Változásértesítő 2016/6 - Törvényjavaslat a kötelező tervezői művezetésről és felelősségbiztosításról

Tisztelt Olvasó!

Ezt az értesítést azért küldjük, hogy Ön időben értesüljön az építési jogi változásokról, felkészülten és eredményesen tudja végezni munkáját, el tudja kerülni az esetleges joghátrányokat. Ha hasznosnak találja értesítésünket, kérjük, hívja fel ismerősei figyelmét is a feliratkozás lehetőségére az www.epitesijog.hu portálon!

Törvényjavaslat a kötelező tervezői művezetésről és felelősségbiztosításról

Az Építési törvény módosításáról szóló T/9369 törvényjavaslat helyi építési szabályzatot érintő rendelkezései után jelen cikkünkben a tervezői, kivitelezői feladatokat érintő lehetséges módosításokat tekintjük át. A törvényjavaslat elfogadása esetében például az egyszerű bejelentéssel épülő lakóépületek esetében is kell kivitelezési dokumentációt készíttetni.

Részletek >> 
 Az ÉMI Nonprofit Kft. tervellenőrzést és építési műszaki ellenőrzést is fog végezni

Tovább bővülnek az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) tevékenységei. A Miniszterelnökség által nyújtott központi költségvetési forrásból vagy európai uniós forrásból megvalósított, nettó 100 millió forint becsült értéket meghaladó építési beruházások bizonyos eseteiben a beruházás építési engedélyezési és kivitelezési dokumentációinak tervellenőrzésére és építési műszaki ellenőrzésre a beruházónak az ÉMI-vel kell szerződnie. A Miniszterelnökséget vezető miniszter felügyeleti körében pedig a beruházást nyomon követi a közpénzek hatékony felhasználásának átláthatóságának és nyilvános ellenőrzésének céljából.

Magyar Közlöny: 2016. évi 36. szám
Új jogszabály: 51/2016. (III. 17.) Korm. rendelet
Hatályos: 2016. március 18.

Részletek >> 
 A BM OKF 2016. február 22-én frissítette a kérdés-válaszokat a honlapján

A Flamella Kft. és Veresné Rauscher Judit arra vállalkozott, hogy az új OTSZ szövegét olyan formában tegye közzé, amely lényegesen elősegíti, hogy a tervezők egységesen és közérthetően tekinthessék át a megváltozott rendelkezéseket. A jelen cikkhez csatolt anyag a száraz jogi tartalom mellett a tervezők számára fontos kiegészítéseket és egyéb hasznos funkciókat biztosít. A BM OKF 2016. február 22-én frissítette a kérdés-válaszokat a honlapján, és ezeket már megtalálhatják az alábbi szakmai anyagban is.

Részletek >> 
 


5 százalékos áfa, egyszerű bejelentési eljárás a Construmára szervezett konferenciánk programjában

A közeljövőben valóban elindulhat az építési piac – és azon belül a lakásépítési piac – növekedése, ám a szakembereknek jelentősen megváltozott jogi környezetben kell dolgozniuk. Most érdemes tájékozódni, nehogy az építési jogi ismeretek hiánya miatt maradjunk le fontos projektekről, megbízásokról!

Részletes program és regisztráció >>  
 Együttműködő partnereink közleményei:

Amit az 5%-os áfáról tudni érdemes
Bár a sajtó továbbra is a CSOK-kal van tele, de sok építkező számára ennél jóval nagyobb lehetőséget jelentenek a kedvezményes ÁFA-ra vonatkozó szabályok. (Arról nem beszélve, hogy a két lehetőség egyszerre is igénybe vehető!). Az epitemahazam.hu blogsorozatának 3. részében arra keresik a választ, hogy kiknek éri meg az 5%-os ÁFA-t választani, és mik az igénybevétel feltételei.

Tovább az epitemahazam.hu oldalra >>  

A Fiatal Mérnökök Csoportjának hírlevele
A Fiatal Mérnökök Csoportjának 2016. február-márciusi eseményeit foglalja össze a hírlevél, valamint további eseményeinkre hívja fel figyelmet. Az Építési Tagozat március 21-i elnökségi ülésén megvitatta és elfogadta a Fiatal Mérnökök Csoportjának módosított Szervezeti és Működési Ügyrendjét, amelyet szintén letölthet.

A hírlevél ide kattintva olvasható el >> 
A Fiatal Mérnökök Csoportjának módosított Szervezeti és Működési Ügyrendje ide kattintva érhető el >> 
A Fiatal Mérnökök Csoportja a Facebookon is elérhető >> 

A Panama-ügy a jéghegy csúcsa
Közel 700 vállalkozás működik ma Magyarországon egyértelmű panamai tulajdonosi háttérrel, és további ötezer hazai cég köthető hasonló egzotikus hátterű offshore országokhoz – hívja fel a figyelmet az Opten céginformációs szolgáltató. Az elmúlt évek szigorodó jogszabályai és botrányai következtében érezhetően csökkent az offshore cégalapítások száma, de a jelenség még távolról sem tűnt el. Bár a kockázatok nőttek, azért az offshore érdekeltségek legfontosabb előnye továbbra is megmaradt: a transzparencia hiánya, az anonimitás és természetesen az ebből következő „adóoptimalizálási” lehetőség.

Tovább az Opten.hu oldalra >> 


Ezt a levelet azért küldjük önnek, mert feliratkozott az Építésijog.hu portál változásértesítőjére. Ha nem kapja meg valamelyik értesítőnket, annak az lehet az oka, hogy levelezőrendszere spamnek minősíti a levelet. Ebben az esetben az ertesito@epitesijog.hu címet az Ön rendszerében hozzá kell adni a címlistájához vagy a megbízható feladók listájához. Értesítőnk csak tájékoztató jellegű, nem a teljesség igényével készült és nem minősül jogi tanácsadásnak. 
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-80970/2014

www.epitesijog.hu