Változásértesítő 2015/17 - Újratervezés az építésügyben: szakmai konferencia! Új előírások az építési engedély hatályának meghosszabbítására

Tisztelt Olvasó!

Ezt az értesítést azért küldjük, hogy Ön időben értesüljön az építési jogi változásokról, felkészülten és eredményesen tudja végezni munkáját, el tudja kerülni az esetleges joghátrányokat. Ha hasznosnak találja értesítésünket, kérjük, hívja fel ismerősei figyelmét is a feliratkozás lehetőségére az www.epitesijog.hu portálon!

Építési jog 2015-2016 – Újratervezés az építésügyben. Konferencia az aktuális és várható változásokról!

Az Artifex Kiadó Kft., a SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar és az Építésijog.hu Kft. 2015. november 5-én szakmai konferenciát szervez az építésügy területén már bekövetkezett, illetve várható jogszabályi változásokról. A Magyar Közlöny 2015. szeptember 4-i számában jelent meg az építésügy teljes átalakítását célzó intézkedési tervről és a hozzá kapcsolódó feladatokról szóló 1567/2015. (IX. 4.) Korm. határozat, amely 57 pontban sorolja fel, hogy az építésügy szereplőinek milyen változásokra kell felkészülniük. A konferencia egyik előadója a Miniszterelnökség építésügyért felelős helyettes államtitkárságának főosztályvezetője, aki bemutatja a már megszületett döntéseket, illetve a küszöbön álló változások lényegét, azok várható ütemezését. Ismerteti az építész szerepkörhöz kapcsolódó tervezett változtatások alapját, célját és adott esetben a lehetséges jogi szabályozási megoldásokat. A konferencián egyebek mellett a 2015. november 1. napjától hatályos új Közbeszerzési törvény építőipari vonatkozásairól is szó esik.

RÉSZLETES PROGRAM, RÉSZVÉTELI DÍJAK, KEDVEZMÉNYEK, JELENTKEZÉSI ŰRLAP ITT >>

 


Ismét módosul az Eljárási kódex, fókuszban az energiahatékonyság

A 2010/31/EU európai parlamenti és tanácsi irányelv 9. cikk (1) bekezdésének való megfelelés miatt ismételten módosította a kormány a 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendeletet. A jelenlegi módosítások az Európai Unió által is preferált környezettudatos energiagazdálkodás révén az energiahatékony épületek számának növelését célzó (majd kizárólag ilyen épületek létesítését kötelezővé tevő) szabályozások, melyek a jelenleginél sokkal komolyabb, hatékonyabb előírások, az energiahatékonyabb épületek építését, illetve megvalósításuk hatósági ellenőrzését, számonkérését tekintve.

Részletek >>
 


A használatbavételi engedély kiadásának feltétele lehet a megvalósulási dokumentáció

Gyakorlati tapasztalatok alapján megállapítható, hogy ma az építkezések csekély száma az, amely teljesen a záradékolt és engedélyezett terveknek megfelelően történik. Az építésügyi hatóságok a legtöbb esetben különböző mértékű és fajsúlyú eltéréseket tapasztalnak a hatósági eljárások során. Ezért is lényeges változás, hogy a 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendeletben (Eljárási kódex) már szigorúbban szabályozza a megvalósulási dokumentáció készítésének eseteit.

Magyar Közlöny: 2015. évi 127. szám
Érintett jogszabály: 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet
Módosította: 262/2015. (IX. 14.) Korm. rendelet
Hatályos: 2016. január 1.

Részletek >>
 


Új előírások az építési engedély hatályának meghosszabbítására

A kormány – az energiahatékonyságot célzó rendelkezések mellett – a 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendeletben (Eljárási kódex) az építési engedély hatályának meghosszabbítására vonatkozó eljárásában is módosításokat hajtott végre. A változásokra valószínűleg az Eljárási kódex hatályba lépését követően leszűrt gyakorlati tapasztalatok miatt volt szükség. Az egyik legjelentősebb módosítás, hogy az építési engedély hatályát már két alkalommal lehet meghosszabbítani. Jelen összeállításban gyakorlati példákon mutatjuk be, hogy mi az új szabályozás jelentősége, illetve felhívjuk a figyelmet a várható jogalkalmazási problémákra.

Magyar Közlöny: 2015. évi 127. szám
Érintett jogszabály: 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet
Módosította: 262/2015. (IX. 14.) Korm. rendelet
Hatályos: 2016. január 1.

Részletek >>
 


Tudomásulvételi eljárás, új főépítészi szerepkör, mintaterv – hogyan lesz ez?

A Metszet építész-folyóirat 2015/5 számában megjelenő interjúban először fejti ki a Miniszterelnökség (Füleky Zsolttal, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára és Dauner Márton, az építésjogi és hatósági főosztály vezetője), hogyan is képzeli az építésügy jövőjét, hogyan változik a kis lakóépületek engedélyezése, az építészek szerepe és felelőssége, a főépítészek szerepköre, a kötelező díjszabás és még sok minden...

Interjú a Tervlap.hu oldalon >>

Az építésügy átalakításával is részletesen foglalkozó szakmai konferencia részletes programja >>
 


Átmeneti a javulás az építőipari cégeknél

Augusztusban 258 építőipari cég szűnt meg Magyarországon, nem egészen a fele az első félévben megszokott havi öt-hatszáznak. A visszaesés – az összes társaság között tapasztalható megszűnési rátához hasonlóan – átmenetinek tekinthető. Szeptembertől újra rosszabb adatokra számít az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató, sok olyan eljárás van ugyanis folyamatban, ami megszűnéshez vezet.

Részletek az opten.hu oldalon >>

Ezt a levelet azért küldjük Önnek, mert feliratkozott az Építésijog.hu portál változásértesítőjére. Ha nem kapja meg valamelyik értesítőnket, annak az lehet az oka, hogy levelezőrendszere spamnek minősíti a levelet. Ebben az esetben az ertesito@epitesijog.hu címet az Ön rendszerében hozzá kell adni a címlistájához vagy a megbízható feladók listájához. Értesítőnk csak tájékoztató jellegű, nem a teljesség igényével készült és nem minősül jogi tanácsadásnak. Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-80970/2014.

www.epitesijog.hu