Változásértesítő 2016/2 - Eljárási kódex 2016. január 1-től, e-napló hiányában építésügyi bírság

Tisztelt Olvasó!

Ezt az értesítést azért küldjük, hogy Ön időben értesüljön az építési jogi változásokról, felkészülten és eredményesen tudja végezni munkáját, el tudja kerülni az esetleges joghátrányokat. Ha hasznosnak találja értesítésünket, kérjük, hívja fel ismerősei figyelmét is a feliratkozás lehetőségére az www.epitesijog.hu portálon!

Lakóépületek egyszerű bejelentése – mit tehet a tervező, mit vizsgál a hatóság?


Óriási a bizonytalanság az építőipari szakemberek körében a 300 négyzetméter alatti lakóépületekre vonatkozó úgynevezett egyszerű bejelentési eljárással kapcsolatban, melyet január 1-től kell alkalmazni a néhány nappal korábban megjelent 456/2015 (XII. 29.) Korm. rendelet (és egy sor kapcsolódó egyéb jogszabály-módosítás) szerint.

Ezért döntöttünk úgy, hogy már most, januárban konferenciát szervezünk, melyen fél nap alatt a lehető legpontosabban tisztázzuk az egyszerű bejelentés bevezetésének következményeit, az ebből adódó feladatokat, felelősségi kérdéseket.

Négy különböző megközelítésben segítünk megérteni és alkalmazni az új szabályozást:

- építési joggal foglalkozó ügyvéd előadónk összefoglalja, hogy pontosan milyen épületek létesülhetnek az új előírások alapján, és milyen feladata, felelőssége van az építtetőnek, a tervezőnek az új rendelkezések alkalmazása során,

- építész és igazságügyi szakértő előadónk elmondja, hogy milyen módon kell mostantól összeállítani az egyszerű bejelentés dokumentációját, hogy az az új jogszabálynak és az építtetői igényeknek is megfeleljen,

- építésügyi hatósági irodavezető előadónk arról beszél, hogy a bejelentésnek milyen tartalmi követelményei vannak, mit vizsgálnak, vizsgálhatnak a hatóságok,

- építésfelügyeleti szakember, építőmester szakmérnök előadónk az egyszerű bejelentéssel épülő lakóépületek kivitelezésével kapcsolatos tudnivalókat ismerteti, és azt, hogy ilyen esetekben mit vizsgálhat a felügyelet.

A konferencián az előadók válaszolnak a feltett kérdésekre is; arra törekszünk, hogy a résztvevők számára a rendezvény végére ne maradjon nyitott probléma! A jelentkezők a kérdéseiket akár előre is elküldhetik (erre a levélre válaszolva), így az előadók erre már előre fel tudnak készülni.

Időpont: 2016. január 20., szerda, 13.30-tól

Helyszín: Ybl Miklós Építéstudományi Kar (Budapest XIV. ker., Thököly út 74.)

A konferencia részletes programja, jelentkezési lehetőség, részvételi díj és kedvezmények
IDE KATTINTVA ÉRHETŐK EL >>

Reméljük, a konferencia hozzájárul ahhoz, hogy Ön is szabályosan és biztonságosan tudja végezni szakmai munkáját a megváltozott körülmények között!

Az Építésijog.hu szerkesztősége és a szervezők
 Az Eljárási kódex 2016. január 1. napjától hatályos változásai


2016. január 1. napjával hatályba lépett a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről és az egyes építésügyi tárgyú rendeletek módosításáról szóló 456/2015 (XII. 29.) Korm. rendelet, amely ismét új rendszert hozott az építésügyi igazgatásban. Az építésügyben folyamatosan átalakuló szemléletváltás, a közigazgatási hatósági eljárások újraszabása szükségessé tette, hogy az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (Eljárási kódex) is módosuljon. A jogszabály még a 2015. szeptemberi változások egy részét is felülírta, még a hatályba lépésük előtt. Például pontosították a fennmaradási engedély iránti kérelem mellékletét, és bővült az építési engedély nélkül végezhető tevékenységek köre is.

Magyar Közlöny: 2015. évi 205. szám
Érintett jogszabály: 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet
Módosította: 441/2015. (XII. 28.) Korm. rendelet
Hatályos: 2016. január 1.

Részletek >> 
 Építési napló vezetése nélküli kivitelezés miatt építésügyi bírság (is) kiszabható


A jogszabályok nem egyértelműen határozták meg, hogy az építési napló vezetési kötelezettség elmulasztása miatt megállapítható-e építésügyi bírság. A lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről és az egyes építésügyi tárgyú rendeletek módosításáról szóló 456/2015 (XII. 29.) Korm. rendelet az építésügyi bírság szabályait is kiegészítette, és 2016. január 1. napját követően már az építésügyi hatóság is szankcionálhatja az építési napló nélküli kivitelezést.

Magyar Közlöny: 2015. évi 205. szám
Érintett jogszabály: 245/2006. (XII. 5.) Korm. rendelet
Módosította: 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet
Hatályos: 2016. január 1.

Részletek >> 
 Építési munkaterület igazolt visszaadása nélkül nem vehető használatba az épület


2016. január 1. napjától a 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (Eljárási kódex) már szigorúbban szabályozza a megvalósulási dokumentáció készítésének eseteit, továbbá már a használatbavétel előtt szükséges az épület energetikai megfelelősségének igazolása. A használatbavételi engedélyre vonatkozó előírásokat a 441/2015. (XII. 28.) Korm. rendelet is szigorította, ugyancsak 2016. január 1-jei hatállyal.

Magyar Közlöny: 2015. évi 205. szám
Érintett jogszabály: 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet
Módosította: 441/2015. (XII. 28.) Korm. rendelet
Hatályos: 2016. január 1.

Részletek >> 
 A Fiatal Mérnökök Csoportja 2015. évi tevékenysége, 2016. évi tervei

Harkai Balázs elnök közzétette a Fiatal Mérnökök Csoportja 2015. évi tevékenységéről szóló összefoglalóját. A tájékoztató felhívja a figyelmet a 2016. januárban induló, vidéki programokra, mind a Soproni Fiatal Mérnökök Csoportjának, mind a Dél-Dunántúli Régióban, Pécs központtal induló szervezetek tevékenységére.
Az FMCS tevékenységéről szóló tájékoztató
ide kattintva érhető el.


Ezt a levelet azért küldjük önnek, mert feliratkozott az Építésijog.hu portál változásértesítőjére. Ha nem kapja meg valamelyik értesítőnket, annak az lehet az oka, hogy levelezőrendszere spamnek minősíti a levelet. Ebben az esetben az ertesito@epitesijog.hu címet az Ön rendszerében hozzá kell adni a címlistájához vagy a megbízható feladók listájához. Értesítőnk csak tájékoztató jellegű, nem a teljesség igényével készült és nem minősül jogi tanácsadásnak. Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-80970/2014.

www.epitesijog.hu