

Ezt az értesítést azért küldjük, hogy Ön időben értesüljön az építési jogi változásokról, felkészülten és eredményesen tudja végezni munkáját, el tudja kerülni az esetleges joghátrányokat. Ha hasznosnak találja értesítésünket, kérjük, hívja fel ismerősei figyelmét is a feliratkozás lehetőségére az www.epitesijog.hu portálon!

Kivitelezés szakszerűen 2017.
Építési jogi konferencia és szakmai konzultáció kivitelezők, felelős műszaki vezetők, műszaki ellenőrök részére

A téma rendkívül aktuális, ugyanis a kivitelezésben érintett építőipari cégek, szakemberek munkájának feltételeit is alaposan átalakították az utóbbi időkben született jogszabályok. Az Építési törvény legújabb rendelkezései éppen hamarosan, április 27-én lépnek hatályba, és ezzel egyidejűleg további kormányrendeleteket érintő módosítások is várhatók. Konferenciánk előadásai foglalkoznak az építésfelügyeleti szankciók, a kivitelezési dokumentáció, az e-napló és a kötelező felelősségbiztosítás témakörével is!

Részletes program, további információk >> Lakóépületek építése, bővítése egyszerű bejelentéssel 300 négyzetméter felett is

Az Építési törvény 2017. március 21. napján elfogadott újabb módosításai közül elsősorban az egyszerű bejelentéssel építhető épületek körének kiterjesztését érintő rész váltott ki nagyobb médiavisszhangot. A törvény bizonyos esetekben valóban eltörli a 300 négyzetméter összes hasznos alapterület korábbi kikötését, és ezen felüli méretű lakóépületek is létesíthetők, illetve bővíthetők egyszerű bejelentéssel. Kétségtelen tény, hogy ez a legfontosabb eleme az új törvénynek, de számos más lényeges változásra is sor kerül. Az új rendelkezések 2017. április 27-én lépnek hatályba.

Magyar Közlöny: 2017. évi 45. szám
Módosító jogszabály: 2017. évi XXIV. törvény
Érintett jogszabály: 1997. évi LXXVIII. törvény
Hatályos: 2017. április 27.

Részletek >> Változások a fennmaradási engedély és a jókarbantartási kötelezés szabályaiban

Az Építési törvény 2017. március 28. napján kihirdetett újabb módosításai közül talán már mindenki hallott az egyszerű bejelentéssel építhető, bővíthető épületek körének kiterjesztéséről, de nagyon kevesen ismerik az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokat érintő változásokat. Sok esetben a 300 négyzetméter összes hasznos alapterület mint egyszerű bejelentési kritérium feltételek melletti megszüntetésénél is lényegesebb lehet a szakszerűtlen építési tevékenység fogalmának módosítása, vagy éppen a fennmaradási engedélyezési eljárás szabályainak pontosítása. Az új rendelkezések alapján az építésfelügyeleti hatóság „elveszített” több hatáskörébe tartozó esetet.

Magyar Közlöny: 2017. évi 45. szám
Módosító jogszabály: 2017. évi XXIV. törvény
Érintett jogszabály: 1997. évi LXXVIII. törvény
Hatályos: 2017. április 27.

Részletek >> A hatóság alkalmazhat-e szankciót a jogszabályi határidő elteltét követően?

Az Alkotmánybíróság egy csatornabírság ügyének elbírálása kapcsán kiemelte, hogy a tisztességes hatósági eljáráshoz való joghoz hozzátartozik annak biztosítása, hogy a közigazgatási hatóságok a rájuk vonatkozó határidőket betartsák, és a bíróságok e határidők be nem tartását ne az ügyfél terhére, hanem javára értékeljék.

Magyar Közlöny: 2017. évi 34. szám
AB határozat: 5/2017. (III. 10.) AB határozat

Részletek >> A MÉK elnökségének véleménye a szakági tervezők bevonásáról

A MÉK elnöksége a 2017. február 3-i elnökségi ülésén a témában újabb állásfoglalást alakított ki, mivel a jogi környezet 2017. januári változása miatt a 2016. novemberi véleménye már nem volt helytálló.

Részletek >> Engedély vagy bejelentés? Online, MÉK-kreditpontos tananyagunk elérhető a Tervlapon!

Tervezők, műszaki ellenőrök, felelős műszaki vezetők és építéshatósági munkatársak számára is ajánljuk a Tervlap.hu portál online építész-továbbképzési rendszerében elérhető, Engedélyek, bejelentések, hatósági eljárások 2017-től című építési jogi konferencia előadásait.

Részletek >> MÁS OLDALAK SZAKMAI HÍREIBŐL:


A Fiatal Mérnökök Csoportjának 2017. márciusi hírlevele

A hírlevélben olvashatják a Fiatal Mérnökök Csoportjának 2017. február-márciusi eseményeit, valamint további rendezvényekre vonatkozó felhívásokat is megismerhetnek. Az FMCS április 12-i eseményén az Építésijog.hu is képviselteti magát. Ajánljuk figyelmükbe a szervezet Facebook oldalát, amin hetente több hír, szakmai cikk, illetve állásajánlatok is olvashatók a fiatal mérnököket érintő témakörökben.

A hírlevél ide kattintva érhető el >>


Miért beteg a magyar terasz?

Horváth Sándor, a BME Épületszerkezettani Tanszékének oktatója fog a fenti címmel előadást tartani az április 27-i, Víz az épületben témájú Építész Tervezői Napon. A teraszszerkezetek jellemző hibái mellett szó lesz a konferencián a talajszint alatti szigetelésekről, a lapostető-szigetelések szélszívás elleni leterhelésének módjairól, valamint arról, hogy a hőszigetelés vastagságának növelése milyen problémákat okoz a fordított rétegrendű tetők esetében. A budapesti Bara Hotelben tartott rendezvényen számos konkrét anyagot és szerkezeti megoldást is megismerhetnek a szakemberek, akik a részvételért 2 kamarai pontot kaphatnak (MÉK 2016/253).

Itt lehet jelentkezni a konferenciára >> 


Március 15.: kik kaptak Ybl-díjat 2017-ben?

Az elismerést ugyanaz a személy csak egyszer kaphatja meg, de egy házaspár együtt már lehet kétszeres Ybl-díjas. Gratulálunk a díjazottaknak, lássuk, kik ők; valamint a Forster Gyula Műemlékvédelemért díjasok, és az építésügy kitüntetettjei.

Hír a tervlap.hu oldalon >>


 

Ezt a levelet azért küldjük önnek, mert feliratkozott az Építésijog.hu portál változásértesítőjére. Ha nem kapja meg valamelyik értesítőnket, annak az lehet az oka, hogy levelezőrendszere spamnek minősíti a levelet. Ebben az esetben az ertesito@epitesijog.hu címet az Ön rendszerében hozzá kell adni a címlistájához vagy a megbízható feladók listájához. Értesítőnk csak tájékoztató jellegű, nem a teljesség igényével készült és nem minősül jogi tanácsadásnak.
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-80970/2014.

www.epitesijog.hu