Változásértesítő 2015/13 - Oltóvíztározó-előírások, bontás-tudomásulvétel

Tisztelt Olvasó!

Ezt az értesítést azért küldjük, hogy Ön időben értesüljön az építési jogi változásokról, felkészülten és eredményesen tudja végezni munkáját, el tudja kerülni az esetleges joghátrányokat. Ha hasznosnak találja értesítésünket, kérjük, hívja fel ismerősei figyelmét is a feliratkozás lehetőségére az www.epitesijog.hu portálon!

A bontás-tudomásulvételi eljárás előírásainak pontosítása

A 2015. április 1. napján hatályba lépett kormányhivatali integráció következtében a műemlékek építésügyi hatóságainál vitás volt, hogy milyen eljárási szabályokat kell alkalmazniuk. A 168/2015. (VI.30.) Korm. rendelet egyértelművé tette az Eljárási kódex vonatkozó rendelkezését. A kormány a bontás tudomásulvételi eljárása vonatkozásában is elfogadott két lényeges pontosítást.

Magyar Közlöny: 2015. évi 95. szám
Érintett jogszabály: 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet
Módosította: 168/2015. (VI.30.) Korm. rendelet
Hatályos: 2015. július 5.

Részletek >>


Oltóvíztározó (tűzivíztározó) létesítésének előírásai

Az Oltóvíztározó (tűzivíztározó) létesítésének előírásai című tájékoztatóból egyebek mellett az alábbi kérdésekre kaphatunk választ:
- Mikor kötelező az oltóvíztározó létesítése?
- Milyen paraméterekkel kell rendelkeznie?
- Van-e az oltóvíztározó karbantartásra, fenntartásra valamilyen előírás?
- Mi a jogkövetkezménye annak, ha megszüntették az oltóvíztározót, vagy nincs megfelelően karbantartva?

Részletek >>


Útmutató az épületmagasság-számításhoz

A településrendezési szabályozásokban szereplő építménymagasság meghatározása sok esetben meglepően bonyolult és összetett feladat, ráadásul a jogszabályi környezet, illetve a használandó fogalmak is változnak. Az ÉpítésiJog.hu szerzői által összeállított részletes (12 oldal terjedelmű, magyarázó ábrákkal illusztrált) útmutató többek között a rendezett terepszinttel és a beépítettségbe beleszámító épületszerkezetekkel kapcsolatos „trükközések” eseteire is kitér. Az útmutatót az ÉpítésiJog.hu új előfizetői kaphatják meg – az alábbi linkre kattintva kiderül, hogy milyen feltételekkel.

További információk >>
 


Esztrich alkalmazási segédlet 2015

A 2010-ben megjelent Padló MI 01 ESZTRICHPADOZATOK. Tervezés, kivitelezés, követelmények műszaki irányelv alapján 2013-ban összeállítottak egy néhány oldalas alkalmazási segédletet, amely egyszerűbbé és gyorsabbá tette az aljzatok és burkolatszerkezetek méretezését. Az „Alkalmazási segédlet esztrichpadozatok tervezéséhez” című segédlet kibővített, grafikailag áttervezett változata 2015 júniusában készült el, és regisztráció nélkül letölthető.

Részletek >>
 

Ezt a levelet azért küldjük önnek, mert feliratkozott az Építésijog.hu portál változásértesítőjére. Ha nem kapja meg valamelyik értesítőnket, annak az lehet az oka, hogy levelezőrendszere spamnek minősíti a levelet. Ebben az esetben az ertesito@epitesijog.hu címet az Ön rendszerében hozzá kell adni a címlistájához vagy a megbízható feladók listájához. Értesítőnk csak tájékoztató jellegű, nem a teljesség igényével készült és nem minősül jogi tanácsadásnak. Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-80970/2014.

www.epitesijog.hu