Változásértesítő 2015/14 - Befogadóállomások, határzár: építési jogi rendelkezések a menekültügyben

Tisztelt Olvasó!

Ezt az értesítést azért küldjük, hogy Ön időben értesüljön az építési jogi változásokról, felkészülten és eredményesen tudja végezni munkáját, el tudja kerülni az esetleges joghátrányokat. Ha hasznosnak találja értesítésünket, kérjük, hívja fel ismerősei figyelmét is a feliratkozás lehetőségére az www.epitesijog.hu portálon!

Kerítés a határon. Az ideiglenes biztonsági határzár létesítésének előírásai

A kormány a 1401/2015. (VI. 17.) Korm. határozattal rendelte el a magyar-szerb határon ideiglenes kerítés létesítésének előkészítését. A következő jogalkotási lépésként az Országgyűlés elfogadta az államhatárról szóló törvény kiegészítését, majd pedig a kormány rendeletében szabályozta a közérdekű használati joggal összefüggő kártalanítás előírásait. Érdekesség, hogy ez a kormányrendelet már 2015 augusztusában is kétszer módosult, és a „kerítés” meghatározást is pontosították: ideiglenes biztonsági határzár. Összefoglalónkban a határzár építéséhez kapcsolódó jogszabályi rendelkezéseket mutatjuk be.

Magyar Közlöny: 2015. évi 102. szám, 2015. évi 108. szám, 2015. évi 112. szám, 2015. évi 118. szám
Új és Érintett jogszabály: 2007. évi LXXXIX. törvény, 211/2015. (VII. 23.) Korm. rendelet
Módosító jogszabály: 2015. évi CXXVII. törvény, 213/2015. (VII. 31.) Korm. rendelet, 233/2015. (VIII. 20.) Korm. rendelet
Hatály: 2015. július 31. 21 óra, 2015. augusztus 1.; 2015. augusztus 15., 2015. augusztus 21.

Részletek >>


Kiemelt jelentőségű ügy az új befogadóállomások építése. OTÉK-módosítás várható

A kormány döntése értelmében Martonfa és Sormás településeken létesülhetnek új ideiglenes befogadóállomások. A 212/2015. (VII. 31.) Korm. rendelet kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a beruházásokat, ezzel jelentősen lerövidíti és leegyszerűsíti az engedélyezési eljárást. A beruházásokat az érintett önkormányzatok még jogalkotással megakadályozhatják, ezért valószínűleg hamarosan az OTÉK módosítására is sor kerül.

Magyar Közlöny: 2015. évi 112. szám
Új jogszabály: 212/2015. (VII. 31.) Korm. rendelet
Hatályos: 2015. augusztus 1.

Részletek >>


E-építés keretrendszer – projekt az építésügyi folyamat átalakítására

A Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program 2015. évre szóló éves fejlesztési keretének megállapításáról szóló 1561/2015. (VIII. 12.) Korm. határozat számos területen érinti az építésügyi igazgatásban dolgozó szakembereket, és az építtetőket is. Az építésügy számára a leglényegesebb talán az „E-építés keretrendszer – innovációval a magyar emberek szolgálatában” elnevezésű projekt lehet.

Részletek >>


A szomszédos ingatlanok tulajdonosait be kell-e vonni a telekalakítási eljárásba?

Az Alkotmánybíróság azt vizsgálta, hogy sérül-e az Alaptörvényben biztosított jogorvoslathoz való joga a telekalakítási eljárással érintett ingatlannal szomszédos ingatlannal rendelkezni jogosult személynek, ha a telekalakítási eljárásban nem vehet részt ügyfélként. A taláros testület tehát 12/2015. (V. 14.) AB határozatával abban a kérdésben döntött, hogy a telekalakítási eljárással érintett ingatlannal szomszédos ingatlanok tulajdonosait be kell-e vonni az eljárásba, vagy sem.

Részletek >>


OTSZ tájékoztató a BM OKF 2015. július 17-én közétett válaszaival

A Flamella Kft. az új OTSZ szövegét olyan formában teszi közzé, amelynek segítségével a tervezők egységesen és közérthetően áttekinthetik a megváltozott rendelkezéseket. A jelen cikkhez csatolt anyag a száraz jogi tartalomhoz a tervezők számára fontos kiegészítéseket és egyéb hasznos funkciókat biztosít. A BM OKF 2015. július 17-én frissítette a kérdés-válaszokat a honlapján, és ezeket már megtalálhatják az alábbi szakmai anyagban is.

Részletek >>


Építőipari csúcsszakember-képzés

A SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kara az Építőmesterek Szakmai Egyesülete támogatásával 2x1 éves ÉPÍTŐMESTER szakmérnöki képzést indít 2015. szeptembertől. A képzés befejezése után az építőmester alkalmas lesz bármely építési projekt valamennyi irányító feladatának önálló, felelősségteljes elvégzésére.

Részletek az Építési Megoldások portálon >>


Nyáron sem tört meg a cégtörlési hullám az építőiparban

A júniusi 609 után júliusban 474 építőipari cég szűnt meg Magyarországon, de nem lehet felhőtlen az öröm, az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató szerint ugyanis nincs vége a megszűnési hullámnak: idén és jövőre is sok vállalkozás jut erre a sorsra. A júniusi rekord után némiképp visszaesett a megszűnési ráta júliusban az építőiparban, miután az akkori 609-cel szemben most csak 474 társaságot törölt a cégbíróság. „Nincs okunk azt gondolni, hogy ez egy kedvezőbb tendencia első jele lenne. Sokkal inkább azt gondoljuk, hogy a második félévben, sőt még jövőre is magas marad és akár nőhet is megszűnési ráta. A júliusi adatok ugyanis, a szezonalitási hatásokat figyelembe véve, jól illeszkednek a növekvő cégtörlési számokat mutató trendbe” – mondja Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója.

Részletek az Opten.hu portálon >>

Ezt a levelet azért küldjük önnek, mert feliratkozott az Építésijog.hu portál változásértesítőjére. Ha nem kapja meg valamelyik értesítőnket, annak az lehet az oka, hogy levelezőrendszere spamnek minősíti a levelet. Ebben az esetben az ertesito@epitesijog.hu címet az Ön rendszerében hozzá kell adni a címlistájához vagy a megbízható feladók listájához. Értesítőnk csak tájékoztató jellegű, nem a teljesség igényével készült és nem minősül jogi tanácsadásnak. Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-80970/2014.

www.epitesijog.hu