Változásértesítő 2016/14 - Az építésfelügyeleti bírság 2016. júniusi-júliusi változásai

Tisztelt Olvasó!

Ezt az értesítést azért küldjük, hogy Ön időben értesüljön az építési jogi változásokról, felkészülten és eredményesen tudja végezni munkáját, el tudja kerülni az esetleges joghátrányokat. Ha hasznosnak találja értesítésünket, kérjük, hívja fel ismerősei figyelmét is a feliratkozás lehetőségére az www.epitesijog.hu portálon!

Az építésfelügyeleti hatóság feladatainak, eljárásrendjének változásai

Az Építési törvényhez kapcsolódó „salátarendelet” az építésfelügyeleti hatóságot érintő számos módosítást is tartalmaz. Az építésfelügyeleti hatóság három és fél éves vargabetű után visszatért az eredeti feladatához, a kivitelezés ellenőrzéséhez. A 2013. január 1. napjától kapott többletfeladatok közül jelenleg már nem feladata a bontás tudomásulvételének eljárása, épület meglétéről vagy hiányáról a hatósági bizonyítvány kiállítása, valamint építésügyfelügyeleti hatósági szolgáltatás nyújtása. Az még kérdéses, hogy az építésfelügyelet bejelentés alapján indíthat-e építésrendészeti eljárást. Viszont kibővült azon szabálytalanságok köre, amelyek esetében az építésfelügyeleti hatóság a kivitelezés megkezdését vagy folytatását megtiltja.

Magyar Közlöny: 2016. évi 84. szám
Érintett jogszabály: 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet
Módosító jogszabály: 156/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet
Hatályos: 2016. június 14.

Részletek >> Az építésfelügyeleti bírság 2016. júniusi-júliusi változásai

Az építésfelügyeleti bírságról szóló 238/2005. (X. 25.) Korm. rendelet legutolsó átfogó, koncepcionális változtatása három éve volt. Az Építési törvényhez kapcsolódó „salátarendelet” szintén alapvető változásokat vezetett be, egyebek mellett az alvállalkozó-fővállalkozó viszonya közötti bírságolás, valamint az utasítások dokumentálásához kapcsolódó bírságáthárítás tekintetében. 2016. július 1. napjától a tervezői művezető is bírságolhatóvá vált.

Magyar Közlöny: 2016. évi 84. szám
Érintett jogszabály: 238/2005. (X. 25.) Korm. rendelet
Módosító jogszabály: 156/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet
Hatályos: 2016. június 29., 2016. július 1.

Részletek >> Figyelemfelhívás – változik a jogdíj fogalma

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény módosításával 2016. július 16-tól változik a jogdíj fogalma és az építész tervek felhasználásáért fizetett szerzői díj kikerül a jogdíjak köréből. A szakmagyakorlók számára hátrányos jogszabály-módosítással kapcsolatban a Magyar Építész Kamara levélben kereste meg a Nemzetgazdasági Minisztériumot, kérve a fogalom eredeti állapotának visszaállítását.

A Magyar Építész Kamara tájékoztatója a mek.hu oldalon ide kattintva érhető el >>Van-e még felelős műszaki vezetői nyilatkozat?

Az Építési törvényhez kapcsolódó „salátarendelet” a felelő műszaki vezetői nyilatkozat szabályozását is érintette. A Kivitelezési kódex 14. §-a szól(t) a felelős műszaki vezetői nyilatkozatról. Érdemes végignézni, hogyan változott ez az elmúlt közel 7 évben.

Magyar Közlöny: 2016. évi 84. szám
Érintett jogszabály: 191/2001. (X. 18.) Korm. rendelet
Módosító jogszabály: 156/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet
Hatályos: 2016. június 14.

Részletek >> Mennyi a tervezői művezetés hat alkalomra szóló munkadíja?

A tervezői művezetés hat alkalomra szóló számított munkadíjának előírásai kétféle módon is értelmezhetők. A felszámítható díjról szóló tájékoztató a TERVEZÉSI ÉS TERVEZŐI MŰVEZETÉSI SZERZŐDÉSMINTÁHOZ készített Útmutatónak a Szerződésminta 1.1.6. ponthoz fűzött magyarázatában ide kattintva olvasható el >>

Ezt a levelet azért küldjük önnek, mert feliratkozott az Építésijog.hu portál változásértesítőjére. Ha nem kapja meg valamelyik értesítőnket, annak az lehet az oka, hogy levelezőrendszere spamnek minősíti a levelet. Ebben az esetben az ertesito@epitesijog.hu címet az Ön rendszerében hozzá kell adni a címlistájához vagy a megbízható feladók listájához. Értesítőnk csak tájékoztató jellegű, nem a teljesség igényével készült és nem minősül jogi tanácsadásnak. Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-80970/2014.

www.epitesijog.hu