Változásértesítő 2016/17 - Új kivitelezési, tervezési és szakértői követelmények

Tisztelt Olvasó!

Ezt az értesítést azért küldjük, hogy Ön időben értesüljön az építési jogi változásokról, felkészülten és eredményesen tudja végezni munkáját, el tudja kerülni az esetleges joghátrányokat. Ha hasznosnak találja értesítésünket, kérjük, hívja fel ismerősei figyelmét is a feliratkozás lehetőségére az www.epitesijog.hu portálon!

Érdemes rászánni egy munkanapot, legyen tisztában ön is saját felelősségi és feladatkörével!

Az ország három helyszínén megrendezett konferenciánkon gyorsan képbe kerülhet a legfontosabb jogszabályváltozásokkal és gyakorlati következményeikkel kapcsolatban. Alább olvasható a részletes program.
Építési jog 2016 – Új kivitelezési, tervezési
és szakértői követelmények

Változó felelősség és feladatkörök
az új igazságügyi és építésügyi jogszabályok alapján


Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) – Artifex Kiadó – Építésijog.huIdőpontok és helyszínek:
2016. november 15. – Budapest, Hotel Benczúr (1068 Budapest, Benczúr utca 35.)
2016. november 29. – Veszprém, Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (8200 Veszprém, Radnóti tér 1.)
2016. december 6. – Debrecen, Nonprofit Gazdaságfejlesztő Szervezetek Háza, Sesztina Jenő terem (4025 Debrecen, Vörösmarty utca 13-15.)


Építészkamarai akkreditáció:
2 továbbképzési pont (MÉK 2016/227)


Részvételi díjak, kedvezmények és jelentkezés a konferenciára itt:
http://ertesito.epitesijog.hu/pub-16osz


PROGRAM:

10.00-10.15:
Bevezetés

10.15-11.15:
Az építésügyi jogszabályok változásai, 2016. május–november
Dr. Jámbor Attila ügyvéd, a SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar oktatója, az ÉpítésiJog.hu portál szerkesztője
Az építési szakmát érintő jogszabályok 2016. évi változásainak részletes bemutatása (egyebek mellett Építési törvény, Eljárási kódex, Kivitelezési kódex, Ket., OTÉK). 2016. július 1. napját követően az egyszerű bejelentés hatálya tartozó lakóépületek létesítése mellett többek között a bontási tevékenységre vonatkozó hatóság eljárások is átalakultak, így a kivitelező és az építtető felelőssége is nőtt. Az előadás bemutatja a lakóépületek egyszerű bejelentésének első tapasztalatait, illetve kitér – a kamarai szabályzatra is figyelemmel – a tervező, tervezői művezető feladatára, kötelezettségeire és a hatósági árra.

11.15-12.00:
Minőségi kérdések a tervezés és kivitelezés folyamatában
Csermely Gábor, az MKIK Teljesítésigazolási Szakértői Szerv vezetőhelyettese
Minden beruházásnál lényeges, hogy az építési tevékenység szereplői a jogszabályoknak megfelelően végezzék a tevékenységüket. A gyakorlatban legtöbbször felmerülő alábbi kérdésekre ad választ az előadás: a tervezőnek milyen részletességgel kell megadni a beépítendő anyagok, szerkezetek műszaki paramétereit, és a kivitelezés során ezek igazolása a vállalkozó részéről hogyan történik. Az előadás kitér arra is, hogy hogyan kell elkészíteni a minőségbiztosítási tervet. A résztvevők a TSZSZ eljárásának 2016 májusától megváltozott szabályait is megismerhetik.


12.00-12.30:
Kérdések, válaszok

12.30-13.30:
Szendvicsebéd

13.30-14.15:
A közbeszerzési jogszabályok 2016. évi változásai
Kárpátiné dr. Krausz Zsuzsanna jogi és közbeszerzési igazgató, T21 Consulting Kft.
A 2015. november 1. napjától hatályos új törvényi szabályozásban, már a 2016. évben is történtek lényeges változások. Az új Kbt. és a kapcsolódó kormányrendelet által kialakuló gyakorlatot érdemes az építőipar résztvevőinek is megismerniük. Az előadás kitér egyebek mellett a szerződésszegéssel kapcsolatos szigorú előírások értelmezésére, a műszaki egyenértékűség fogalmára és alkalmazására, valamint az alvállalkozók kifizetésének szabályaira. A tartalékkeret felhasználásának és a pótmunkák elszámolásainak lehetőségei is folyamatosan felmerülő viták forrása.

14.15-15.00:
Az igazságügyi szakértőkre vonatkozó új szabályrendszer
(előadó felkérés alatt) 
Az igazságügyi szakértőkről szóló 2016. évi XXIX. törvény három különféle időpontban lép hatályba. A legtöbb előírás 2016. június 15-étől alkalmazandó, de például a Kamara szervezetére és a fegyelmi eljárásra vonatkozó rendelkezések csak 2016. szeptember 15. napjától. 2017 januárjától újdonság lesz az igazságügyi szakértő munkájának értékelése. A törvény miatt számos miniszteri rendeletet is módosítani kellett. Az előadás a gyakorlatban felmerülő kérdésekre próbál választ adni, és körüljárni azt, hogy az igazságügyi szakértői működésben milyen változásokhoz kell alkalmazkodnia az érintetteknek.

15.00-16.00
Kérdések, válaszok, zárszó


[A szervező a programváltozás jogát fenntartja. A részvételi díj étkezési szolgáltatást is tartalmaz.]

 


>>> TOVÁBBI INFORMÁCIÓK ÉS JELENTKEZÉS ITT <<<


Ezt a levelet azért küldjük önnek, mert feliratkozott az Építésijog.hu portál változásértesítőjére. Ha nem kapja meg valamelyik értesítőnket, annak az lehet az oka, hogy levelezőrendszere spamnek minősíti a levelet. Ebben az esetben az ertesito@epitesijog.hu címet az Ön rendszerében hozzá kell adni a címlistájához vagy a megbízható feladók listájához. Értesítőnk csak tájékoztató jellegű, nem a teljesség igényével készült és nem minősül jogi tanácsadásnak. 
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-80970/2014.

www.epitesijog.hu