MÉK és MMK együttes szabályzat az egyszerű bejelentéssel létesülő lakóépületek kapcsán

Utolsó frissítés: 2017. május 01. hétfő, 14:51

Közzétéve: 2016. június 18. szombat, 16:58

Szerző: Építésijog.hu

A Magyar Közlöny 2016. június 13-i számában jelentek meg a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséhez kapcsolódó új kormányrendeletek. A jogszabályok alapján a MÉK és a MMK megalkotta a kivitelezési dokumentáció tartalmi követelményeit és a tervezői művezetés részletes szabályait tartalmazó szabályzatát.


Az új, legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű lakóépületek tekintetében a legutóbbi jogszabályváltozások:

- 2016. évi XXXVI. törvény - kapcsolódó tájékoztató: Május 13-án hatályba lépett az Építési törvény módosítása

- 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet - kapcsolódó tájékoztató: Megjelent a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló új rendelet

- 156/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet - kapcsolódó tájékoztató: Erre várt az építési szakma: itt az Építési törvényhez kapcsolódó "salátarendelet"

Az építtető és az építész tervező a kötelező tervezői művezetés feltételeit a tervezési szerződésben rögzíti. A tervezői művezetőnek - a Magyar Építész Kamara szabályzata szerint - az építési folyamatot a helyszínen legalább hat alkalommal figyelemmel kell kísérnie, és az elektronikus építési naplóban eseti bejegyzést tennie [156/2016. (VI. 13.) Korm. rend. 19. §; 456/2015. (XII. 29.) Korm. rend. 5/A. §].

A Kormány döntése alapján az egyszerű bejelentés esetében a kivitelezési dokumentáció egyes munkarészeinek kidolgozottságára a Magyar Építész Kamara, illetve a Magyar Mérnöki Kamara állapítja meg a szakmai követelményeket.

A „TERVDOKUMENTÁCIÓK TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI II. LEGFELJEBB 300 M2 ÖSSZES HASZNOS ALAPTERÜLETŰ ÚJ LAKÓÉPÜLETEK EGYSZERŰ BEJELENTÉSÉHEZ ÉS ÉPÍTÉSI TEVÉKENYSÉGÉHEZ SZÜKSÉGES KIVITELEZÉSI TERVDOKUMENTÁCIÓ TARTALMI KÖVETELMÉNYEI VALAMINT A TERVEZŐI MŰVEZETÉS SZABÁLYAI” szabályzat a Magyar Építész Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara honlapján is elérhető.

Fontos felhívni arra a figyelmet, hogy a szabályzat rövid időn belül módosult:
- a 2016. június 14. – augusztus 4. napja között hatályos innen is letölthető,
- a 2016. augusztus 5. napjától hatályos innen is letölthető.