Változásértesítő 2017/4 - Engedélyek, bejelentések, hatósági eljárások 2017-től

Tisztelt Olvasó!

Ezt az értesítést azért küldjük, hogy Ön időben értesüljön az építési jogi változásokról, felkészülten és eredményesen tudja végezni munkáját, el tudja kerülni az esetleges joghátrányokat. Ha hasznosnak találja értesítésünket, kérjük, hívja fel ismerősei figyelmét is a feliratkozás lehetőségére az www.epitesijog.hu portálon!

Engedélyek, bejelentések, hatósági eljárások 2017-től

A különböző építési tevékenységekkel kapcsolatos engedélyezési és bejelentési eljárások terén szeretnénk a tisztán látást segíteni azzal, hogy február 28-án konferenciát és szakmai konzultációt tartunk az érintett szakemberek – tervezők, műszaki ellenőrök és felelős műszaki vezetők, építéshatósági ügyintézők – részére.

A rendezvény címe: Engedélyek, bejelentések, hatósági eljárások 2017-től

Időpont: 2017. február 28., 13.30–18.30

Helyszín: Benczúr Hotel (1068 Budapest, Benczúr utca 35.)

Építészkamarai akkreditáció: 1,5 pont (MÉK 2017/43)

További információk, részvételi díj, jelentkezési lehetőség ide kattintva található >> 


KÜLÖNLEGES RENDEZVÉNY A HATÉKONYABB ÉS PONTOSABB TÁJÉKOZÓDÁS ÉRDEKÉBEN!

Rendezvényünk több szempontból is rendhagyó; az alábbiakkal kívánjuk segíteni, hogy az Ön számára a gyakorlatban még jobban hasznosíthatók legyenek az elhangzottak:

  • Szakmai konzultációs lehetőséggel egészítjük ki a konferenciaprogramot, azaz a szokásosnál jóval több időt szánunk a kérdésekre-válaszokra, hogy a személyesen Önt érintő problémára is választ kaphasson. Küldje el kérdéseit akár előzetesen az jambor.attila@epitesijog.hu címre, vagy tegye fel a helyszínen!
  • Az előadásokról készült videófelvételeket is eljuttatjuk minden a résztvevőnek a diasorok mellett, azaz utólag még egyszer (vagy többször) is visszanézheti majd az Ön számára fontos részleteket.
  • A Lakóépület építésének 2017. évi jogi feltételei című, az Építésijog.hu szerzői által összeállított, több mint húsz oldalas összefoglaló szakmai segédanyagot is megkapja minden résztvevő.

 

RÉSZLETES PROGRAM:

14.00-14.45
Mit és hogyan lehet elvégezni? Az építési tevékenységek elhatárolása a jogszabályi feltételek alapján
– Dr. Jámbor Attila ügyvéd, a SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar oktatója, az ÉpítésiJog.hu portál szerkesztője
A 2017. január 1. napjától hatályos változások alapján érdemes pontosan áttekinteni, hogy egy konkrét építési tevékenység építési engedély, egyszerű bejelentés vagy ezek nélkül végezhető el. Példákon keresztül próbáljuk a kétséges eseteket elhatárolni, kitérve a településképi bejelentéshez kötött tevékenységekre is. Összefoglaljuk, hogy milyen jogkövetkezménye van annak, ha nem a megfelelő létesítési feltételt választották az építésügy szereplői.

14.45-15.20
Építésügyi engedélyezés, használatbavétel és fennmaradási engedély a 2017. évi változásokat követően
– Baksa Lajos településmérnök, építésügyi hatósági irodavezető
Az előadás gyakorlati szempontokon és példákon keresztül mutatja be az építésügyi hatósági eljárások szabályait, külön kiemelve a 2017. évi jogszabályváltozások hatását. Az építési engedély nélkül végezhető tevékenységek bővítése és az egyszerű bejelentés hatályának kiterjesztése az építési engedélyezés, a használatbavétel és a fennmaradási engedélyezési eljárások gyakorlatában is változásokat eredményezett. A legtöbb kérdést a 2017. január 1. napján folyamatban lévő hatósági eljárások, építési tevékenységek során merült fel.

15.20-15.45
Kávészünet

15.45-16.20
Az építésfelügyelet kibővült hatásköre és intézkedési lehetőségei
– Kiss Andor okl. építőmérnök, építőmester szakmérnök, vezető főtanácsos kormánytisztviselő
Az építésfelügyelet vette át az építésügyi hatóságoktól az egyszerű bejelentéshez kapcsolódó feladatokat. Az előadás bemutatja azokat a tipikus hibákat, amelyeket az építésügy résztvevői az egyszerű bejelentés, illetve az építési tevékenységek végzése során elkövetnek. Folyamatosan felmerülő vita a HÉSZ és a „csonka HÉSZ” figyelembe vétele az építésrendészeti eljárásokban. A kivitelezési dokumentáció kötelező elemeit gyakorlati példákon keresztül bemutatva veszi sorra az előadás. Mit tehet a tervezővel, a felelős műszaki vezetővel és az építési műszaki ellenőrrel szemben az építésfelügyeleti hatóság?

16.20 – 17.00
Műemlékekre vonatkozó szabályozás 2017. január 1-től. Tájékozódási pontok
– Dr. Vukov Konstantin PhD, okleveles építészmérnök okleveles műemlékvédelmi szakmérnök
A kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény módosítása, és a kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról szóló 496/2016. (XII. 28.) Korm. rendelet 2017. január 1. napjától jelentős változásokat eredményezett a műemlékekkel kapcsolatos építési tevékenységek szabályozásában is. Eltérő előírások a műemlék területe és a műemléki jelentőségű terület és a műemléki környezet területe tekintetében. Az építésügy szereplőinek a Forster Központ feladatainak és szerepének átalakítása utáni szervezeti működés és az örökségvédelmi hatóságok átszervezése eredményeképpen kialakult új hatósági rendszerrel is meg kell ismerkedniük. Az előadás áttekinti az örökségvédelmi engedéllyel és a hatóság számára történő bejelentés alapján végezhető tevékenységeket, valamint a hatósági szankciókat.

17.00-18.30
SZAKMAI KONZULTÁCIÓ – a rendezvény előadói válaszolnak a résztvevők kérdéseire
A rendezvény kifejezett célja, hogy a hatósági eljárásokkal és a kivitelezési dokumentáció készítésével kapcsolatosan felmerülő gyakorlati problémákra választ találjunk. A résztvevők által előzetesen és a helyszínen feltett kérdéseket járjuk körül. Tekintettel arra, hogy mind az építésügyi, mind az építésfelügyeleti hatóságok nézőpontja, mind a tervezők szempontja megjelenik a szakmai beszélgetésben, bízunk abban, hogy a 2017. január 1. napjával, illetve a rendezvény időpontjáig hatályba lépő változások tekintetében a gyakorlatban felmerülő legtöbb kérdésére megfelelő válaszokat tudunk adni.

[A programváltozás jogát a szervező fenntartja.]


TOVÁBBI RÉSZLETEK, RÉSZVÉTELI DÍJ, JELENTKEZÉSI LEHETŐSÉG >> 


Ezt a levelet azért küldjük önnek, mert feliratkozott az Építésijog.hu portál változásértesítőjére. Ha nem kapja meg valamelyik értesítőnket, annak az lehet az oka, hogy levelezőrendszere spamnek minősíti a levelet. Ebben az esetben az ertesito@epitesijog.hu címet az Ön rendszerében hozzá kell adni a címlistájához vagy a megbízható feladók listájához. Értesítőnk csak tájékoztató jellegű, nem a teljesség igényével készült és nem minősül jogi tanácsadásnak.
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-80970/2014.

www.epitesijog.hu