Változásértesítő 2015/7 - konferenciaajánlatunk!

Tisztelt Olvasó!

Ezt az értesítést azért küldjük, hogy Ön időben értesüljön az építési jogi változásokról, felkészülten és eredményesen tudja végezni munkáját, el tudja kerülni az esetleges joghátrányokat. Ha hasznosnak találja értesítésünket, kérjük hívja fel ismerősei figyelmét is a feliratkozás lehetőségére az www.epitesijog.hu portálon!

Tisztelt Olvasónk!

 

Mint arról Ön akár az ÉpítésiJog.hu portálunkról is értesülhetett, az építőipari kivitelezők, felelős műszaki vezetők munkáját befolyásoló jogszabályi környezet számos területen változott az utóbbi időkben. Minden módosításnak – és következményeiknek – nem egyszerű utánajárni, most azonban itt a lehetőség, hogy egy fél nap alatt, szakavatott előadók segítségével „képbe kerüljünk” minden fontos kérdésben. Megéri rászánni ezt a néhány órát, hogy utána nyugodtabban, jogviták és büntetések kockázata nélkül dolgozhassunk!

A konferenciát 2015. április 15-én, a Construma szakkiállítás első napjának délutánján tartjuk, a vásárterület tőszomszédságában található Expo hotel legfelső szintjén (lenyűgöző kilátással a fővárosra...). Érdemes a konferencia-részvételt a Construma meglátogatásával is összekötni; az utóbbira szakmai látogatóként ingyen is bejuthat.

 

A KONFERENCIA CÍME:

Mit kell tudni a büntetések nélküli kivitelezéshez, felelős műszaki vezetéshez?

 

RÉSZLETES PROGRAM:

 

13.30–13.50: Bevezető

 

13.50–14.10: Az építésügy 2015. évben várható változásai – Dauner Márton, a Miniszterelnökség főosztályvezetője 

Az építésüggyel kapcsolatos társadalompolitikai elképzelésekről szóló 1032/2015. (I. 30.) Korm. határozat 17 pontban jelöli meg, hogy melyek azok a kiemelt kérdéskörök, amelyekkel az új építésügyi jogszabályrendszerben változásokra lehet számítani. Az építésügyért felelős Miniszterelnökség képviselője az előadásban felvázolja, hogy a kivitelezés területén milyen jogszabályi változásokra lehet számítani a 2015. évben.

 

14.10–14.40: Az építési tevékenység végzésének feltételei a kivitelező és a felelős műszaki vezető tekintetében – Kiss Andor okl. építőmérnök, építőmester szakmérnök, vezető főtanácsos kormánytisztviselő 

A lánctartozások és a feketemunka visszaszorítása érdekében a közelmúltban többször módosultak a kivitelezőkre és a felelős műszaki vezetőkre vonatkozó előírások. Az építésfelügyeleti hatóságok tapasztalatai alapján az érintettek többsége nem kellően tájékozott a hatályos előírások tekintetében. Ebben az útvesztőben segít eligazodni az előadás a hatályos építésügyi jogszabályok gyakorlati alkalmazása szempontjából az alábbi témákat kiemelve: az építési tevékenység végzésének feltételei a kivitelezőre vonatkozóan; a felelős műszaki vezető jogviszonya a kivitelezővel; a kalákában (házilagosan) végzett tevékenység feltételei; az építésfelügyeleti hatóság erre vonatkozó szankciórendszere.

 

14.40–15.10: Bírságok és kockázatok az adózásban – Gyányi Tamás közgazdász, nemzetközi adószakértő 

Az előadáson érintett témák: NAV ellenőrzési és bírságolási tapasztalatok. Fordított, vagy egyenes adózás? Gondok az alvállalkozókkal. Helyi iparűzési adó számítási hibái. Munkavállaló vagy alvállalkozó? – nem mindegy az adózásban! Mire figyeljünk, ha a megrendelő külföldi cég?

 

15.10–15.40: Céginformációs körkép az építőiparban – Pertics Richárd, Opten Kft. 

A lassan felfutó építőipari teljesítmény ellenére minden korábbinál több céget törölnek hónapról hónapra. Mi is van ennek a hátterében, számíthatunk-e valódi fellendülésre? Mire érdemes odafigyelni a „szűk” esztendőkben? Milyen okai és feltételei vannak egy cég törlésének? Hogyan alakul a tulajdonos és az ügyvezető felelőssége a cég törlése esetében?

 

15.40 – 16.00 kávészünet 

 

16.00–16.30: Az építési hulladék szabályos kezelése, dokumentálása. A gépkezelői engedélyek 2015. évi változásai – Babos Ferenc munkavédelmi szakmérnök, környezetmérnök, tűzvédelmi előadó 

Nagyon kevés olyan beruházás van, ahol a jogszabályoknak megfelelően történik meg az építési hulladék kezelése, előkezelése, ártalmatlanítása, másodnyersanyagként történő hasznosítása. Fontos tudni, hogy milyen nyilvántartási kötelezettségek vannak, illetve hogy az adatszolgáltatás formája és módja 2015 februárjában megváltozott. Aktuális problémájuk lesz a kivitelezőknek, hogy 2015. december 31. napjától lejár a gépkezelői engedélyek türelmi ideje. A munkaterületen használatos veszélyes gépek, munkagépek kötelező dokumentációjának ismertetésére is sor kerül.

 

16.30–17.00: Az elektronikus építési napló legfrissebb fejlesztései, a felmerülő gyakorlati problémákra adható válaszok – Papp László okl. építőmester, Építőmesterek Szakmai Egyesülete, elnök 

Az elektronikus építési napló bevezetése óta eltelt időszakban számtalan változás történt az alkalmazási felületen, és a lehetséges funkciók is módosultak. A legújabb módosítások és jelentőségük számba vétele mellett az előadás érinti azokat a gyakorlatban megjelenő problémákat – például a személyek cseréje a naplóban, a visszadátumozás lehetősége, a napló lezárásnak kérdése –, amelyekre az e-építési napló még egyértelmű megoldást nem kínál. A problémák felvetése mellett az előadás a lehetséges megoldást is megadja.

 

17.00–17.30 A kivitelezési és a felelős műszaki vezetői felelősséget érintő jogszabályváltozások – Dr. Jámbor Attila ügyvéd, egyetemi oktató (SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar) 

Az előadás egyrészt áttekintést ad arról, hogy a 2014. évben milyen jogszabályváltozások történtek, amelyek érintik a kivitelezők és a felelős műszaki vezetők felelősségét, kitérve az új Ptk. hatályba lépésének tapasztalataira is. Másrészt a résztvevők a 2015. évben már kihirdetett jogszabályokról is tájékoztatást kapnak.

 

17.30–18.00 Amit az új OTSZ-ről a kivitelezőnek tudni kell – Veresné Rauscher Judit okl. építészmérnök, tűzvédelmi tervezési szakmérnök

Az előadás fókuszában az áll, hogy a közelmúltban történt jogszabályváltozások és az új OTSZ a kivitelezők részére milyen új feladatokat és felelősséget jelentenek, illetve milyen új fogalmakkal kell a kivitelezőnek és felelős műszaki vezetőnek is tisztában lennie. Az előadás kitér például a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek szerepére, a Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyvre, a beépített termékek és szerkezetek tűzállósági teljesítmény jellemzőinek igazolására és a tűzvédelmi szakvizsgával végzendő feladatok körére.

(A programváltozás jogát fenntartjuk.)

 

RÉSZVÉTELI DÍJ: 12 000 Ft + áfa

 

KEDVEZMÉNYES RÉSZVÉTELI DÍJ: 3000 Ft + áfa

A kedvezményes részvételi díjat Ön akkor veheti igénybe, ha rendelkezik előfizetéssel az ÉpítésiJog.hu portál szolgáltatására, illetve ha most azt előfizeti.

Érdemes igénybe venni ezt a kedvezményes lehetőséget, hiszen így hosszabb távon is aktuális, hiteles, közérthető információkhoz juthat az építési jog területén!

 

JELENTKEZÉSI OLDAL A KEDVEZMÉNYES RÉSZVÉTELHEZ ÉS ELŐFIZETÉSHEZ >>

 

(Ha csak a konferencián szeretne részt venni – előfizetés nélkül –, vagy ha már rendelkezik előfizetéssel, akkor itt jelentkezhet >> )

 

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2015. április 9.

 

A konferencia támogatója: az Opten Kft.

 

Ha a fentiekkel felkeltettük az érdeklődését, kérjük, jelentkezzen mielőbb, hiszen a terem befogadóképessége korlátozott, és akár a jelentkezési határidő előtt elfogyhatnak a szabad helyek!

 

Tisztelettel:

a szervezők,

az ÉpítésiJog.hu és az Artifex Kiadó munkatársai

 

Ezt a levelet azért küldjük önnek, mert feliratkozott az Építésijog.hu portál változásértesítőjére. Ha nem kapja meg valamelyik értesítőnket, annak az lehet az oka, hogy levelezőrendszere spamnek minősíti a levelet. Ebben az esetben az ertesito@epitesijog.hu címet az Ön rendszerében hozzá kell adni a címlistájához vagy a megbízható feladók listájához. Értesítőnk csak tájékoztató jellegű, nem a teljesség igényével készült és nem minősül jogi tanácsadásnak. Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-80970/2014.

www.epitesijog.hu