Változásértesítő 2017/6 - Módosuló és megszűnő építésügyi, építésfelügyeleti illetékek

Tisztelt Olvasó!

Ezt az értesítést azért küldjük, hogy Ön időben értesüljön az építési jogi változásokról, felkészülten és eredményesen tudja végezni munkáját, el tudja kerülni az esetleges joghátrányokat. Ha hasznosnak találja értesítésünket, kérjük, hívja fel ismerősei figyelmét is a feliratkozás lehetőségére az www.epitesijog.hu portálon!

Módosuló és megszűnő építésügyi, építésfelügyeleti illetékek

A közigazgatási ügyintézéshez kapcsolódó egyes illetékek és díjak megszüntetéséről szóló 2017. évi II. törvény a cégalapítások és az állampolgári ügyintézések adminisztratív terheinek csökkentése mellett csökkentett, vagy eltörölt több építésügyi és építésfelügyeleti illetéket is. Magánszemélyek ingyen juthatnak hozzá évente két darab nem hiteles tulajdoni laphoz.

Magyar Közlöny: 2017. évi 30. szám
Módosító jogszabály: 2017. évi II. törvény
Érintett jogszabály: 1990. évi XCIII. törvény, 1996. évi LXXXV. törvény, 1997. évi LXXVIII. törvény
Hatályos: 2017. március 16.

Részletek >> Kihirdették a közigazgatási perrendtartásról szóló törvény pontosított szövegét

Az 1/2017. (I. 17.) AB határozat a közigazgatási perrendtartásról szóló törvény támadott, a közigazgatási felsőbíróságként eljáró bíróságra vonatkozó rendelkezései alaptörvény-ellenességét állapította meg. Az alaptörvény-ellenesség kiküszöbölése érdekében az Országgyűlés módosított tartalommal fogadta el a törvényjavaslatot, amelyet néhány nappal később már a Magyar Közlönyben is kihirdettek.

Magyar Közlöny: 2017. évi 30. szám
Új jogszabály: 2017. évi I. törvény
Hatályos: 2018. január 1.

Részletek >> A Fenntartható fejlődés bizottsága és a Gazdasági bizottság is megvitatta az egyszerű bejelentés módosítására is vonatkozó törvényjavaslatot

A T/13849. számú törvényjavaslat az Építési törvény újabb módosítására irányul. A törvényjavaslattal elsősorban az egyszerű bejelentéssel építhető épületek körét tervezi ismét kiterjeszteni a jogalkotó, de egyéb fontos változások is várhatók. A Fenntartható fejlődés bizottsága a részletes vitát lefolytatta és 2017. február 27-én lezárta. A Gazdasági bizottság egy nappal később folytatta le a részletes vitát, és T/13849/6. számú módosító javaslatot is összeállított. A Gazdasági bizottság jelentéséből kiderül, hogy a T/13849/3. és /4. számú módosító javaslatokat nem támogatta.

A módosító indítványokat és a T/13849. számú törvényjavaslat részleteit a törvényalkotási eljárást figyelemmel kísérő, folyamatosan frissülő összefoglalónkból ismerheti meg.
MÁS OLDALAK SZAKMAI HÍREIBŐL:


A Kúria összefoglaló véleménye a vezető tisztségviselők hitelezőkkel szembeni felelősségéről

A Kúria elnökének felhívására több törvényszék és a Kúria szaktanácsa is indítványozta a vezető tisztségviselőknek a hitelezők irányában a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. tv. (a továbbiakban: Cstv.) alapján fennálló felelőssége tárgyában joggyakorlat-elemző csoport felállítását. Ennek indoka az volt, hogy viszonylag nagy számban indultak a fenti tárgykörben perek, a már eredetileg is bonyolult szabályozás többször módosult, az egyes jogkérdések értelmezésében bizonytalanság volt tapasztalható. A Kúria joggyakorlat-elemző csoportja által készített összefoglaló véleményt a Kúria Polgári Kollégiuma 2017. február 6-án fogadta el. Az összefoglaló vélemény rendkívül hosszú (179. oldal) mégis minden vezető tisztségviselő figyelmébe ajánljuk. Számtalan jogeset is található az anyagban, így a tényleges példák alapján is körüljárható a vezető tisztségviselők hitelezőkkel szembeni felelőssége.

A Kúria Polgári Kollégiuma összefoglaló véleménye ide kattintva érhető el.


Párbeszédben az építésügyi minőségért és innovációért – MINNOTECH 2017

A tavalyi évhez hasonlóan idén is megrendezték a MINNOTECH építésügyi konferenciát az ágazat meghatározó szereplői számára. A Miniszterelnökség elkötelezett a magas műszaki és minőségi értéket képviselő, innovatív építés mellett, éppen ezért fontosnak tart minden olyan lehetőséget, ahol az építésügyi szakemberek, valamint a jogalkotó és a jogalkalmazók párbeszédet folytathatnak egymással a közösen kialakított célok és irányelvek érdekében.

A kormany.hu oldalon megjelent tájékoztató itt érhető el.


Még 63 ezer kft.-nek kell sürgősen tőkét emelnie

2017. március 15-én lejár a már egy évvel meghosszabbított határidő is, amely szerint a kft-knek a jegyzett tőkéjükkel meg kell felelni a 2014-ben hatályba lépett új magyar Polgári Törvénykönyv előírásainak, azaz minimum 3 millió forint jegyzett tőkével kell rendelkezniük a korábbi 500 ezer forint helyett. Az Opten Kft. 2017. február 7-i közleménye szerint még 63 ezer cégnek kell sürgősen intézkednie.

A közlemény az opten.hu oldalon ide kattintva ismerhető meg.


Megjelent az első arculati kézikönyv

Elkészült a településképi arculati kézikönyv mintája, amelynek alapján az önkormányzatok és a helyi építészek ki tudják dolgozni az adott település saját szemléltető füzetét - írja a Magyar Idők. A városoknak és falvaknak szeptember végéig kell összeállítaniuk a településkép védelmét szolgáló, a helyi sajátosságokat és adottságokat feltüntető kézikönyvüket.

A közlemény a Lechner Tudásközpont oldalán ide kattintva ismerhető meg.


Ezt a levelet azért küldjük önnek, mert feliratkozott az Építésijog.hu portál változásértesítőjére. Ha nem kapja meg valamelyik értesítőnket, annak az lehet az oka, hogy levelezőrendszere spamnek minősíti a levelet. Ebben az esetben az ertesito@epitesijog.hu címet az Ön rendszerében hozzá kell adni a címlistájához vagy a megbízható feladók listájához. Értesítőnk csak tájékoztató jellegű, nem a teljesség igényével készült és nem minősül jogi tanácsadásnak.
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-80970/2014.

www.epitesijog.hu