A Kormány frissítette az energiafelhasználási előrejelzését

Szerző: Kurucz Regina Kurucz Regina

Utolsó frissítés: 2018. augusztus 29. szerda, 22:19

Közzétéve: 2018. augusztus 29. szerda, 22:03

2018. júniusában közzétették az Energiastratégia energiafelhasználásra vonatkozó előrejelzéseinek frissítését. A vizsgált öt szektorból továbbra is a lakosság felelős legnagyobb mértékben a végső energiafelhasználásért. A lakossági szektornál nem csak az elfogyasztott energia mennyisége magas, hanem itt nyílik legjobban az olló a között, hogy az „ölbe tett kézzel” vagy a „közös erőfeszítés” stratégiát követjük-e a következő években. 2030-ig a megfelelő energiahatékonysági intézkedésekkel akár a felhasznált energia 24%-a megtakarítható lenne a lakossági szektorban, ami 68 PJ végső energiafelhasználás csökkenést jelente évente.
 

Részletek »

A Kossuth Lajos téri beruházások során el lehet térni az OTÉK-tól

Szerzők: Dr. Jámbor Attila Dr. Jámbor Attila, Valánszki Sára

Utolsó frissítés: 2018. szeptember 09. vasárnap, 17:14

Közzétéve: 2018. szeptember 09. vasárnap, 17:14

A Kormány módosította a Budapest V. kerület Kossuth Lajos téri beruházásra vonatkozó jogszabályt. A jövőben a beruházás egyes elemei a hatályos településrendezési eszközökben rögzített előírásoktól, vagy akár az OTÉK-tól eltérően is megvalósíthatóak, amennyiben az a kulturális értékének megőrzése érdekében szükséges. A változások kapcsán módosították a kiemelt nemzeti emlékhelyekre vonatkozó kormányrendeletet is.

Részletek »

Csak tervtanácsi ajánlással építhető 65 m feletti épület

Szerző: Valánszki Sára

Utolsó frissítés: 2018. szeptember 03. hétfő, 21:48

Közzétéve: 2018. szeptember 03. hétfő, 21:48

Korábbi cikkünkben tájékoztatást a megépíthető magasházak, vagy toronyházak legmagasabb méretét meghatározó törvényi előírásokról. Az Étv. módosítása ugyan 90 méternél húzza meg a létesíthető legmagasabb épületek határát, azonban már ennél alacsonyabb, 65 m-es magasság felett is tervtanácsi véleményhez köti a magasba nyúló épületek létesítését. Az Étv. toronyházakkal kapcsolatos változásaival összhangban módosult a Tervtanácsi rendelet is, amelybe átvezetésre kerültek a magasházakkal kapcsolatos újelőírások.

Részletek »