Változásértesítő 2016/23 - 2017-ben már a lakóépület bővítése és átalakítása is egyszerű bejelentés alapján történik

Tisztelt Olvasó!

Ezt az értesítést azért küldjük, hogy Ön időben értesüljön az építési jogi változásokról, felkészülten és eredményesen tudja végezni munkáját, el tudja kerülni az esetleges joghátrányokat. Ha hasznosnak találja értesítésünket, kérjük, hívja fel ismerősei figyelmét is a feliratkozás lehetőségére az www.epitesijog.hu portálon!

Tisztelt Olvasónk!
Korábbi változásértesítő hírlevelünkben is felhívtuk a figyelmét az Építésijog.hu január 12-i évindító konferenciájára, ahol többek között az egyszerű bejelentés hatályának kiterjesztéséről, a kötelező tervezői és kivitelezői felelősségbiztosításról és a megváltozott településképi szabályozásról is lesz előadás.
December 30-ig még KEDVEZMÉNNYEL LEHET JELENTKEZNI! Lejjebb görgetve – vagy ide kattintva – juthat további információhoz a konferenciáról.2017-ben már a lakóépület bővítése és átalakítása is egyszerű bejelentés alapján történik

A T/12723. törvényjavaslat egyebek mellett az egyszerű bejelentéssel építhető épületek vonatkozásában tartalmazott fontos módosításokat. A törvényjavaslatot időközben elfogadták, majd kihirdették, azonban a szövege változott az eredeti javaslathoz képest. Cikkünkben a kihirdetett törvény mellett bemutatjuk a jogalkotási folyamatban bekövetkezett szövegváltozásokat is.

Magyar Közlöny: 2016. évi 209. szám
Érintett jogszabály: 1997. évi LXXVIII. törvény
Módosító jogszabály: 2016. évi CLXXIII. törvény
Hatályos: 2017. január 1.

Részletek >> Újabb rendelkezéseket kell figyelembe venni a „csonka HÉSZ”-ből

Az Építési törvény 2017. január 1. napjától hatályos módosításai között – az egyszerű bejelentés hatályának bővítése mellett – megjelent a „csonka” HÉSZ alkalmazással kapcsolatos változás is.

Magyar Közlöny: 2016. évi 209. szám
Érintett jogszabály: 1997. évi LXXVIII. törvény
Módosító jogszabály: 2016. évi CLXXIII. törvény
Hatályos: 2017. január 1.

Részletek >> Rövidebb időn belül kell a hatóságoknak eljárniuk a szabálytalan építési tevékenységek esetében

Az Építési törvény 2017. január 1. napjától hatályos módosításai közül kiemelkedik az egyszerű bejelentés hatályának bővítése, és a „csonka HÉSZ” alkalmazásával kapcsolatos változás, azonban számos további, nem kevésbé jelentős módosítás is történt. A törvény a szabálytalan építési tevékenységek hatóságok általi, illetve az energetikai tanúsítványok kamara általi ellenőrzésére vonatkozó előírásokat, továbbá a Plázastop-törvény szerinti fellebbezési eljárást is érintette.

Magyar Közlöny: 2016. évi 209. szám
Érintett jogszabály: 1997. évi LXXVIII. törvény
Módosító jogszabály: 2016. évi CLXXIII. törvény
Hatályos: 2017. január 1.

Részletek >> A „csonka HÉSZ”

Az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységek kapcsán alkalmazandó, a helyi építési szabályzatokból (HÉSZ) figyelembe vehető rendelkezéseket, vagyis az Étv. 13. § (2) bekezdése alapján kijelölt előírásokat nevezzük „csonka HÉSZ”-nek. Ez nem jogszabályi fogalom, de a gyakorlatban alkalmazott meghatározása annak a jelenségnek, hogy a HÉSZ bizonyos rendelkezései kikerültek a kötelező alkalmazási körből. A „csonka HÉSZ” rendelkezésének a bevezetése – vagyis 2016. január 1. napja – óta bekövetkezett változásait az Építésijog.hu Fogalomtárában ide kattintva ismerheti meg. A változások hatályba lépésének időpontjai: 2016. május 13., 2016. július 23., 2017. január 1.Építési jog 2017. – így tervezhetünk, építhetünk 2017 januárjától
Kulcsfontosságú évindító konferencia építőipari tervezők, kivitelezők, beruházók, önkormányzati szakemberek részére!

2017 januárja igazi „rendszerváltás” lesz az építésügyben, egy új szemlélet bevezetésének újabb lépései következnek. A tervezőknek, kivitelezőnek és az egyéb építőipari szakembereknek elengedhetetlen, hogy megismerjék a változásokat, mivel a rutinszerűen végzett tevékenység sok esetben már nem lesz jogszerű. Javasoljuk, hogy készüljön fel már az új esztendő első napjaiban a legfontosabb építési jogi változásokból, ismerje meg az új szabályok gyakorlati következményeit! Január 12-i konferenciánkon szakértő előadóink segítségével – akiknek Ön a helyszínen a kérdéseit is felteheti – fél nap alatt átláthatja az aktuális szabályozás lényegét. Így nem év közben, és főként nem a saját kárára kell szembesülnie a változásokkal. Vegyen részt a rendezvényen – vagy nézze meg az előadásokat videón –, hogy később csak a munkára kelljen koncentrálnia!

Részletes program, további információk, jelentkezés >>A 2017. évi Ybl Miklós-díj hirdetménye

A Miniszterelnökség a Miniszterelnökséget vezető miniszter által adományozható elismerésekről szóló 15/2015. (III. 11.) MvM rendelet alapján felhívást tett közzé a 2017. évi Ybl Miklós-díj adományozására vonatkozóan. A 2017. évi Ybl Miklós-díj adományozására vonatkozó – a 15/2015. (III. 11.) MvM rendelet alapján készült – hirdetmény IDE KATTINTVA ismerhető meg.Változások a Magyar Államkincstár által vezetett 10032000-00294896-51000008 számú célelszámolási számlával kapcsolatban

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló T/12736. számú - a Parlament elé 2016. október 28-án benyújtott - törvényjavaslat (a továbbiakban: törvényjavaslat) tartalmazza az államháztartásról szóló az 2011. évi CXCV. törvény 42. §-ának (2a) bekezdéssel történő kiegészítését, mely szerint a központi költségvetés központosított bevételét képező bírságok, egyéb bevételek kizárólag e célra létrehozott központosított beszedési számlára szedhetők be. A rendelkezés várhatóan 2017. január 1-jén lép hatályba.

A törvényjavaslat miatt az építésügyi bírság megállapításának részletes szabályairól szóló 245/2006. (XII. 5.) Korm. rendeletet és az építésfelügyeleti bírságról szóló 238/2005. (X. 25.) Korm. rendeletet a központosított bevételi számla tekintetében módosítani szükséges, melyekre vonatkozó jogszabály módosítás folyamatban van.

A Miniszterelnökség, Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság részletes tájékoztatója az e-epites.hu portálon IDE KATTINTVA érhető el.

Ezt a levelet azért küldjük önnek, mert feliratkozott az Építésijog.hu portál változásértesítőjére. Ha nem kapja meg valamelyik értesítőnket, annak az lehet az oka, hogy levelezőrendszere spamnek minősíti a levelet. Ebben az esetben az ertesito@epitesijog.hu címet az Ön rendszerében hozzá kell adni a címlistájához vagy a megbízható feladók listájához. Értesítőnk csak tájékoztató jellegű, nem a teljesség igényével készült és nem minősül jogi tanácsadásnak. 
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-80970/2014.

www.epitesijog.hu