Változásértesítő 2016/19 - Bővülhet az egyszerű bejelentéssel végezhető építési tevékenységek köre

Tisztelt Olvasó!

Ezt az értesítést azért küldjük, hogy Ön időben értesüljön az építési jogi változásokról, felkészülten és eredményesen tudja végezni munkáját, el tudja kerülni az esetleges joghátrányokat. Ha hasznosnak találja értesítésünket, kérjük, hívja fel ismerősei figyelmét is a feliratkozás lehetőségére az www.epitesijog.hu portálon!

Építési jog 2016 – Új kivitelezési, tervezési és szakértői követelmények – Veszprémben és Debrecenben folytatódik a konferenciasorozat!

Ismét változott az Építési törvény, az Eljárási kódex, a Kivitelezési kódex, a Ket., az OTÉK… Ha egy napot rászán, most gyorsan képbe kerülhet a legfontosabb módosításokkal és azok gyakorlati következményeivel kapcsolatban. Építési jogi konferenciánkon való részvételért az építészkamara 2 kreditpontot ad. Ha nem alkalmasak Önnek a megadott időpontok és helyszínek, a konferencia videófelvételét is megvásárolhatja!

Részletes program, részvételi díjak, kedvezmények és jelentkezés itt >> Törvényjavaslat: 2017-től lakóépület átalakítására, bővítésére is egyszerű bejelentés alapján kerülhet sor

A Magyar Országgyűlés honapján már olvasható a T/12723. számú törvényjavaslat, mely az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (Étv.) újabb módosítását tartalmazza. A törvényjavaslat többek között az egyszerű bejelentéssel építhető épületek, illetve építési munkák körét is tervezi kiterjeszteni, valamint módosulnának az építésrendészeti eljárás lefolytatásának előírásai. Cikkünkben bemutatjuk a várható változásokat és azok gyakorlati jelentőségét. Amennyiben a törvényjavaslatot az Országgyűlés elfogadja, a változások 2017. január 1. napján lépnének hatályba.

Részletek >> Az Eljárási kódex kulturális örökség védelmével kapcsolatos változásai

A kulturális örökség védelmével összefüggő kormányrendeletek módosításáról szóló 306/2016. (X. 13.) Korm. rendelet több jogszabályt is módosított az örökségvédelmi témakörben, így az építésüggyel kapcsolatos jogszabályokban is szükséges volt a változtatások átvezetése. A pontosítások mellett lényeges változásokat is láthatunk az egyes építésügyi hatósági eljárásokban is, így például műemlékek esetében is használatbavétel tudomásulvételi eljárást kell a jövőben lefolytatni.

Magyar Közlöny: 2016. évi 155. szám
Érintett jogszabály: 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 
Módosító jogszabály: 306/2016. (X. 13.) Korm. rendelet
Hatályos: 2016. október 14.

Részletek >> Kinek kell építeni és karbantartani a kerítést?

Ma már szinte minden telket, telekrészt kerítésekkel választanak el a tulajdonosok. Több funkciója van ennek a lekerítésnek, egyrészt egyértelműen elkülöníti a telkeket egymástól, másrészt védelmi, esztétikai és egyéb funkciói is lehetnek. Általánosságban egy egyszerű műszaki építményről beszélünk, mégis olykor ez az építmény lehet az okozója a rossz szomszédi viszony kialakulásának, avagy egy hatósági eljárásnak. Ebben a tájékoztatóban a kerítésekkel kapcsolatban szükséges tudnivalókat járjuk körül elsősorban építési jogi szempontból.

Részletek >> Mikor kell statikus az egyszerű bejelentés alapján épülő lakóház tervezéséhez?

A választ egy szóban is meg lehet adni: MINDIG! A címbeli kérdés mégis azért jogos, mert sem az építtetők, sem az építész tervezők nem tudják értelmezni a kialakult helyzetet. Huszti István összefoglalója rendszerezi és értelmezi a feltételeket.

A szakmai anyag a koos.hu oldalon ide kattintva érhető el >>

A MÉK elnöksége áttekintette az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről szóló 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Szakgyr.) 1. melléklet 2. része. 2. pontjában foglaltakat, amely a szakági műszaki tervezésre vonatkozóan méretet, jellemzőt idéz be az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendeletből.

A MÉK elnökségének véleménye a szakági tervezők bevonásáról a mek.hu oldalon ide kattintva érhető el >>

Ezt a levelet azért küldjük önnek, mert feliratkozott az Építésijog.hu portál változásértesítőjére. Ha nem kapja meg valamelyik értesítőnket, annak az lehet az oka, hogy levelezőrendszere spamnek minősíti a levelet. Ebben az esetben az ertesito@epitesijog.hu címet az Ön rendszerében hozzá kell adni a címlistájához vagy a megbízható feladók listájához. Értesítőnk csak tájékoztató jellegű, nem a teljesség igényével készült és nem minősül jogi tanácsadásnak.
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-80970/2014.

www.epitesijog.hu