Változásértesítő 2016/9 - Hatályba lépett az Építési törvény módosítása

Tisztelt Olvasó!

Ezt az értesítést azért küldjük, hogy Ön időben értesüljön az építési jogi változásokról, felkészülten és eredményesen tudja végezni munkáját, el tudja kerülni az esetleges joghátrányokat. Ha hasznosnak találja értesítésünket, kérjük, hívja fel ismerősei figyelmét is a feliratkozás lehetőségére az www.epitesijog.hu portálon!

Május 25-i konferenciánkra elkészül az egyszerű bejelentéshez kapcsolódó TERVEZÉSI SZERZŐDÉSMINTA!

A tervező jogbiztonsága és a hatóság gyakorlata címmel szervezünk félnapos építési jogi konferenciát május 25-én, Budapesten. Szó lesz többek között a tervezői művezetésről, a tervezői felelősségbiztosításról, és külön előadás foglalkozik azokkal a jellemző hibákkal, melyeket a tervezők elkövetnek az egyszerű bejelentési eljárások során a hatóságok tapasztalata szerint. A konferenciára elkészül az Építésijog.hu szakértői által összeállított – már a legújabb jogszabályoknak megfelelő – TERVEZÉSI SZERZŐDÉSMINTA is, melyet a helyszínen minden résztvevő kézhez kap. További részletek hírlevelünk alján!
 Május 13-án hatályba lépett az Építési törvény módosítása

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (Étv.) módosításáról szóló T/9369. számú törvényjavaslatot 2016. május 4-én írta alá a köztársasági elnök, és a következő napon már meg is jelent a Magyar Közlönyben. A legtöbb új rendelkezés az egyszerű bejelentést érintette. A módosításokat döntően 2016. május 13. napjától kell alkalmazni, de a kapcsolódó kormányrendelet(ek) kihirdetésére még nem került sor, ezért az új rendelkezések egyes részletszabályai még nem ismertek.

Részletek >> 
 Mit tartalmaz az egyszerű bejelentéshez benyújtott kivitelezési dokumentáció?

A „Lakóépület építésének egyszerű bejelentése - Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)” Változásmutató rovatában feltüntettük, hogy a 2016. évi XXXVI. törvény alapján mely válaszokat módosítottuk. Két új kérdés-választ is megtalálhatnak a GYIK-ban: 7.10. Kell-e kötelezően tervezői művezetőt alkalmazni? – 7.11. A tervezőnek kötelező-e felelősségbiztosítást kötnie? 2016. május 13-a előtt az volt a kérdés, hogy kötelező-e a kivitelezési dokumentáció, ma pedig már csak arról lehet vitatkozni, hogy ennek mit kell tartalmaznia.

Az Építésijog.hu oldalon kétféle GYIK található:
- Az ingyenesen elérhető verzióban a kérdések, illetve a válaszok alapját képező jogszabályi hivatkozások érhetők el – lásd: Lakóépület építésének egyszerű bejelentése – GYIK (ingyenes) >>
- Az Építésijog.hu Előfizetői által elérhető verzióban a jogszabályi hivatkozások mellett a szerzők által összeállított válaszok is elolvashatók– lásd: Lakóépület építésének egyszerű bejelentése – GYIK (előfizetéshez kötött) >>
 Lassan áll kiegyensúlyozott pályára az építőipar

Több mint 1400 cég szűnt meg 2016 első negyedévében a magyar építőiparban, ez 20 százalékkal kevesebb, mint az előző negyedévben, és 12 százalékkal elmarad a tavalyi azonos negyedévi adattól is. Az ágazatnak azonban még mindig nincs oka arra, hogy fellélegezzen. Látják ezt a vállalkozók is, az új cégek alapítása ugyanis csak szerény növekedést mutat.

Részletek az Opten.hu oldalon ide kattintva olvashatók >> 
 Egyszerű bejelentés – jön a tervezési szerződésminta!

Ha Ön gyakorló tervező, akkor munkájához nagyon hasznos lehet a TERVEZÉSI SZERZŐDÉSMINTA, amit az Építésijog.hu portál szakértői ezekben a napokban véglegesítenek.

Mint Ön is tudja, óriási vihart kavartak az év elején az egyszerű bejelentési eljárással kapcsolatos új szabályok. Sokan úgy értelmezték az új helyzetet, hogy mivel nincs engedélyezés, a 300 négyzetméter alatti lakóépületekhez most már egyáltalán nem lesz szükség tervezőre, de ha kap is ilyen megbízást, a tervező ki lesz szolgáltatva a megbízó igényeinek, miközben a felelősséget vállalnia kell…

Az Építési törvény 2016. május 13-án hatályba lépett módosítása orvosolt egy sor problémát, de továbbra is nagyon indokolt az óvatosság: érdemes minden építésznek gondosan védenie érdekeit, tisztáznia felelőssége határait! Éppen ezt szolgálja a TERVEZÉSI SZERZŐDÉSMINTA, mely már a legutóbbi jogszabály-módosításokat is figyelembe véve készül, s melyet a május 25-i építési jogi konferenciánk résztvevői kézhez kapnak.

A TERVEZÉSI SZERZŐDÉSMINTA tartalmazza egyebek mellett
• a tervezői díj érvényesítésének biztosítékait,
• a tervezői művezetésre vonatkozó, 2016. május 13-tól kötelező rendelkezéseket,
• a tervező és a megrendelő közötti jogviszony tisztázását,
• a tervezési program módosításának kereteit,
• a tervező és a szakági tervezők közötti jogviszony szabályozását,
• a tervezőként és tervezői művezetőként viselt felelősség egyértelmű meghatározását.

A szerződésmintát a május 25-i félnapos budapesti építési jogi konferencián minden résztvevő kézhez kapja. Az Építésijog.hu portál szerkesztője (dr. Jámbor Attila ügyvéd, egyetemi oktató) részletesen bemutatja a szerződésmintát, felhívja a figyelmet az egyes pontok jelentőségére, indokára, és természetesen a felmerülő kérdésekre is válaszol. Az egyes szerződéses pontok kapcsán sor kerül a 2016. májusi jogszabályváltozások tervezői munkát érintő bemutatására is.

A TERVEZÉSI SZERZŐDÉSMINTÁHOZ az Építésijog.hu előfizetői is hozzáférhetnek június 1-től: ez a portálon olyan folyamatosan frissülő, a gyakorlati problémák kezelése érdekében rendszeresen felülvizsgált alapdokumentum lesz, amely jelentősen egyszerűsítheti a szerződések megkötését, alkalmazását.

A Magyar Építész Kamara is akkreditálta a konferenciát: 1 továbbképzési pont jár a részvételért (MÉK 2016/102).

További információk, részletes program és jelentkezési lehetőség itt található >>


Ezt a levelet azért küldjük önnek, mert feliratkozott az Építésijog.hu portál változásértesítőjére. Ha nem kapja meg valamelyik értesítőnket, annak az lehet az oka, hogy levelezőrendszere spamnek minősíti a levelet. Ebben az esetben az ertesito@epitesijog.hu címet az Ön rendszerében hozzá kell adni a címlistájához vagy a megbízható feladók listájához. Értesítőnk csak tájékoztató jellegű, nem a teljesség igényével készült és nem minősül jogi tanácsadásnak. 
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-80970/2014

www.epitesijog.hu