Változásértesítő 2016/15 - Július 23-ától hatályos a településkép védelméről szóló törvény

Tisztelt Olvasó!

Ezt az értesítést azért küldjük, hogy Ön időben értesüljön az építési jogi változásokról, felkészülten és eredményesen tudja végezni munkáját, el tudja kerülni az esetleges joghátrányokat. Ha hasznosnak találja értesítésünket, kérjük, hívja fel ismerősei figyelmét is a feliratkozás lehetőségére az www.epitesijog.hu portálon!

Július 23-ától hatályos a településkép védelméről szóló törvény

Az építésügyi rendszer és eljárások reformjai között a kormány korábban már ígértet tett arra, hogy új jogszabálycsomag fog megszületni a településkép védelmének biztosítására – így az egyes települések hatással lehetnek az épített környezet alakítására a saját közigazgatási határaikon belül. Az egyszerű bejelentés sajátos jogintézményének hatályba lépésével ez a települések részéről határozott igényként is felmerült, melynek első lépéseként az Országgyűlés elfogadta a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvényt (Településképi törvény).

Magyar Közlöny: 2016. évi 90. szám
Új jogszabály: 2016. évi LXXIV. törvény
Érintett jogszabály: 1997. évi LXXVIII. törvény
Hatályos: 2016. július 23.

Részletek >> A Településképi törvény miatt módosuló Étv. és fontos átmeneti rendelkezések

A Településképi törvény (2016. évi LXXIV. törvény) hatályba lépésével módosul az Étv. is. A módosítás indoka, hogy az új törvénybe integrált településképi előírások és eszközök ne két helyen legyenek szabályozva. A jogalkotó a településképi szempontokat, szabályokat kvázi kiemelte az Építési törvényből, és teljesen új törvénybe foglalta össze egységesen, egyben az Étv.-ben is átvezették a visszautalások az új törvényre. Ezzel új, a településrendezési feladatok megvalósulását biztosító sajátos jogintézmény is hatályba lépett.

Magyar Közlöny: 2016. évi 90. szám
Új jogszabály: 2016. évi LXXIV. törvény
Érintett jogszabály: 1997. évi LXXVIII. törvény
Hatályos: 2016. július 23.

Részletek >> Lakóépület is elhelyezhető zártkerti művelés alól kivett ingatlanon

Az egyes építésüggyel összefüggő kormányrendeletek módosításáról szóló 156/2016 (VI.13.) Korm. rendelet többek között módosította az OTÉK egyes területek beépíthetőségéről szóló rendelkezéseit is. A módosítással a beépítésre nem szánt területeken érzékelhetően enyhülnek a beépítési paraméterek, melyek összefüggenek a zártkerti ingatlanokkal kapcsolatos, az ingatlan-nyilvántartásáról szóló törvényben hatályba léptetett sajátos rendelkezésekkel is. Tájékoztatónk kitér arra is, hogy az OTÉK megengedőbb előírásai hogyan alkalmazhatóak a gyakorlatban.

Magyar Közlöny: 2016. évi 84. szám
Érintett jogszabály: 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet
Módosító jogszabály: 156/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet
Hatályos: 2016. június 14.

Részletek >> Az ÉMI közreműködik a Miniszterelnökség budavári elhelyezéséhez szükséges beruházásban

A volt karmelita kolostor épületében folyó beruházásokhoz kapcsolódó hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról már 2014. szeptemberében döntés született. A kormány döntése értelmében a beruházásnál már az ÉMI Nonprofit Kft. is közreműködik.

Magyar Közlöny: 2016. évi 96. szám
Érintett jogszabály: 51/2016. (III. 17.) Korm. rendelet
Módosító jogszabály: 179/2016. (VII. 1.) Korm. rendelet
Hatályos: 2016. július 2.

Részletek >> Kell-e engedélyt kérni a homlokzati klímaberendezések elhelyezésére?

Ma már szinte mindenki tisztában van vele, hogy a homlokzati klímaberendezés, más néven légkondicionáló elhelyezésére alapesetben nem kell építési engedélyt kérni. Azonban jó, ha tudjuk azt is: ez nem azt jelenti, hogy a homlokzaton bárhová, bármilyen módon elhelyezhetjük a forró napokon enyhülést adó készülékünket. Vannak ugyanis egyéb betartandó szabályai, feltételei a légkondicionáló berendezés épületeken való felszerelésének.

Részletek >> Lakóépület építésének egyszerű bejelentése – Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)

Az Építésijog.hu szerzői arra vállalkoztak, hogy a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséhez kapcsolódó, a gyakorlatban már felmerült kérdéseket összegyűjtsék, és a kérdésekre a hatályos jogszabályok alapján választ is adjanak. Amint a Változásmutatóból is kiderül, a válaszok többségét módosítani kellett a 2016. június 14-én, illetve július 1. napján hatályba lépett jogszabályok miatt.
 
Az Építésijog.hu oldalon kétféle GYIK található:
- Az ingyenesen elérhető verzióban a kérdések, illetve a válaszok alapját képező jogszabályi hivatkozások érhetők el – lásd: Lakóépület építésének egyszerű bejelentése – GYIK (ingyenes)
- Az Építésijog.hu Előfizetői által elérhető verzióban a jogszabályi hivatkozások mellett a szerzők által összeállított válaszok is elolvashatók – lásd: Lakóépület építésének egyszerű bejelentése – GYIK (előfizetéshez kötött)Opten: Emelkedett az alakuló cégek száma 2016 első félévében

Több mint 13 ezer új céget alapítottak Magyarországon 2016 első félévében, ami 7,6 %-os növekedést jelent előző év azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan a megszűnő vállalkozások száma 5,7 %-os csökkenéssel meghaladta a 24,5 ezret – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

Részletek az Opten.hu oldalon ide kattintva olvashatók >>

Ezt a levelet azért küldjük önnek, mert feliratkozott az Építésijog.hu portál változásértesítőjére. Ha nem kapja meg valamelyik értesítőnket, annak az lehet az oka, hogy levelezőrendszere spamnek minősíti a levelet. Ebben az esetben az ertesito@epitesijog.hu címet az Ön rendszerében hozzá kell adni a címlistájához vagy a megbízható feladók listájához. Értesítőnk csak tájékoztató jellegű, nem a teljesség igényével készült és nem minősül jogi tanácsadásnak. 
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-80970/2014.

www.epitesijog.hu