Változásértesítő 2016/4 - Lakóépület építésének egyszerű bejelentése - Gyakran Ismételt Kérdések

Tisztelt Olvasó!

Ezt az értesítést azért küldjük, hogy Ön időben értesüljön az építési jogi változásokról, felkészülten és eredményesen tudja végezni munkáját, el tudja kerülni az esetleges joghátrányokat. Ha hasznosnak találja értesítésünket, kérjük, hívja fel ismerősei figyelmét is a feliratkozás lehetőségére az www.epitesijog.hu portálon!

Lakóépület építésének egyszerű bejelentése - Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK)

Az Építésijog.hu szerzői arra vállalkoztak, hogy a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséhez kapcsolódó, a gyakorlatban már felmerült kérdéseket összegyűjtsék, és a kérdésekre a hatályos jogszabályok alapján választ is adjanak.

A kérdések köre még minden bizonnyal bővülni fog. Az újonnan felkerült kérdés számát az összefoglaló 1. pontjában található Változásmutatóban külön is fel fogjuk tüntetni. A Változásmutató táblázatában az Olvasó azt is tudja követni, ha egy adott válasz – a gyakorlat, a jogalkotói magyarázat vagy éppen a jogszabályváltozás miatt – változik.

Az Építésijog.hu oldalon kétféle GYIK található:

– Az ingyenesen elérhető verzióban a kérdések, illetve a válaszok alapját képező jogszabályi hivatkozások érhetők el – lásd: Lakóépület építésének egyszerű bejelentése – GYIK (ingyenes) 

– Az Építésijog.hu előfizetői által elérhető verzióban a jogszabályi hivatkozások mellett a szerzők által összeállított válaszok is elolvashatók– lásd: Lakóépület építésének egyszerű bejelentése – GYIK (előfizetéshez kötött) 
 Lehetséges válasz a HÉSZ figyelmen kívül hagyására: giccsadó

Az Építési törvény 2015. december 16-án kihirdetett módosítása óta több települési önkormányzat is azon gondolkodik: milyen módon biztosítsa, hogy az egyszerű bejelentéssel létesíthető lakóépületek megfeleljenek a helyi építési szabályzat valamennyi előírásának? Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata egy speciális települési adó bevezetésére vonatkozó rendeletet készített elő. A vonatkozó tervezet jelenlegi szövege számos kérdést vet fel, amelyeket igyekszem az alábbiakban körüljárni.

Részletek >> 
 Kft.-k törzstőke-emelésének határideje: 2016. március 15.

A 2014. március 15-én hatályba lépett új Polgári Törvénykönyv jelentős hatással van a cégekre is. A korlátolt felelősségű társaságok, részvénytársaságok és egyesülések létesítő okiratát 2016. március 15-ig kell összhangba hozni az új Ptk. rendelkezéseivel, vagyis szükség szerint módosítani kell. Fontos, hogy a korlátolt felelősségű társaság törzstőkéje 2016. március 15-től nem lehet kevesebb hárommillió forintnál. Összefoglalónkban elérhető az Igazságügyi Minisztérium 2016. január 12-én közzétett tájékoztatója is. A szükséges módosítás érdekében keresse meg a könyvelőjét és az ügyvédjét, ne hagyja az utolsó pillanatra az ügyintézést.

Részletek >> 
 Nehéz éven van túl az építőipar

Soha nem szűnt meg annyi cég az építőiparban Magyarországon, mint 2015-ben, és soha nem alakult olyan kevés, mint éppen tavaly. Ez akkor most a gödör alja, vagy sem? Az ágazat megrendelésállománya is a mélyben van, de ha a CSOK elég gyorsan termőre fordul, és az új EU-s támogatási ciklust is sikerül a terveknek megfelelően orrnehézzé tenni, akár egy gyors fordulatnak is tanúi lehetünk.

Részletek az Opten.hu oldalon >> 
 „Szakszerű és jogszerű tervezés 2016” konferenciasorozat – a résztvevők kedvezményes hozzáférést kaphatnak az Építésijog.hu portálhoz is

Az Építésijog.hu portál szakmai anyagaihoz is kedvezményes előfizetési lehetőséget kaphatnak a most folyó országos konferenciasorozat résztvevői, mely a 300 négyzetméter alatti lakóépületekre vonatkozó úgynevezett egyszerű bejelentési eljárás kérdéseit is körüljárja. Az építész tervezők számára új helyzetet teremtő jogszabályok következményeit dr. Jámbor Attila ügyvéd, az Építésijog.hu szerkesztője ismerteti. Ugyancsak a tervező felelőssége „az alapvető követelményeknek való megfelelőség” – erről, azaz a CPR előírásainak való megfelelésről is részletesen lesz szó a rendezvényen.

Az a konferencia-résztvevő, aki egy évre előfizet az Építésijog.hu szolgáltatásra, a konferencia teljes részvételi díját levonhatja az előfizetési díjból! A negyedéves előfizetésből a konferencia díjának fele vonható le. Minderről a konferencia résztvevői névre szóló értesítést kapnak a rendezvény után.

A konferencia részletes programja és regisztrációs lehetőség >> 
 Nyomott árak az építőiparban – mitől várható a fordulat?

Túlságosan olcsón dolgozunk – alighanem a legtöbb vállalkozásnak ez az alapélménye az építőiparban, legyen szó akár a tervezési díjakról, a kivitelezési díjakról vagy sok esetben az építőanyagok árairól.

Az elmúlt évek szűkülő piacán a kíméletlen versenyhelyzetben méltatlanul – és gyakran talán indokolatlanul – alacsony szintre süllyedtek az áraink. Nagy kérdés, hogy ha a közeljövőben tényleg érzékelhetően elindul a piac bővülése, akkor képesek leszünk-e kimászni a gödörből: képesek leszünk-e a szolgáltatásainkat, termékeinket a maguk értékén eladni? Képesek leszünk-e érdekeinket érvényesíteni a nyomott árakhoz hozzászokott megrendelőkkel szemben?

Ahogy javul a piaci környezet, úgy fog egyre inkább rajtunk múlni – személyes érdekérvényesítő képességeinken, tárgyalási technikánkon, meggyőző erőnkön –, hogy mennyire tudjuk kifizetődővé tenni a munkánkat, nyereségessé tenni a vállalkozásunkat.

Az Artifex Kiadó ezért döntött úgy, hogy képzési kínálatába – az épületszerkezetekkel és az építési jogi ismeretekkel foglalkozó konferenciák mellé – beilleszt egy olyan lehetőséget is, ahol kifejezetten az ártárgyalások profi és eredményes végigviteléhez szükséges ismereteket sajátíthatják el a résztvevők.

További információk >>


Ezt a levelet azért küldjük önnek, mert feliratkozott az Építésijog.hu portál változásértesítőjére. Ha nem kapja meg valamelyik értesítőnket, annak az lehet az oka, hogy levelezőrendszere spamnek minősíti a levelet. Ebben az esetben az ertesito@epitesijog.hu címet az Ön rendszerében hozzá kell adni a címlistájához vagy a megbízható feladók listájához. Értesítőnk csak tájékoztató jellegű, nem a teljesség igényével készült és nem minősül jogi tanácsadásnak. 
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-80970/2014.

www.epitesijog.hu