Változásértesítő 2017/19 - Reklámok, cégfeliratok kihelyezésének szabályai

Tisztelt Olvasó!

Ezt az értesítést azért küldjük, hogy Ön időben értesüljön az építési jogi változásokról, felkészülten és eredményesen tudja végezni munkáját, el tudja kerülni az esetleges joghátrányokat. Ha hasznosnak találja értesítésünket, kérjük, hívja fel ismerősei figyelmét is a feliratkozás lehetőségére az www.epitesijog.hu portálon!


Reklámok, cégfeliratok kihelyezésének szabályai

2017 változatosan és fordulatokban gazdagon telt a településképet, településrendezést érintő jogszabályok és azok változásai tekintetében. A jogszabályváltozások egyik sarkalatos pontja a lassan elmúló idei évben a reklámok kérdésköre (is) volt. Cikkünkben körüljárjuk, hogy mit is kell pontosan a reklám fogalmán értenünk, és legfőképp mit kell mindenképpen szem előtt tartanunk, ha reklámokról vagy cégfeliratokról szeretnénk dönteni, illetve, hogy miről is szólnak a reklámokkal kapcsolatos szabályok településrendezési oldalon.

Részletek >> TELEPÜLÉSKÉP ÉS TERVEZÉS 2018. JANUÁR 1-TŐL
Építési jogi konferencia és szakmai konzultáció tervezők és önkormányzati hatósági ügyintézők részére

A helyi településképi rendeleteket december 31-ig kell(ett) megalkotniuk az önkormányzatoknak (azaz új előírások alapján alkalmazhatók a településképi bejelentés és a településképi kötelezés jogintézményei is), a reklámok kihelyezésére vonatkozó szabályoknak pedig már október 1-ig meg kellett születniük. 2018. január 1-től tehát több tekintetben lényegesen megváltozott körülmények között dolgoznak az építész tervezők. Erre szeretnénk felkészíteni a szakembereket januári „évindító” építési jogi konferenciánkkal január 11-én délután.

KEDVEZMÉNYES JELENTKEZÉS 2017. DECEMBER 20-IG!

ÖNKORMÁNYZATI, ÁLLAMI INTÉZMÉNYEK ÉS HATÓSÁGOK munkatársainak regisztrálásához - amennyiben jelentkezésük esetleg sajátos eljárást igényel - kérjük, vegye fel a kapcsolatot a szervezővel az info[kukac]artifexkiado.hu címen, vagy a +36 1 763 1711 telefonszámon!

Részletes program, jelentkezési lehetőség >> A 2018. évi Ybl Miklós-díj hirdetménye

A Miniszterelnökség a Miniszterelnökséget vezető miniszter által adományozható elismerésekről szóló 15/2015. (III. 11.) MvM rendelet alapján felhívást tett közzé a 2018. évi Ybl Miklós-díj adományozására vonatkozóan.

Részletek >>  Frissült a „tervezői OTSZ – 2017-12-14

Az Építésijog.hu oldalon elérhető az OTSZ közérthető, szerkesztett formában. A Flamella Kft. és Veresné Rauscher Judit arra vállalkozott, hogy az új OTSZ szövegét olyan formában tegye közzé, amely lényegesen elősegíti, hogy a tervezők egységesen és közérthetően tekinthessék át a megváltozott rendelkezéseket. Az anyag a száraz jogi tartalomhoz a tervezők számára fontos kiegészítéseket és egyéb hasznos funkciókat biztosít. A szöveg frissítését az indokolta, hogy a BM OKF 2017. december 1. napján módosította a Hő- és füstelvezetésről szóló tűzvédelmi műszaki irányelvet, sok helyen jelentősen.

Részletek >> MÁS OLDALAK SZAKMAI HÍREIBŐL:


A Magyar Mérnöki Kamara tagjai kedvezményes felelősségbiztosítást köthetnek

A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) 2018. január 1-től mind díjában, mind szolgáltatásában egyedien kedvező felelősségbiztosítási rendszert vezet be. A felelősségbiztosítás szükségessége megkérdőjelezhetetlen, sőt, számos esetben most már kötelező is. A Magyar Mérnöki Kamara által bevezetett, és kizárólag a az MMK-n keresztül, az MMK tagjainak és nyilvántartottainak elérhető felelősségbiztosítási rendszer két alapvető pilléren nyugszik.

A részleteket az mmk.hu oldalon ide kattintva ismerhetik meg >>


Kockás füzettől az iOS-ig

Az Apple okostelefonok operációs rendszerén is elérhető 2017. december 12-től az elektronikus építési napló. Az iOS-es mobilapplikáció segítségével a felhasználók napi jelentéseket és eseti bejegyzéseket vihetnek fel a webes e-építési naplóval szinkronizált alkalmazásba, akárcsak az androidos vagy a webes verzióban.

További részletek Lechner Tudásközpont honlapján itt elérhetők >>


Helyi értékek országos online térképen

Kápolna, harangláb, pincesor és tűzoltószertár is megjelenik a Lechner Tudásközpont által fejlesztett Helyi Művi Értékvédelmi Kataszter elnevezésű interaktív térképén. A nyilvántartás segítségével megismerhetjük a környezetünkben rejlő különböző helyi védettség alatt álló értékeket, legyen az lakóépület, szobor, vagy éppen utcabútor.

További részletek Lechner Tudásközpont honlapján itt elérhetők >>


Épületenergetikai korszakváltás előtt állunk, komoly változásokkal köszönt be 2018

2018. január 1-től nagy változások jönnek az épületekkel szemben támasztott energetikai előírásokban. Házépítőként - de felújítóként is - ez komoly felkészülést és odafigyelést tesz szükségessé, legyen szó tervező vagy kivitelező szakemberekről, műszaki ellenőrökről vagy épp a tulajdonosról.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet tájékoztatója a mehi.hu oldalon ide kattintva érhető el >> 

Ezt a levelet azért küldjük önnek, mert feliratkozott az Építésijog.hu portál változásértesítőjére. Ha nem kapja meg valamelyik értesítőnket, annak az lehet az oka, hogy levelezőrendszere spamnek minősíti a levelet. Ebben az esetben az ertesito@epitesijog.hu címet az Ön rendszerében hozzá kell adni a címlistájához vagy a megbízható feladók listájához. Értesítőnk csak tájékoztató jellegű, nem a teljesség igényével készült és nem minősül jogi tanácsadásnak.
Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-80970/2014.

www.epitesijog.hu