Változásértesítő 2018/2 - Miniszteri előzetes településképi vélemény kell az állami beruházásokhoz

Tisztelt Olvasó!

Ezt az értesítést azért küldjük, hogy Ön időben értesüljön az építési jogi változásokról, felkészülten és eredményesen tudja végezni munkáját, el tudja kerülni az esetleges joghátrányokat. Ha hasznosnak találja értesítésünket, kérjük, hívja fel ismerősei figyelmét is a feliratkozás lehetőségére az www.epitesijog.hu portálon!

Településképi kötelezés csak figyelmeztetést követően rendelhető el

Az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény és a közigazgatási perrendtartásról szóló törvény hatálybalépésével összefüggő a Településképi törvény is módosult. A 2018. január 1. napjától hatályos rendelkezések között a településképi kötelezést érintő egyéb változásokat is találunk, így például a településkép-védelmi bírság kiszabásának feltételei is módosultak.

Magyar Közlöny: 2017. évi 74.
Módosító jogszabály: 2017. évi L. törvény
Érintett jogszabály: 2016. évi LXXIV. törvény
Hatályos: 2018. január 1.

Részletek >> 

Településkép és tervezés 2018. január 1-től – elérhetők a konferencia videófelvételei!

Január 11-én nagy érdeklődés mellett lezajlott az új településképi szabályozásról szóló szakmai konferencia az Építésijog.hu szakmai szervezésében. A rendezvény négy előadásáról videófelvétel készült, melyek – a kapcsolódó diasorokkal együtt – megvásárolhatók. A megrendelők ráadásként megkapják az Energetikai követelmények hatályos előírásai című szakmai segédanyagot is, mely a 2018. január 1-től hatályba lépő változásokat – illetve azok tervezési, épületszerkezeti következményeit is – ismerteti.

További információ és megrendelés >> 

Több területen helyezhetők el a háztartási méretű kiserőművek

A 477/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet a megújuló energiaforrásból, például napenergiából, illetve hulladékból történő villamosenergia-termelés ösztönzése érdekében könnyíti a háztartási méretű kiserőművek létesítését. A jogszabály a háztartási méretű kiserőművek elhelyezhetőségének megkönnyítése érdekében úgy módosította az OTÉK-ot, hogy az közvetlenül kihatással van a helyi építési szabályzatokra is.

Magyar Közlöny: 2017. évi 230. szám
Érintett jogszabály: 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet
Módosító jogszabály: 477/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet
Hatályos: 2018. január 1.

Részletek >> Miniszteri előzetes településképi vélemény kell az állami beruházásokhoz

2018. január 5. napjától új településképi eljárással bővült a településkép-védelmet szolgáló eszközök köre. A kormány bevezette a központi államigazgatási szervek által megrendelt építési beruházások előtt lefolytatandó előzetes településképi véleményezés kötelezettségét. Az előzetes településképi véleményt a Miniszterelnökséget vezető miniszter adhatja ki. Az új jogintézmény érinti egyebek mellett a tervtanácsi eljárásokat is.

Magyar Közlöny: 2017. évi 230. szám
Érintett jogszabály: 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet; 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet; 310/2015. (X. 28.) Korm. rendelet; 222/2017. (VIII. 11.) Korm. rendelet
Módosító jogszabály: 476/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet
Hatályos: 2018. január 5.

Részletek >> Frissült a „tervezői OTSZ – 2018-01-11

Az Építésijog.hu oldalon elérhető az OTSZ közérthető, szerkesztett formában. A Flamella Kft. és Veresné Rauscher Judit arra vállalkozott, hogy az új OTSZ szövegét olyan formában tegye közzé, amely lényegesen elősegíti, hogy a tervezők egységesen és közérthetően tekinthessék át a megváltozott rendelkezéseket. Az anyag a száraz jogi tartalomhoz a tervezők számára fontos kiegészítéseket és egyéb hasznos funkciókat biztosít. A szöveg frissítését az indokolta, hogy hatályát vesztette az OTSZ 3.§ és a 286. § (2) bekezdése (2018. január 1.). A szövegbe tájékoztatásul bekerült a tűzvédelmi hatósági eljárások általános és különös szabályairól szóló 489/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet 4. §-a.

Részletek >> A tűzeseti hatósági bizonyítványra vonatkozó új jogszabály: a 490/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet

Fontos tudni, hogyha tulajdonukban a tűz következtében kár keletkezett – függetlenül attól, hogy volt-e tűzvizsgálati eljárás vagy nem – hatósági bizonyítvány kérhető. Amennyiben lakásunkban történt tűzeset, de nem volt tűzoltók általi beavatkozás, és várhatóan a kárunkat érvényesíteni szeretnénk a biztosító felé, úgy utólagos tűzesetként érdemes bejelenteni azt az illetékes tűzoltóság felé.

Magyar Közlöny: 2017. évi 231. szám
Érintett jogszabály: 490/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet
Hatályos: 2018. január 1.

Részletek >> Kutak létesítésének, kút fúrásának szabályai

A jelenlegi tendencia azt mutatja, hogy egyre népszerűbb a háztartásokban, kis és nagyobb gazdaságokban a fúrt kúttal történő vízellátás megoldása. Több jogszabályt kellene ismerni ahhoz, hogy tisztában legyünk azzal, hogy milyen folyamatoknak, engedélyezési eljárásoknak kell megelőznie egy kút megfúrását, üzembe helyezését és használatát. Ezen problémák megszüntetése érdekében az alábbiakban összefoglaljuk a kút megfúrásától a tényleges vízkitermelésig tartó folyamatot.

Részletek >> 

MÁS OLDALAK SZAKMAI HÍREIBŐL:


Indul az építészek és mérnökök telefonos csoportja!

Kedvező díjakkal megnyílt az exkluzív mobiltelefon-előfizetési lehetőség építészeknek, mérnököknek, műszaki területen dolgozó szakembereknek és tanulóknak. A Metszet Klub szakmai közösséghez csatlakozók a korlátlan beszélgetést biztosító előfizetési csomagokat már havi nettó 5563 Ft-tól, percdíjas csomagokat már havi nettó 1732 Ft-tól igénybe vehetnek. A csoporthoz tartozó kollégákkal, családtagokkal korlátlanul ingyen lehet beszélni.

További információ a metszetklub.hu oldalon >> MEHI konferencia – „Elég gazdagok vagyunk ahhoz, hogy még sokáig pazaroljunk?"

A MEHI az energiahatékonysági ágazat szereplőivel partnerségben működik 2011 óta és az a célja, hogy Magyarországon minél több energiahatékonysági beruházás valósuljon meg. A MEHI-rendezvény keretében arra keresnek válaszokat, hogy melyek azok a pénzügyi, műszaki, jogszabályi, társadalmi feladatok, melyekkel ma a lakásállomány megújítása érdekében szembe kell néznünk, és megoldásuk égetővé vált.

A rendezvényről a mehi.hu oldalon ide kattintva találhatók részletek >>

Ezt a levelet azért küldjük önnek, mert feliratkozott az Építésijog.hu portál változásértesítőjére. Ha nem kapja meg valamelyik értesítőnket, annak az lehet az oka, hogy levelezőrendszere spamnek minősíti a levelet. Ebben az esetben az ertesito@epitesijog.hu címet az Ön rendszerében hozzá kell adni a címlistájához vagy a megbízható feladók listájához. Értesítőnk csak tájékoztató jellegű, nem a teljesség igényével készült és nem minősül jogi tanácsadásnak.
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-80970/2014.

www.epitesijog.hu