Változásértesítő 2016/18 - Területrendezés, beépítési mód, régészeti szempontok

Tisztelt Olvasó!

Ezt az értesítést azért küldjük, hogy Ön időben értesüljön az építési jogi változásokról, felkészülten és eredményesen tudja végezni munkáját, el tudja kerülni az esetleges joghátrányokat. Ha hasznosnak találja értesítésünket, kérjük, hívja fel ismerősei figyelmét is a feliratkozás lehetőségére az www.epitesijog.hu portálon!


Tisztelt Olvasóink figyelmébe ajánljuk hamarosan induló építési jogi konferenciasorozatunkat, melyet az országban három helyszínen rendezünk meg. Egy nap alatt gyorsan képbe kerülhet az elmúlt hónapok legfontosabb építési jogi változásaival kapcsolatban! Hírlevelünk végén találja a részletes információkhoz vezető linket! Egykapus ügyintézés az építésügyben

Átalakult az e-epites.hu weboldal. Az építtetők, tervezők, kivitelezők és az építésügyi hatóságok számára nélkülözhetetlen portálon minden építésügyi alkalmazás egyetlen belépéssel elérhetővé válik, megteremtve ezzel az egykapus ügyintézés lehetőségét – jelentette be Füleky Zsolt Miskolcon, a regionális építészkamarai rendezvényen. A megújult honlap november 9-én indult el.

Részletek >>  Szélerőművek építésének korlátozása az OTÉK-ban

A különböző kormányzati támogatásoknak is köszönhetően az utóbbi években erősen megugrott a megújuló energiaforrások igénybevétele, nemcsak Európában, hanem hazánkban is. A szélerőművek építése szintén kiugróan megnőtt Európában, azonban ezt a fejlődést a hálózati és energiatárolási kapacitások – illetve ezek fejlesztése – nem követték. Ez mára érzékelhető problémákat okozott az energiaszektorban, amire a szélerőművek építését és kapacitását szabályozó jogszabályok születtek az Európai Unió országaiban. E tekintetben tehát várható volt, hogy az európai intézkedésekhez igazodóan a magyar kormány is lépéseket tesz a kérdésben, mely a szélerőművekre vonatkozó szabályok módosításáról szóló 277/2016. (IX. 15.) Korm. rendeletben öltött testet. A jogszabály egyebek mellett módosította az OTÉK rendelkezéseit.

Magyar Közlöny: 2016. évi 138. szám
Érintett jogszabály: 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet
Módosító jogszabály: 277/2016. (IX. 15.) Korm. rendelet
Hatályos: 2016. szeptember 23.

Részletek >> A tervezési programban ki kell térni a régészeti szempontokra

A kulturális örökség védelmével összefüggő kormányrendeletek módosításáról szóló 306/2016. (X. 13.) Korm. rendelet a tervezési program kötelező elemei közé beemelte a régészeti érintettségre vagy védelemre vonatkozó tájékoztatást.

Magyar Közlöny: 2016. évi 155. szám
Érintett jogszabály: 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet
Módosító jogszabály: 306/2016. (X. 13.) Korm. rendelet
Hatályos: 2016. október 14.

Részletek >> Területrendezési jogszabályok módosításai

Az építésügyi jogszabályok megreformálása kapcsán az átfogó átalakításhoz szükség van a különböző területrendezési és településfejlesztési tervekre vonatkozó jogszabályok átfogó módosítására is. Az egyes területrendezési tárgyú törvények módosításáról szóló 2016. évi LXXVIII. törvény (Mj.) elfogadásával a jogalkotó a területrendezési előírásokban hajtott végre változtatásokat. A módosítások közül több rendelkezés eltérő időpontban lép hatályba.

Magyar Közlöny: 2016. évi 90. szám
Érintett jogszabályok: 1996. évi XXI. törvény, 2000. évi CXII. törvény, 2003. évi XXVI. törvény, 2005. évi LXIV. törvény
Módosító jogszabály: 2016. évi LXXVIII. törvény
Hatályos: 2016. július 1., 2016. szeptember 30., 2017. január 1., 2017. június 30.

Részletek >> Beépítési mód

Minden építési telek vonatkozásában fontos beépítési paraméternek számít a beépítésének módja, amelyet a legtöbb esetben a településrendezési eszközök is szabályoznak. A jogalkalmazás során azonban a beépítési mód meghatározása során sok hibás értelmezés forog a köznyelvben az építtetők között. A helyes jogértelmezéshez szeretnénk az alábbi cikkel segítséget nyújtani majdani vagy jelenlegi építtetőknek is.

Részletek >> Kivéve a gyevi bírót! – avagy a Klotild-palotát érintő beruházás „felmentést kapott” egyes építési előírások alól

Módosították a Melis Investment Kft. szálloda kialakításával, üzemeltetésének beindításával kapcsolatos beruházásának kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról szóló 251/2015. (IX. 8.) Korm. rendeletet. A kiegészítés alapján a beruházó a helyi építési szabályzat több kikötését is figyelmen kívül hagyhatja. A cikkben Ráday Mihály járja körül a kérdést.

Részletek >> Továbbra is csak lábadozik az építőipar

1341 építőipari céget töröltek 2016 harmadik negyedévében, ami még mindig magasnak számít az ágazat nagyságrendjéhez képest, de az előző évek azonos időszakaihoz viszonyítva már kicsit szebb a kép. „Bár már hellyel-közzel érkeznek pozitív hírek is a szektorban, az építőipari cégek 2,7 százalékát törölték egyetlen negyedév alatt, ami távolról sem nevezhető túl megnyugtatónak” – mondja Pertics Richárd, az Opten Kft. céginformációs igazgatója.

További részletek az opten.hu oldalon ide kattintva érhetők el >>Építési jog 2016  Új kivitelezési, tervezési és szakértői követelmények indul a konferenciasorozat!

Ismét változott az Építési törvény, az Eljárási kódex, a Kivitelezési kódex, a Ket., az OTÉK… Ha egy napot rászán, most gyorsan képbe kerülhet a legfontosabb módosításokkal és gyakorlati következményeikkel kapcsolatban. Építési jogi konferencia Budapesten, Veszprémben és Debrecenben; az építészkamara 2 kreditpontot ad a részvételért.

Részletes program, részvételi díjak, kedvezmények és jelentkezés itt >>


Ezt a levelet azért küldjük önnek, mert feliratkozott az Építésijog.hu portál változásértesítőjére. Ha nem kapja meg valamelyik értesítőnket, annak az lehet az oka, hogy levelezőrendszere spamnek minősíti a levelet. Ebben az esetben az ertesito@epitesijog.hu címet az Ön rendszerében hozzá kell adni a címlistájához vagy a megbízható feladók listájához. Értesítőnk csak tájékoztató jellegű, nem a teljesség igényével készült és nem minősül jogi tanácsadásnak. 
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-80970/2014.

www.epitesijog.hu