Változásértesítő 2017/2. - Az egyszerű bejelentés kiterjesztésének hatása a folyamatban lévő építkezésekre, hatósági eljárásokra

Tisztelt Olvasó!

Ezt az értesítést azért küldjük, hogy Ön időben értesüljön az építési jogi változásokról, felkészülten és eredményesen tudja végezni munkáját, el tudja kerülni az esetleges joghátrányokat. Ha hasznosnak találja értesítésünket, kérjük, hívja fel ismerősei figyelmét is a feliratkozás lehetőségére az www.epitesijog.hu portálon!

Így tervezhetünk, építhetünk 2017 januárjától

Hat előadás videón az év elejétől életbe lépett legfontosabb építési jogi változásokról építőipari tervezők, kivitelezők, beruházók, önkormányzati szakemberek részére.

2017 elejétől folytatódik a „rendszerváltás” az építésügyben, egy új szemlélet bevezetésének újabb lépéseit mutatják azok a megváltozott jogszabályok, melyeket ezekben a napokban már figyelembe kell venniük a szakembereknek a mindennapi munkájukban. Január 12-én nagy sikerű, telt házas konferenciát tartottunk erről az Ybl Miklós Építéstudományi Kar nagyelőadójában. A jelentkezési lehetőséget idejekorán le kellett zárnunk, akkora volt az érdeklődés; mások pedig az év eleji szabadságok miatt nem értesültek időben a rendezvényről, ezért nem tudtak részt venni rajta, sokaknak a Budapestre utazás okozott volna nehézséget.

A konferencián elhangzott kulcsfontosságú információkról azonban NEM MARADT LE SENKI, hiszen a rendezvényről videófelvétel készült, melyekhez most Ön is hozzájuthat, az előadások teljes diasoraival együtt!

További információk, videók megrendelése >>Az egyszerű bejelentés 2017. évi kiterjesztésének hatása a folyamatban lévő építkezésekre, hatósági eljárásokra

Az egyes kormányrendeleteknek az egyszerű bejelentés körének kiterjesztésével és az építésügy területén érvényesítendő további bürokráciacsökkentéssel összefüggő módosításáról szóló 482/2016. (XII. 28.) Korm. rendelet elfogadásával ismét jelentős módosításon estek át az amúgy sem nagy múltra visszatekintő egyszerű bejelentéssel kapcsolatos szabályok. A meglévő lakóépületek bővítésére is kiterjesztett sajátos eljárásrend hatályba lépésével ismét előkerültek a 2016. év eleji kérdések a már folyamatban lévő építésekkel kapcsolatban. Tájékoztatónkban ezt a kérdéskört járjuk körül a válaszlehetőségek megadásával, azzal, hogy A GYAKORLAT MÁS MÓDON TÖRTÉNŐ KIALAKULÁSA, ESETLEGES VÁLTOZÁSA ESETÉBEN A VÁLASZOKAT IS MÓDOSÍTANI FOGJUK.

Részletek >> Útmutató TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYVEK KÉSZÍTÉSÉHEZ

Építészeti szemléletformáló célt szolgál a településképi rendeletet megalapozó, a települési környezet megjelenését meghatározó jellemzőket és elvárásokat összefoglaló településképi arculati kézikönyv, melyet a települési önkormányzat normatív határozata mellékleteként fogadja el. A kézikönyvet az önkormányzatnak a nyilvánosság bevonásával a település teljes közigazgatási területére kell elkészítenie. A Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárságának Területrendezési és Településügyi Főosztálya közzétette a településképi arculati kézikönyv készítéséhez segítséget nyújtó útmutatót.

Részletek >> MÁS OLDALAK SZAKMAI HÍREIBŐL:


A kivitelezési dokumentáció munkarészei (191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet) – MÉK elnökségi határozat

Az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet 2017. január 1-én hatályba lépett változása értelmében a kivitelezési dokumentáció munkarészeit a felelős tervező a Magyar Építész Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara szabályzatainak figyelembevételével határozza meg. Tekintettel arra, hogy a MÉK szabályzat még nem készült el, a MÉK elnöksége a kivitelezési dokumentáció munkarészei témájában határozatot tett közzé.

A 1/2017. (01.13.) sz. MÉK elnökségi határozatot a mek.hu oldalon itt olvashatja el >>Fontos változások az e-közmű jogszabályi környezetében

A Magyar Közlöny 2016. évi 184. számában megjelent az egyes kormányrendeleteknek az egységes elektronikus közműegyeztetés megvalósításához szükséges módosításáról szóló 369/2016. (XI. 29.) Korm. rendelet, amely egyebek mellett az egységes elektronikus közműnyilvántartásról szóló 324/2013. (VIII. 29.) Korm. rendelet (e-közmű rendelet) módosításait is tartalmazza. Az e-közmű rendelet módosításában foglaltak különböző időpontokban lépnek hatályba, illetve bizonyos előírt kötelezettségek kapcsán eltérő dátumokat határoznak meg. A változások megértését segítendő az e-epites.hu oldalon közzétettek egy kötelezettségek és határidők kapcsolatát bemutató infografikát.

Az e-közmű jogszabályi környezetében bekövetkezett változásokról szóló tájékoztatót az e-epites.hu oldalon ide kattintva érhető el >>

Az infografika az e-epites.hu oldalon ide kattintva érhető el >>Feláldozzuk az életünket és egészségünket a munkánkért? Felmérés az építőiparban dolgozók körében

Hajlandók vagyunk-e tönkretenni magunkat – egészségünket, magánéletünket – azért, hogy „helyt álljunk” a munkánkban, vállalkozásunkban? Az építőiparhoz kapcsolódó üzletágakban különösen élesen vetődhet fel ez a kérdés: ezen a területen valószínűleg még változékonyabb a munkaterhelés, több a váratlan helyzet, súlyosabbak a piaci nehézségek...

Kérjük, vegyen részt felmérésünkben, csak néhány percet vesz igénybe az itt található kérdőív kitöltése >> Ki fog meggazdagodni az építőipari fellendülésből – és ki nem?

A piac bővüléséből még nem következik, hogy az építőipar minden egyes szereplőjének egyformán jobb lesz. Valószínűbb, hogy egyesek jobban fognak járni, mások kevésbé jól; a megnövekedett tortából egyeseknek nagyobb szelet jut, másoknak kisebb. Mitől függ ez, és milyen tényezőket tudunk mi magunk befolyásolni?

Részletek az epitesimegoldasok.hu oldalon >> Több mint 17 milliárd forintból fejleszti a Lechner Tudásközpont az építésügyi informatikát

Csaknem 17,5 milliárd forintos támogatást kapott informatikai fejlesztésekre a Lechner Tudásközpont, a programok megvalósításával az e-közigazgatás néhány éven belül kiterjedhet az építési-beruházási folyamatokra is.

A részletes közlemény a lechnerkozpont.hu oldalon ide kattintva érhető el >>MMK Építési Tagozat Fiatal Mérnökök Csoportja – Összefoglaló a 2016. évről, valamint előretekintés a 2017. év I. félévére

A Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozatán belül működő Fiatal Mérnökök Csoportja 2016. évi tevékenységéről, valamint a 2017. évi eseményekről itt olvashat részletes tájékoztatót.


Ezt a levelet azért küldjük önnek, mert feliratkozott az Építésijog.hu portál változásértesítőjére. Ha nem kapja meg valamelyik értesítőnket, annak az lehet az oka, hogy levelezőrendszere spamnek minősíti a levelet. Ebben az esetben az ertesito@epitesijog.hu címet az Ön rendszerében hozzá kell adni a címlistájához vagy a megbízható feladók listájához. Értesítőnk csak tájékoztató jellegű, nem a teljesség igényével készült és nem minősül jogi tanácsadásnak.
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-80970/2014.

www.epitesijog.hu