Változásértesítő 2016/11 - Lakóépületek kivitelezése, műszaki ellenőrzése 2016. július 1-től

Tisztelt Olvasó!

Ezt az értesítést azért küldjük, hogy Ön időben értesüljön az építési jogi változásokról, felkészülten és eredményesen tudja végezni munkáját, el tudja kerülni az esetleges joghátrányokat. Ha hasznosnak találja értesítésünket, kérjük, hívja fel ismerősei figyelmét is a feliratkozás lehetőségére az www.epitesijog.hu portálon!

Félnapos építési jogi konferencia kivitelezőknek, felelős műszaki vezetőknek, műszaki ellenőröknek


Az egyszerű bejelentés fogalmával és magával az eljárással 2016. január 1. óta ismerkednek a szakemberek. A május 13-án életbe lépett jogszabályok orvosolták az új szabályozás „gyermekbetegségeit” – de már lehet tudni, hogy július 1-től újabb változásokra, szigorításokra számíthatunk. Ezek jó része a kivitelezésben érintett szakemberek munkáját fogja befolyásolni, ezért igencsak aktuális a június 16-i építési jogi konferenciánk, melyet ezúttal kifejezetten ennek a körnek szervezünk!

A konferencia programjában szerepelnek többek között az egyszerű bejelentés alapján történő kivitelezés előírásainak változásai, az építésfelügyeleti ellenőrzések aktuális szabályai, a kivitelezési dokumentáció kötelező tartalmi elemei. Részletesen bemutatjuk továbbá az új műszaki ellenőri szerződésmintát, melyet a helyszínen megkap minden résztvevő!

A konferencia címe: Lakóépületek kivitelezése és műszaki ellenőrzése 2016. július 1-től

Időpont: 2016. június 16., 13:30–18:00

Helyszín: SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar, Budapest XIV. ker., Thököly út 74. – Nagyelőadó

Részvételi díjak, kedvezmények, jelentkezési lehetőség >> 


TERVEZETT PROGRAM:

13.30–14.00 Regisztráció

14.00–14.35
Egyszerű bejelentés alapján történő kivitelezés előírásai (2016. január 1., május 13., július 1.)
– Dr. Jámbor Attila ügyvéd, a SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar oktatója, az ÉpítésiJog.hu portál szerkesztője
A 2016. január 1. napjától kiegészített Építési törvény és a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről és az egyes építésügyi tárgyú rendeletek módosításáról szóló 456/2015 (XII. 29.) Korm. rendelet alapján bevezetett egyszerű bejelentés szabályainak elsajátítására sem került még sor, amikor már bekövetkeztek újabb lényeges módosítások. Azoknak, akik július 1. napját követően fogják megkezdeni a kivitelezést – vagy éppen annak ellenőrzését –, mindenképpen tisztában kell lenniük a hatályos előírásokkal.

14:35–14:55
Az építkezők örök problémája: hogyan válasszunk megbízható kivitelezőt?
– Flórián Zsolt operatív vezető, Építkezők Országos Egyesülete
Az építtetők gyakori tapasztalata, hogy az építőcégek által elkövetett szerződésszegéseket és jogsértéseket Magyarországon számon kérni szinte lehetetlen. Egyes törvénysértő vállalkozások tudatosan számolnak a jogérvényesítési procedúra nehézségeivel, és rutinosan alkalmazzák a jogi kiskapukat, hogy kibújjanak a felelősség alól. Az építtetők számára támpontot adhat, ha olyan cégeket, vállalkozásokat bízhatnak meg, akik rendelkeznek Építőipari Panaszmentességi Igazolással. Ez az igazolás egyfajta referencia arról, hogy a vállalkozás visszamenőleg 2003-ig nem okozott kárt a szerződéses partnereinek.

14:55–15:15
Az építtető és kivitelező közötti vitarendezés hatékony eszköze: a TSZSZ
– dr. Tarján Katalin jogi előadó, Teljesítésigazolási Szakértői Szerv
Az előadás bemutatja a TSZSZ bevezetésének tapasztalatait: kinek, milyen esetekben lehet ajánlani ezt a lehetőséget. A kivitelezők számára igen hasznos lehet, hogy létezik ez a szakértői fórum, ami a peres eljárásoknál jelentősen gyorsabban teszi lehetővé a megrendelő által vitatott teljesítés igazolását. Az építtetőknek, alvállalkozóknak is érdemes megismerniük, hogy milyen feltételek mellett tudják peren kívül, gyorsan, és az általánosnál lényegesen kevesebb költséggel rendezni a fővállalkozó kivitelezővel, megrendelő kivitelezővel szembeni mennyiségi vagy minőségi vitát. Az előadás bemutatja a 2016 májusától megváltozott eljárási szabályokat is.

15:15–15:45 Kávészünet

15:45–16:15
Az egyszerű bejelentéssel épülő lakóépületek kivitelezésének építésfelügyeleti ellenőrzése
– Kiss Andor okl. építőmérnök, építőmester szakmérnök, vezető főtanácsos kormánytisztviselő
Az egyszerű bejelentéssel épülő lakóépületek kivitelezésének előírásai 2016. május 13-tól módosultak, és július 1. napjától újabb szigorítás következik be. A már megkezdett és a júliusban megkezdődő beruházások szereplőinek is fontos ismerniük, hogy milyen alapvető feltételek mellett végezhető az építési tevékenység. Az előadás egyfajta „építésfelügyeleti ellenőrzési kisokos” formájában egy ténylegesen megvalósuló ellenőrzést vesz végig lépésről lépésre. A résztvevők így érdemben felkészülhetnek arra, hogy a megváltozott jogszabályi előírások mellett milyen követelményeket kell teljesíteniük, és ezek elmulasztása kinek és milyen jogkövetkezménnyel jár. Az előadás témája a kivitelező, a felelős műszaki vezető és az építési műszaki ellenőr tevékenysége szempontjából is kiemelten fontos.

16:15–16:55
Egyszerű bejelentéssel épülő lakóépületek kivitelezési dokumentációja. Tervezői művezetés
– Huszti István kormánytisztviselő, Miniszterelnökség Építésjogi és Hatósági Főosztály
2016. május 13. napjától az egyszerű bejelentéssel épülő lakóépületek megvalósításához már elengedhetetlen a kivitelezési dokumentáció. A kivitelezőnek, a felelős műszaki vezetőnek és az építési műszaki ellenőrnek tudnia kell, hogy melyek a kivitelezési dokumentáció jogszabály által előírt tartalmi elemei, hogyan alakulnak a tervezői jogosultsági szabályok, mit kell keresniük a dokumentációban. A beruházások új kötelező szereplője a tervezői művezető. Az előadás bemutatja a tervezői művezető jogait, kötelezettségeit, és a kivitelezővel, építési műszaki ellenőrrel kapcsolatos jogköreit.

16:55–17:15
Műszaki ellenőr megbízási szerződésének mintája
– Dr. Jámbor Attila ügyvéd, a SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar oktatója, az ÉpítésiJog.hu portál szerkesztője
Az építési műszaki ellenőröknek jelentős és érdemi segítség a szerződésminta, mert a megbízási díj kifizetésére vonatkozó biztosítékokat, valamint a megváltozott jogszabályi környezetnek megfelelő felelősségi szabályokat is tartalmazza. Az építtetők a leggyakrabban teljesen laikusként kerülnek bele az építkezés folyamatába, ezért – akkor is, amikor nem kötelező – elemi érdekük, hogy egy szakember felügyelje a kivitelező munkáját. Mivel az építtető nem tudja, hogy milyen kötelezettségeket érdemes egy műszaki ellenőrrel szemben támasztani, az Építésijog.hu fontosnak tartja, hogy olyan szerződésmintát bocsásson az építtetők rendelkezésére, amely tartalmazza az általuk megbízott szakember pontos feladatát. A konferencia résztvevői kézhez kapják az Építésijog.hu portál szakértői által összeállított szerződésmintát. A portálon a szerződésmintát július 1. napján találhatják meg, és az Építésijog.hu folyamatosan felülvizsgálja és hatályosítja is ennek tartalmát.

17.15–18.00
Kérdések, válaszok
[A szervező a programváltoztatás jogát fenntartja.]


Részvételi díjak, kedvezmények, jelentkezési lehetőség >> 


Ezt a levelet azért küldjük önnek, mert feliratkozott az Építésijog.hu portál változásértesítőjére. Ha nem kapja meg valamelyik értesítőnket, annak az lehet az oka, hogy levelezőrendszere spamnek minősíti a levelet. Ebben az esetben az ertesito@epitesijog.hu címet az Ön rendszerében hozzá kell adni a címlistájához vagy a megbízható feladók listájához. Értesítőnk csak tájékoztató jellegű, nem a teljesség igényével készült és nem minősül jogi tanácsadásnak. 
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-80970/2014.

www.epitesijog.hu