Változásértesítő 2016/7 - Elfogadták az Építési törvény módosítását

Tisztelt Olvasó!

Ezt az értesítést azért küldjük, hogy Ön időben értesüljön az építési jogi változásokról, felkészülten és eredményesen tudja végezni munkáját, el tudja kerülni az esetleges joghátrányokat. Ha hasznosnak találja értesítésünket, kérjük, hívja fel ismerősei figyelmét is a feliratkozás lehetőségére az www.epitesijog.hu portálon!

Az Országgyűlés 2016. április 26-án elfogadta az Építési törvény módosítását

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Étv.) módosításáról szóló T/9369. számú törvényjavaslatról már több tájékoztató jelent meg az Építésijog.hu portálon. Hamarosan az építésügy szereplőinek alaposan át kell tanulmányozniuk az új előírásokat, mivel az Országgyűlés 2016. április 26-án elfogadta a törvényjavaslatot.

Részletek >> A „csonka” HÉSZ szerint végzett építési munka nem minősíthető szakszerűtlennek

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Étv.) módosításáról szóló T/9369. számú törvényjavaslat kapcsán már ismertettünk fontos részleteket a változások kapcsán. A törvényjavaslat vezérfonala az egyszerű bejelentés továbbszabályozása, így elsőre talán nem is feltűnő, de vannak még a törvényjavaslatban olyan módosítási javaslatok, melyek teljesen újszerűek az eddigi szabályokhoz képest.

Részletek >> Csak szabályos épület kaphat fennmaradási engedélyt?

A T/9369. számú törvényjavaslat kapcsán készített tájékoztatók döntően az egyszerű bejelentéshez kapcsolódó változásokat rögzítik, viszont az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Étv.) módosításának vannak olyan elemei is, amely valamennyi építési tevékenységet érinteni fogják. A törvényjavaslat átalakítja a fennmaradási engedélyezési eljárást, és pontosítja az építésinapló-vezetési kötelezettség elmulasztásának előírásait is.

Részletek >> MÉK-közlemény a 300 m2 alatti lakóépületek egyszerű bejelentéséhez kapcsolódó új szabályokról

A parlament 2016. április 26. napján megszavazta az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXXVIII. törvény újabb módosítását. Ehhez kapcsolódóan a Magyar Építész Kamara közleményt adott ki.

A MÉK közleményét ide kattintva olvashatja el >>Az egyszerű bejelentés alapján épülő épületekről is kötelező a statisztikai adatszolgáltatás

Az egyszerű bejelentéssel kapcsolatos jogszabályi harmonizáció elérte a statisztikai adatokkal kapcsolatos jogszabályokat is. Ennek megfelelően az országos statisztikai adatgyűjtéseiről és adatátviteleiről szóló 288/2009. (XII. 15.) Korm. rendelet előírásai között megjelent az egyszerű bejelentéssel épülő épületek típusa is, melyet a Kormány 60/2016. (III. 25.) Korm. rendelete léptetett hatályba.

Magyar Közlöny: 2016. évi 42. szám
Érintett jogszabályok: 288/2009. (XII. 15.) Korm. rendelet
Módosította: 60/2016. (III. 25.) Korm. rend.
Hatályos: 2016. április 2.

Részletek >> 

Ezt a levelet azért küldjük önnek, mert feliratkozott az Építésijog.hu portál változásértesítőjére. Ha nem kapja meg valamelyik értesítőnket, annak az lehet az oka, hogy levelezőrendszere spamnek minősíti a levelet. Ebben az esetben az ertesito@epitesijog.hu címet az Ön rendszerében hozzá kell adni a címlistájához vagy a megbízható feladók listájához. Értesítőnk csak tájékoztató jellegű, nem a teljesség igényével készült és nem minősül jogi tanácsadásnak. Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-80970/2014

www.epitesijog.hu