Változásértesítő 2017/5 - 2017. januári változások. Megkérdeztük a Miniszterelnökséget

Tisztelt Olvasó!

Ezt az értesítést azért küldjük, hogy Ön időben értesüljön az építési jogi változásokról, felkészülten és eredményesen tudja végezni munkáját, el tudja kerülni az esetleges joghátrányokat. Ha hasznosnak találja értesítésünket, kérjük, hívja fel ismerősei figyelmét is a feliratkozás lehetőségére az www.epitesijog.hu portálon!

Engedélyek, bejelentések, hatósági eljárások 2017-től
SZAKMAI KONZULTÁCIÓ ÉS KONFERENCIA tervezők, műszaki ellenőrök, felelős műszaki vezetők és építéshatósági ügyintézők részére!
 

  • Pontosan mely építési tevékenységek végezhetők egyszerű bejelentéssel és melyek engedéllyel?
  • Milyen jogkövetkezményei vannak, ha valaki mégsem a megfelelő formát választotta?
  • Miképpen változtak meg a használatbavételi és a fennmaradási engedélyezési eljárások?
  • Mi vonatkozik a már folyamatban lévő építkezésekre, illetve engedélyezési eljárásokra?
  • Most hogyan veszik figyelembe a helyi építési szabályzatokat (HÉSZ-t) az építésrendészeti eljárásokban?
  • Hogyan ellenőrzi a tervező, a felelős műszaki vezető és az építési műszaki ellenőr tevékenységét az építésfelügyeleti hatóság?
  • Milyen engedélyezési és bejelentési kötelezettségek vonatkoznak a műemlékekkel kapcsolatos építési tevékenységekre?

2017. február 28-i szakmai konzultációval egybekötött konferenciánkon a fenti kérdésekre, valamint az Önt speciálisan érdeklő problémákra is választ kaphat az Építésijog.hu által felkért szakértőktől.

Részletes program, további információk és jelentkezési lehetőség >>
 2017. januári változások. Megkérdeztük a Miniszterelnökséget

2017 januárjában a korábbinál sokkal átfogóbb módosítások léptek hatályba az egyszerű bejelentés meglévő épületekre történő kiterjesztésével és az Eljárási kódexben az engedély nélkül végezhető építési munkák körének kiszélesítésével. Az Építési törvény 2016. decemberi módosításának salátarendelete (a 482/2016. (XII. 28.) Korm. rendelet) egyes új előírásokat a folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazandónak írt elő. Az új jogszabályi előírások megfelelő értelmezése érdekében állásfoglalást kértünk a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárságától, Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkártól.

Részletek >> Befutottak az első módosító indítványok az egyszerű bejelentés további bővítésével kapcsolatosan

A T/13849. számú törvényjavaslat az Építési törvény újabb módosítására irányul. A törvényjavaslattal elsősorban az egyszerű bejelentéssel építhető épületek körét tervezi ismét kiterjeszteni a jogalkotó, de egyéb fontos változások is várhatók. A törvényjavaslathoz benyújtották az első módosító indítványokat. Ezek az egyszerű bejelentésnek legfeljebb 400 négyzetméteres határt húznának meg, illetve tíz évre rendeltetésmód változtatási és elidegenítési tilalmat jegyeztetnének be a 300 és 400 négyzetméter közötti, egyszerű bejelentéssel létesült lakóépületre.

A módosító indítványokat és a T/13849. számú törvényjavaslat részleteit a törvényalkotási eljárást figyelemmel kísérő, folyamatosan frissülő összefoglalónkból ismerheti meg >>Bővült a főépítészi feladatok köre

A Nemzeti Építészetpolitika – mint a magyar építészet és építésügy jövőjét, irányelveit összefoglaló kiadvány (2015. október) – megadta a látható kereteit annak a szellemi és gazdasági fejlődésnek, amely mentén a kormány az építésügy megújítását végrehajtani tervezi. E folyamat fontos lépése volt a Településképi törvény elfogadása és a végrehajtás eljárási szabályait tartalmazó kormányrendelet kihirdetése módosítása.

Magyar Közlöny: 2016. évi 400. szám
Érintett jogszabályok: 190/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet
Módosító jogszabály: 400/2016. (XII. 5.) Korm. rendelet
Hatályos: 2017. január 1.

Részletek >> A közigazgatási perrendtartásról szóló törvény alaptörvény-ellenessége

Az Alkotmánybíróság 2017. január 13. napján megtartott ülésén hirdette ki döntését, amely a köztársasági elnök által kezdeményezett előzetes normakontroll eljárás során megállapította a közigazgatási perrendtartásról szóló törvény támadott, a közigazgatási felsőbíróságként eljáró bíróságra vonatkozó rendelkezései alaptörvény-ellenességét.

Magyar Közlöny: 2017. évi 6. szám
Törvényjavaslat száma: T/12234.
AB határozat: 1/2017. (I. 17.) AB határozat

Részletek >> MÁS OLDALAK SZAKMAI HÍREIBŐL:


A hazai építészet csúcsrendezvénye: Nemzetközi Építészkongresszus, 2017. március 10.

Kíváncsi arra, milyen építész Sou Fujimoto, aki a Városligetbe a Magyar Zene Házát tervezi? Kíváncsi, milyen megfontolások alapján tervezte John Tuomey és Sheila O'Donnell a pesti Nádor utcába a CEU épületére az utóbbi évtizedek legizgalmasabb homlokzatát? Szívesen megismerné a Bécs városára óriási hatást gyakorló Dieter Henke és Marta Schreieck gondolatait a várostervezésről? Érdeklik Önt a szlovén középgeneráció egyik legismertebb építészének, Andrej Kalamarnak vagy a térrel kísérletező német-horvát Sven Jonkénak az innovációi? Jöjjön el, és hallgassa meg őket személyesen a 14. Nemzetközi Építészkongresszuson március 10-én!

További információk, részletes program, jelentkezési lehetőség >> 


A Fiatal Mérnökök Csoportjának 2017. februári hírlevele

Az alábbiakban elérhető hírlevél a Fiatal Mérnökök Csoportjának 2017. január-februári eseményeit foglalja össze, valamint a Fiatal Mérnökök Csoportjának további eseményeire hívja fel figyelmet.

A hírlevél innen letölthető >>


Opten: 2016 még nem az építőipar éve volt

5500 cégtörlés és 20 százalékos termelés visszaesés: a kedvező gazdasági folyamatok ellenére elmaradt a 2016-os építőipari felfutás. „A felfutó ingatlanpiac, az alacsony alapkamat és a CSOK együttesen kedvező táptalajt biztosított az építőipar számára, de ez egyelőre az építőipari statisztikákon kevéssé látszik meg” – mondja Pertics Richárd az Opten céginformációs igazgatója.

A közlemény az opten.hu oldalon ide kattintva ismerhető meg >>

Ezt a levelet azért küldjük önnek, mert feliratkozott az Építésijog.hu portál változásértesítőjére. Ha nem kapja meg valamelyik értesítőnket, annak az lehet az oka, hogy levelezőrendszere spamnek minősíti a levelet. Ebben az esetben az ertesito@epitesijog.hu címet az Ön rendszerében hozzá kell adni a címlistájához vagy a megbízható feladók listájához. Értesítőnk csak tájékoztató jellegű, nem a teljesség igényével készült és nem minősül jogi tanácsadásnak.
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-80970/2014.

www.epitesijog.hu