Építésijog.hu - CSOK-hoz szükséges iratok, épületmagasság-számítás

Tisztelt Olvasó!

Ezt az értesítést azért küldjük, hogy Ön időben értesüljön az építési jogi változásokról, felkészülten és eredményesen tudja végezni munkáját, el tudja kerülni az esetleges joghátrányokat. Ha hasznosnak találja értesítésünket, kérjük, hívja fel ismerősei figyelmét is a feliratkozás lehetőségére az www.epitesijog.hu portálon!

Épületmagasság-számítás: meglepően bonyolult feladat

A településrendezési szabályozásokban szereplő építménymagasság meghatározása sok esetben meglepően bonyolult és összetett feladat, ráadásul a jogszabályi környezet, illetve a használandó fogalmak is változnak. Az ÉpítésiJog.hu szerzői által összeállított részletes (12 oldal terjedelmű, magyarázó ábrákkal illusztrált) útmutató többek között a rendezett terepszinttel és a beépítettségbe beleszámító épületszerkezetekkel kapcsolatos „trükközések” eseteire is kitér. Az útmutatót az ÉpítésiJog.hu új előfizetői kaphatják meg.

További információk >>


A CSOK érvényesítéséhez szükséges hatósági iratok

A kormány 2015. július 1. napjával jelentősen átalakította a lakásépítési támogatás rendszerét. A legfontosabb változás a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) bevezetése, melynek igényléséhez szükségesek bizonyos építésügyi hatósági dokumentumok.

Magyar Közlöny: 2015. évi 95. szám
Érintett jogszabály: 256/2011. (XII. 6.) Korm. rendelet
Módosította: 168/2015. (VI.30.) Korm. rendelet
Hatályos: 2015. július 1.

Részletek >>


Kihirdették a Metrótörvényt

Újabb rendkívüli építésügyi eljárási szabályokat rögzítő jogszabály jelent meg. Ezúttal az egyes fővárosi fejlesztési beruházások gyorsításáról és egyszerűsítéséről rendelkezik egy törvény, amely az M3 metró felújítását és az óbudai mobilgát mielőbbi megvalósítását hivatott elősegíteni.

Magyar Közlöny: 2015. évi 100. szám
Új jogszabály: 2015. évi CXVI. törvény
Hatályos: 2015. július 11.

Részletek >>


Településrendezési eszközökre vonatkozó átmeneti rendelkezés módosítása

A kormány a 343/2006. (XII. 23.) Korm. rendeletet érintő pontosítást fogadott el, így egyértelmű vált az építésügyi hatóság illetékessége. A 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet átmeneti rendelkezéseinek módosításával egyes fővárosi kerületi önkormányzatok részére lehetővé vált, hogy alkalmazzák a 2012 novemberében már elfogadott, de akkor még hatályba nem lépett településrendezési eszközöket.

Magyar Közlöny: 2015. évi 95. szám
Érintett jogszabály: 343/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet; 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet
Módosította: 168/2015. (VI.30.) Korm. rendelet
Hatályos: 2015. július 1.

Részletek>>


Reményt adhat az otthonteremtési kedvezmény az építőiparnak

Májusban 568 építőipari céget törölt a cégbíróság, ez 4,3 százalékkal kevesebb, mint az áprilisi rekord volt, de így is 23 százalékkal haladja meg a tavaly májusi értéket. Az adatokat közlő Opten céginformációs szolgáltató szerint egész évben magas marad a megszűnési ráta az ágazatban, ugyanakkor a Családi Otthonteremtési Kedvezmény új lendületet adhat az ingatlanszektornak és azon keresztül az építőiparnak is - olvasható az Opten honlapján.

Részletek >>
 

Ezt a levelet azért küldjük önnek, mert feliratkozott az Építésijog.hu portál változásértesítőjére. Ha nem kapja meg valamelyik értesítőnket, annak az lehet az oka, hogy levelezőrendszere spamnek minősíti a levelet. Ebben az esetben az ertesito@epitesijog.hu címet az Ön rendszerében hozzá kell adni a címlistájához vagy a megbízható feladók listájához. Értesítőnk csak tájékoztató jellegű, nem a teljesség igényével készült és nem minősül jogi tanácsadásnak. Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-80970/2014.

www.epitesijog.hu