Változásértesítő 2016/5 - Az Építési törvény módosítása a parlament előtt

Tisztelt Olvasó!

Ezt az értesítést azért küldjük, hogy Ön időben értesüljön az építési jogi változásokról, felkészülten és eredményesen tudja végezni munkáját, el tudja kerülni az esetleges joghátrányokat. Ha hasznosnak találja értesítésünket, kérjük, hívja fel ismerősei figyelmét is a feliratkozás lehetőségére az www.epitesijog.hu portálon!

A helyi építési szabályzatok fontosabb elemeit újra figyelembe kell majd venni

Az Országgyűlés honapján már olvasható az a törvényjavaslat, mely az építésügyben forradalmi változásokat hozó egyszerű bejelentéshez kapcsolódó jogszabálycsomag „gyermekbetegségeit” hivatott javítani. Az Építésijog.hu folyamatosan figyelemmel kíséri a törvényjavaslat sorsát, és részletesen beszámolunk a várható változásokról. Az Építési törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés még nem fogadta el, ezért még nem alkalmazandó, de jogszabálykénti megjelenését követően lényeges változások következnek be. Jelen cikkünkben a törvényjavaslatból kizárólag a HÉSZ szempontjából leglényegesebbnek számító, az Étv. 13. § (2) bekezdését módosító részt nézzük át.

Részletek >> Parkolóhelyek kialakításának új OTÉK-előírásai

Az elektromos gépjárművek használatához szükséges fejlesztések biztosítását, és az allergén pollent termelő fák „kitiltását” rögzíti az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 23.) Korm. rendelet (OTÉK) 2016. március 10. napjától hatályos módosítása.

Magyar Közlöny: 2016. évi 15. szám
Érintett jogszabály: 253/1997. (XII. 23.) Korm. rendelet
Módosította: 10/2016. (II. 9.) Korm. rendelet
Hatályos: 2016. március 10.

Részletek >> Kft.-k törzstőkeemelésének új határideje: 2017. március 15.

Az Igazságügyi Minisztérium 2016. január 12-én közzétett tájékoztatójában még arra hívta fel a figyelmet, hogy legkésőbb 2016. március 15-ig kell összhangba hozni a korlátolt felelősségű társaságok létesítő okiratát az új Ptk. rendelkezéseivel, továbbá, hogy a Kft-t törzstőkéje 2016. március 15-től nem lehet kevesebb 3 millió forintnál. Úgy tűnik, egyelőre nem kell sietni a jogszabályi kötelezettség teljesítésével, mert a T/9379. számú törvényjavaslat további egy évet biztosít a társaságoknak a törzstőkeemelésre.

Részletek >> Lakóépület építésének egyszerű bejelentése - Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)

A GYIK-ban új, 5.6. számú kérdést olvashatnak:  Ha a tervezett épület tartószerkezete változik a bejelentéshez képest, akkor a kivitelezést új bejelentést vagy a bejelentéstől eltérés bejelentését követően végezheti az építtető?

Az Építésijog.hu oldalon kétféle GYIK található:
- Az ingyenesen elérhető verzióban a kérdések, illetve a válaszok alapját képező jogszabályi hivatkozások érhetők el – lásd itt >> 
- Az Építésijog.hu előfizetői által elérhető verzióban a jogszabályi hivatkozások mellett a szerzők által összeállított részletes válaszok és magyarázatok is elolvashatók – lásd itt >> Az alaptrendek a cégstatisztika javulását vetítik előre

Januárban 3596 vállalkozás szűnt meg Magyarországon. Hosszú idő óta először fordul elő, hogy kevesebb megszűnést regisztrál a havi cégstatisztika, mint egy évvel korábban. Egyetlen hónap adataiból persze nem lehet trendfordulóra következtetni, de az alaptendenciák arra utalnak, hogy idén a riasztóan magas megszűnési ráta végre csökkenhet. A kft-k kötelező feltőkésítése ugyanakkor még közbeszólhat. A tavaly januárinál 15 százalékkal kevesebb, mindössze 3596 vállalkozást törölt idén az első hónapban a cégbíróság. „Legutóbb 2013 márciusában láttunk olyat, hogy a havi adat alacsonyabb volt a megelőző év azonos időszakának értékénél. Azóta minden hónapban emelkedett a megszűnések száma éves összevetésben” – hívja fel a figyelmet Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató üzletág-igazgatója.

Részletek az Opten.hu oldalon olvashatók >> 

Ezt a levelet azért küldjük önnek, mert feliratkozott az Építésijog.hu portál változásértesítőjére. Ha nem kapja meg valamelyik értesítőnket, annak az lehet az oka, hogy levelezőrendszere spamnek minősíti a levelet. Ebben az esetben az ertesito@epitesijog.hu címet az Ön rendszerében hozzá kell adni a címlistájához vagy a megbízható feladók listájához. Értesítőnk csak tájékoztató jellegű, nem a teljesség igényével készült és nem minősül jogi tanácsadásnak. 
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-80970/2014

www.epitesijog.hu